factory worker gyári munkás hegesztés
Gazdaság

Lezárult egy korszak Magyarországon, vége az óriási munkaerőhiánynak

Portfolio
Magyarországon egyre kevesebb vállalat panaszkodik arra, hogy nem találja meg a szükséges munkaerőt a legfrissebb felmérések szerint. Ez egy újabb jele annak, hogy vége lehet a hatalmas munkaerőhiány időszakának, ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy egyik napról a másikra minden vállalat megtalálja a számára szükséges munkavállalókat. Magyarország így már nem lóg ki a régiós országok közül, azonban egy módszertani váltás is szerepet játszhat a változásban, miközben kezd visszatérni a korábban már jól ismert probléma: az elégtelen kereslet.

Az idei utolsó negyedévben már csak a feldolgozóipari vállalatok fele mondta azt, hogy a termelésnövekedésének fő korlátja a munkaerőhiány, derült ki az Európai Bizottság által közölt adatokból. Korábban a vállalatok 65-70%-a mondta azt, hogy a munkaerőhiány a legnagyobb problémája, ami miatt egyre félőbb volt, hogy a magyar gazdaság növekedési kilátásit is rontja ez a jelenség. Mostanra azonban már kevesebb vállalat panaszkodik munkaerőhiányra.

Miközben a régiós országok közül az elmúlt években folyamatosan Magyarországon volt a legnagyobb a munkaerőhiány, addig a friss adatok alapján már nem ilyen egyértelmű a helyzet. A feldolgozóiparban az elmúlt években tartósan 10-20%-ponttal haladta meg a panaszkodó cégek aránya a második legnagyobb munkaerőhiánnyal küzdő országét, a friss adatokkal azonban Lengyelország szintjére csökkent a panaszkodó cégek aránya.

A szolgáltató szektorban ennél is nagyobbat változott a világ. Miközben korábban a cégek 30-40%-a panaszkodott munkaerőhiányra, addig most már csak 16% gondolja úgy, hogy ez a termelésnövekedés fő korlátja. Ugyanakkor fontos látni, hogy a hazai szolgáltató szektorban negyedévről negyedévre sokkal nagyobb a volatilitás, mint a régió többi országában, ahol sokkal kisebb hullámzásokat láthattunk korábban is.

Módszertani váltás
Magyarországon korábban két kérdés vonatkozott a munkaerőhiányra a feldolgozóipari vállalatok esetében (1.korlátozza-e a növekedést a munkaerő hiánya, 2.korlátozza-e a növekedést a képzett munkaerő hiány), az utóbbi felmérésekben azonban már csak egy kérdést tesznek fel ezzel kapcsolatban. Habár nem kellene, hogy ez szignifikáns eltérést okozzon, mégis benne lehet a pakliban, hogy a módszertani váltás hozzájárul ahhoz, hogy kevesebb cég érzi korlátnak a munkaerőhiányt. A hazai felmérést a GKI Gazdaságkutató végzi.

Az Európai Bizottság által közölt felmérés adatai egybevágnak a KSH tényadataival is, amely szerint már több negyedéve folyamatosan csökken a betöltetlen álláshelyek száma a versenyszférában. A statisztikai hivatalhoz bejelentett üres állások száma a vállalati szféra legtöbb ágazatában csökken, amelyben érdemi szerepet játszhatnak az elmúlt időszakban megvalósult, dráguló munkaerőt kiváltó automatizáló beruházások, valamint az is, hogy a gazdasági növekedés lassulhat, a kereslet már nem nő olyan gyorsan, mint korábban, vagyis nem kell több, vagy sokkal több dolgozót felvenni (a megrendeléseket képesek kielégíteni a jelenlegihez közeli létszámmal).

A (globális és hazai) gazdaság növekedésével kapcsolatos aggodalmakat támaszthatja alá, hogy az Európai Bizottság adatai szerint a feldolgozóipari vállalatok körében újra megjelent a korábban már jól ismert probléma, mégpedig az elégtelen kereslet. A vállalatok ugyanis egyre nagyobb arányban panaszkodnak a keresleti problémákra, amely az európai, különösen a német gazdaság egyre komolyabb növekedési problémái miatt nem is igazán meglepő.

A hazai kereslettel ugyanakkor nagy baj még nem lehet, erre utal, hogy a szolgáltató szektorban (amely inkább köthető a belföldi kereslethez) még érdemben nem panaszkodnak a keresleti problémákra a cégek. Itthon továbbra is erős az ipar, gyorsan nő az építőipar, felhasználási oldalról pedig kedvezően alakul a kiskereskedelem és a beruházási aktivitás is. Vagyis, a belső kereslet továbbra is robusztus, azonban a külső környezet romlása idővel itthon is megjelenhet.

Címlapkép: Getty Images

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dzsudzsak balazs focista