gion gábor pénzügyminisztérium
Gazdaság

Orbán Viktor aláírta: ők tárgyalják újra a kórházi adósságot

Portfolio
Fontos kormánydöntések jelentek meg december 23-án, ezek közül több is érinti az egészségügyi ágazatot. Az egyik rendelet arról szól, hogy a lejárt kórházi tartozások kiegyenlítése központosított adósságrendezési eljárás során valósul meg.

Ahogy a Portfolio beszámolt arról, egy friss kormányhatározat szerint a kabinet az egészségügy finanszírozási rendszerének és ellátási struktúrájának teljes átalakítására készül. Ugyanebben a közlönyben jelent meg "az egészségügyi szakellátást nyújtó közfinanszírozott szolgáltatók lejárt tartozásai kiegyenlítése központosított adósságrendezési eljárásának szabályairól" szóló kormányrendelet.

Azt egy hete tudjuk, hogy a kormány a kórházak által felhalmozott idei adósság egy részét újra akarja tárgyalni közvetlenül a beszállítókkal. Most az erről szóló szabály részletei jelentek meg. Ezek szerint a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók 2019. december 31. napján fennállt lejárt tartozásállománya rendezése központosított adósságrendezési eljárás útján történik.

Az eljárás során a főtárgyaló a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára lesz (Gion Gábor),

munkáját az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Belügyminisztérium, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által delegált 1-1 tagból álló bizottság segíti.

A dokumentum arról is rendelkezik, hogy Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ – a fenntartók adatszolgáltatása alapján – 2020. január 10-ig meghatározza az eljárás alá tartozó tartozásállományt intézményi és szállítói bontásban. Ezt követően a főtárgyaló meghatározza a tartozásokkiegyenlítésének elveit. A központosított adósságrendezési eljárás részét képező tárgyalásokat az érintett szállítókkal 2020. február 29-ig kell lefolytatni. A főtárgyaló a tárgyalások eredményének függvényében felosztási javaslatot készít. A javaslatot a pénzügyminiszter és az emberi erőforrások minisztere hagyja jóvá - mondja ki a rendelet.

A rendelet december 24-én hatályba is lépett.

Mi is ez az egész?

Korábban részletesen írtunk arról, hogy a kormány nem teljes egészében fizeti ki a kórházak adósságát és azt is jövő év elején teszi. Az akkori bejelentés szerint:

  • 79,4 milliárd forintos egészségügyi finanszírozási csomagról döntött a kormány,
  • 36,6 milliárd forint áll majd rendelkezésre egészségügyi korszerűsítési célokra. Ezen belül a kormány a járóbeteg-ellátás finanszírozását 15,7 milliárd forinttal növeli. A fekvőbeteg-ellátásban 17,7 milliárd forintot biztosít. A kormány emellett további 3,15 milliárd forintot fordít arra, hogy a jelenleginél szélesebb körben legyen lehetőség a genetikai hibák kiküszöbölésére szolgáló gyógyszerek beszerzésére.
  • 42,8 milliárd forint áll rendelkezésre az idén felhalmozott adósság kezelésére.

Már akkor azt hangsúlyozta a kormány, hogy 

A KORMÁNY NEM ÁTVÁLLALJA MAJD AZ INTÉZMÉNYEK ADÓSSÁGÁT, HANEM ARRÓL KÖZPONTOSÍTOTTAN MAGA KÍVÁN TÁRGYALNI, MINDEN ESETBEN MEGGYŐZŐDVE A KISZÁMLÁZOTT SZOLGÁLTATÁSOK INDOKOLTSÁGÁRÓL.

Mintegy 10 milliárd forintos tételt a kormány nem tervez kifizetni, közvetlenül tárgyal a cégekkel.

Az Orvostechnikai Szövetség a döntés kapcsán megdöbbenésének adott hangot.

Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a jogos tartozások el nem ismerése valamint a tartozások ki nem egyenlítése felveti az adós fizetésképtelenségének lehetőségét

- írták. A bejelentések kapcsán Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Portfolio-nak korábban azt mondta, hogy "nyilvánvaló, hogy a magyar állam a jelenlegi költségvetési helyzetben nem fizetésképtelen, de amikor az egyes szervei megkérdőjelezik, hogy a jogos tartozások nem jogosak vagy nem akarják kifizetni azokat, az felveti annak a lehetőségét - a szó valós értelmében -, hogy ez csőd".

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus