gyári munkás factory worker dolgozó gyár
Gazdaság

Már 365 ezer forint a magyar átlagkereset

Portfolio
Tavaly októberben a bruttó átlagkereset 365 100 forint volt, 11,6%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A kereseteket a minimálbér és a garantált bárminimum dinamikus emelése, valamint a munkaerőhiány is felfelé hajtja. A keresetek idén is gyorsan nőhetnek, de az infláció láthatóan egyre inkább visszafogja a reálbérek növekedési ütemét

A nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset 365 100, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 375 300 forint volt tavaly októberben, derült ki a KSH adataiból. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 242 800, a kedvezményeket is figyelembe véve 250 200 forintot ért el.

A keresetek kétszámjegyű emelkedését a minimálbér és a garantált bérminimum 8-8%-os emelése, valamint a munkaerőhiány egyaránt támogatja. A versenyszférában és a költségvetési szektorban egyaránt 11% feletti béremelkedést mért a statisztikai hivatal októberben.

Miután azonban az infláció októberben 3,4%-ra emelkedett a szeptemberi 2,9%-ról, így a reálbérek növekedésében látható némi visszaesés, azonban a keresetek vásárlóereje még így is 8%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Ami az idei évet illeti, várhatóan 2020-ban is kitarthat a gyors béremelkedés Magyarországon, miután a minimálbér és a garantált bérminimum 2020-ban is dinamikusan növekszik, miközben a munkaerőhiány továbbra is felfelé hajtja a kereseteket. A legtöbben 8-10%-os béremelkedésre számítanak az idei évben. Miután az üres álláshelyek csökkenése miatt már nem biztos, hogy olyan kedvező helyzetben lesznek a dolgozók, mint a korábbi években, így a béremelés mértéke kissé alacsonyabb lehet a tavalyinál. A bérek vásárlóerejének növekedését a várhatóan 3% feletti infláció fogja majd vissza, így a reálbérek 6% körüli mértékben nőhetnek.

Címlapkép: Getty Images

forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus coronavirus virus