pedagógus tanár iskola
Gazdaság

Szakmunkás minimálbér a tanároknak? Itt a kormány válasza!

Portfolio
2020-ban teljesen összecsúszott a bérskála a pedagógusoknál. Mostanra a mesterdiplomás, pályakezdő tanárok annyi pénzt keresnek, mint a szakmunkás minimálbér. Ennek kapcsán megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy terveznek-e béremelést a pedagógusoknál.

A napokban írtuk meg, hogy tavaly történt meg először, hogy a főiskolai diplomával (BA/BSc) rendelkező, pályakezdő pedagógusok illetménye alacsonyabbá vált, mint a garantált bérminimum (közkeletű nevén szakmunkás minimálbér). Azóta a pedagógusoknak erre az összegre, vagyis a garantált bérminimumra egészítik ki a fizetését.

2020-tól pedig azt láthatjuk, hogy mesterdiplomával (MA/MSc) rendelkező, pályakezdő pedagógusok fizetését is a szakmunkás minimálbérre kell korrigálni. Az ok egyszerű: a pedagógusok bére évek óta nem emelkedik, a minimálbér és a garantált bérminimum viszont minden évben jelentősen nő (2020-ban is 8%-kal nőtt), ami utolérte/meghaladta a tanárok fizetését.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a 2020-ra érvényes minimálbér és bérminimum alapján kiszámolta, hogy a tanárok mennyit veszítettek azzal, hogy évek óta nem emelkedik a bérük. A bérskála teljesen összecsúszott, és egyes kategóriákban százezrekben mérhető veszteséget könyvelhetnek el havonta a tanárok.

Az illetményük még 2020-ban is a 2014-es minimálbérhez van kötve, vagyis ez a 101 ezer forintos összeg szerepel vetítési alapként (ez a szorzójuk alapja), miközben a minimálbér mostanra bruttó 161 ezer forintra nőtt.

Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy tervezik-e a pedagógusok bérének az emelését. Az EMMI válaszából az rajzolódik ki, hogy rövid távon nem igazán számíthatnak béremelésre a tanárok. Arra is rákérdeztünk, hogy tervezik-e a vetítési alap megváltoztatását (ez a 2014-es minimálbér), de erre nem válaszoltak.

Az EMMI sajtóosztálya kérdéseinkre az alábbi választ adta: „A pedagógusok bérével kapcsolatban felhívjuk a  figyelmét, hogy a pedagógusok voltak az elsők, akiknek életpályaprogram és átfogó béremelési program indult. A pedagógusok bére az elmúlt években átlagosan 50 százalékkal emelkedett, már dolgozunk az iskolaigazgatók béremelésének előkészítésén is. 2010-hez képest 355 milliárddal többet költünk a pedagógusbérekre. Azt is látjuk, hogy további bérigények vannak. Ezekkel kapcsolatban a minisztérium  eddig is nyitott volt a tárgyalásokra, és ezután is az, vizsgáljuk a lehetőségét.”

Valóban igaz, hogy a pedagógusok voltak az elsők, akiknek az esetében bevezették az életpálya-modellt. Azonban az azóta eltelt években hatalmasat növekedett a minimálbér és a garantált bérminimum egyaránt. Így fordulhatott elő, hogy egyre több pedagógus olyan kevés pénzt keres, mint a szakmunkás minimálbér. Az EMMI válasza alapján úgy tűnik, hogy az iskolaigazgatók talán örülhetnek, a többiek viszont egyelőre nem igazán.

Címlapkép: Getty Images

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
koronavirus2