budapest200107getty
Gazdaság

Hatalmas idei tehertől szabadult már meg ősszel Magyarország

Szép csendben mintegy 800 millió dollár (közel 250 milliárd forint) értékben vásárolt vissza a január végén lejáró dollárkötvényekből tavaly ősszel az Államadósság Kezelő Központ. Három hét múlva még így is majdnem egymilliárd dollárt kell majd kifizetnünk a befektetőknek, amire azonban megvan a fedezet a kormány likviditási számláján.

Idén is kell devizát törlesztenie az államnak

2020-ban összesen 741 milliárd forintnyi devizát kell törlesztenie az államnak, ebből 534 milliárdot lejáró devizakötvények tesznek ki – olvasható az ÁKK decemberben kiadott finanszírozási tervében. Ezen felül 131 milliárd forintnyi belföldi devizakötvény  (PEMÁK) jár le, 76 milliárdot pedig a nemzetközi fejlesztési intézményektől felvett kölcsönök és egyéb hitelek tesznek ki.

A dokumentumban az is szerepel, hogy tavaly mintegy 270 milliárd forint értékben vásárolhatott vissza devizakötvényeket az adósságkezelő. Ezeket a visszavásárlásokat év közben rendszerint csendben bonyolítják, nem aukciós rendszerben történnek, mint a forintkötvények hasonló tranzakciói.

Részletesebben most csak a devizakötvényekkel foglalkozunk, az ÁKK adatbázisa szerint az idén az alábbi lejáratok várhatók:

  • Január 29-én egy tízéves dollárkötvényünk jár le, melyet eredetileg 2 milliárd dollár értékben dobott a piacra Magyarország.
  • Február 24-én egy egymilliárd euró értékű 2005-ben kibocsátott papírunknak inthetünk búcsút.
  • Július 27-én pedig egy hároméves, egymilliiárd jüan értékű kínai papírt kell visszafizetnünk.

A fenti tételek nagy részét forintból finanszírozná az állam, a finanszírozási terv bemutatásakor tartott sajtótájékoztatón Kurali Zoltán, az adósságkezelő vezérigazgatója azt mondta, hogy legfeljebb egymilliárd euró értékben bocsátanának ki új devizakötvényt, ez is inkább a lakossági piacot, valamint a japán és kínai piacot célozhatja.

Tavaly több tételben vásároltak

Persze az év közbeni visszavásárlások miatt egyáltalán nem biztos, hogy a fenti három idén lejáró devizakötvényből még a teljes sorozatok a piacon vannak. Ezzel kapcsolatban az ÁKK év végi adatokat közöl, de a Reuters folyamatosan figyelemmel követi a visszavásárlásokat is.

Az adósságkezelő összesítése szerint a januárban lejáró devizakötvényből 2018 végén még 1,76 milliárd dollár volt a piacon. A Reuters adatai szerint mostanra ez egymilliárd dollár alá csökkent, 964 millió az aktuális állomány, itt látszik a Kurali Zoltán által a decemberi sajtótájékoztatón is említett 800 millió dolláros visszavásárlás. A februári eurókötvényünkből egy éve 860,3 millió eurónyi volt még a piacon, ez azóta sem változott, míg a jüankötvény esetében a Reutersnek sincsenek bővebb információi.

A visszavásárlásokkal egyébként gyorsabban csökkenhet a teljes adósságon belül a deviza részaránya, mint azt a természetes folyamatok indokolnák, hiszen a lejáratnál több devizakötvény kerül ki az adósságból, miközben a visszavásárlásokat nagyrészt forintforrásból finanszírozza az adósságkezelő. Részben ennek köszönhetően tavaly októberben és novemberben már 18 százalék alatt volt ez az arány, egy év alatt két százalékpontot csökkent.

A Reuters adatbázisából az is látszik, mikor vásárolt vissza az ÁKK, vagy legalábbis az mikor került átvezetésre a statisztikájukban. Eszerint először februárban volt egy 200 millió dolláros visszavásárlás, majd október elején volt egy kisebb, 130 millió dolláros tétel, november végén pedig további közel 500 millió dollárral csökkent a piacon lévő mennyiség.

Az eddigi kommunikáció alapján egyébként az ÁKK nem rohan ki mindenáron a piacra visszavásárolni. A devizakötvény-állomány csökkentése ugyanis költséges művelet, hiszen ezeket piaci áron kell visszavásárolni jellemzően 100 százalék feletti árfolyamon. Éppen ezért koncentrálhattak tavaly is a berövidült, idén januárban lejáró papírra, amitől sokkal könnyebben szabadulnak a tulajdonosok. A vásárlások időzítését alapvetően két dolog befolyásolja:

  • Az állam likviditási helyzete, hogy rendelkezésre áll-e a forrás a vásárlásokhoz.
  • A tulajdonosok érdeklődése és az általuk elfogadható ár.

Vagyis az ÁKK akkor tud jelentős tételben visszavásárolni papírokat, ha van rá forrása és jó árat tud kialkudni a piacon. Ez pedig akár egyedi eseményektől is függhet, az őszi nagyobb összegű vásárlás például egybeesett az amerikai bankközi piacon jelentkező zavarokkal, amikor könnyen lehet, hogy néhány nagybefektetőnek likviditásra volt szüksége, így a magyar állam szempontjából kedvezőbb áron szabadultak meg kötvényeiktől.

Honnan volt erre pénze az államnak?

Jogos kérdés, hogy az államnak honnan volt hirtelen 250 milliárd forintja arra, hogy devizakötvényeket vásároljon vissza. A válasz pedig az épp a hasonló műveletekre szolgáló kincstári egységes számla (kesz), amit a jegybanknál vezetnek. Ide folyik be minden bevétel akár a kötvényeladásokból vagy az uniós forrásokból, illetve innen fizetik ki hónapról hónapra a kiadásokat, például a rendőrök vagy a tanárok fizetését. Ez persze folyamatos likviditásmenedzsmentet igényel.

A kesz-állomány tavalyi alakulásából az látszik, hogy augusztusban két és féléves csúcsra, 2000 milliárd forint közelébe emelkedett, majd onnan szeptemberben és októberben nagyjából 500 milliárd forinttal csökkent. Erre az időszakra eshetett a több mint 600 millió dollárnyi kötvényvisszavásárlás.

A kesz állománya november végén majdnem 1700 milliárd forint volt, vagyis a három hét múlva esedékes közel egymilliárd dolláros (mintegy 300 milliárd forint) törlesztésre és a kamatfizetésre is van forrás. Ha pedig az ÁKK tartja magát az utóbbi évek gyakorlatához és lesz elegendő forrása, akkor az idén is folytathatja a visszavásárlásokat. Ebben elsősorban a jövő márciusban lejáró dollárkötvény piacán lehetnek aktívak, melyből még több mint 2,5 milliárd dollárnyi van a piacon.

Címlapkép: Getty Images

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavirus2