Ingyenmilliók a családi autóra: a szakértő elmondja, mire figyelj + videó
Gazdaság

Itt a lista, mennyit kaszálhatsz Orbán Viktor új tervével

Ha megvalósul Orbán Viktor csütörtökön bejelentett terve, és a háromgyerekes anyák szja-mentességet kapnak életük végéig, az azt jelenti, hogy bármit is dolgoznak, többmilliós adómegtakarítást élvezhetnek. De nagyon nem mindegy, hogy mekkora keresettel rendelkezik, melyik szektorban dolgozik az anya: egy teljes munkaidős közmunkás anyánál például a pénzügyi szektorban dolgozó anyák 8-szor több adómegtakarítást kaphatnak.

Orbán Viktor arról beszélt a legutóbbi kormányinfón, hogy a kormány a háromgyermekes anyáknak életük végéig szja-mentességet adna, megemlítve azt is, hogy jelenleg Varga Mihály pénzügyminiszterrel egyeztet a tervről. Ha bevezetnék az új adókönnyítést, az a különböző keresettel rendelkező, más-más szektorban dolgozó anyáknak más és más adómegtakarítást eredményezne. Ezért most ahhoz próbáltunk meg mankót adni, a különböző szektorokban, különböző bérszintek mellett életük végéig nagyjából mekkora adómegtakarítást élvezhetnek az anyák és családjaik, vagyis mennyivel maradna több a kasszában, mint a könnyítés nélkül lett volna.

Hatalmas a különbség az egyes kereseti szintek mellett elérhető adómegtakarítások között: míg egy teljes munkaidőben dolgozó közmunkás anyának élete végéig mindössze 4 millió forintos adómegtakarítást jelentene, ha soha többé nem kellene szja-t fizetnie, addig a minimálbért keresők már 8, a garantált bérminimumot keresők 10,5 milliót nyernének Orbán Viktor tervéve. A nemzetgazdasági bruttó átlagkeresettel rendelkező anyák becsléseink szerint már 18 millió forinttal lehetnek gazdagabbak, míg a legjobban fizető pénzügyi, biztosítási szektorban dolgozó anyák majdnem 33 millió forinttal többet vihetnek haza.

szja

Hogyan számoltunk?

  • Az anya keresete a következő 19 évben évi átlagban 4%-kal nő (ha ez túl konzervatívnak tűnik, becsléseink akár reálértékként is értelmezhetők).
  • A 40 éves édesanya 19 év múlva megy nyugdíjba, így 19 évi keresetében élvezheti az adókedvezményt.
  • A gyermek születéséhez járó átmeneti egyéb juttatásoktól (GYED, GYES) eltekintettünk, mert ez családonként eltérő lehet, és a család preferenciáitól nagyban függ: van olyan anya, aki fél év után visszamegy dolgozni, míg mások 3 év után is otthon maradnak.
  • Azt feltételeztük továbbá, hogy az adókörnyezet és a családtámogatások rendszere a háromgyerekeres nők szja-mentességének bevezetését követően változatlan marad.
  • A családi adókedvezmény a nemzetgazdasági átlagnál kisebb keresetű férfi keresővel rendelkező családok esetében sokat bonyolított volna a modellünkön, az egyszerűség és érthetőség kedvéért úgy számoltunk, hogy a háromgyermekes családban az apa a teljes háromgyermekes családi adókedvezményt igénybe tudja venni, vagyis az anya a teljes szja-mentességet élvezi. 
koronavirus kina villamosszeomlas gazdasag novekedes
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
spacexshutter-20170905
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavirus kina villamosszeomlas gazdasag novekedes