kórház orvos
Gazdaság

Nagyobb egészségügyi béremelésekről tárgyalnak

Portfolio
Szerdán tárgyalóasztalhoz ültek a felek az egészségügyi béremelések témájában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szerda esti közleménye megismétli, hogy a kormány számára kiemelten fontos terület az egészségügy, a kormány elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése és az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek és anyagi megbecsülésének javítása mellett.

"Ezért ma került sor a folytatólagos sztrájktárgyalások ez évi első fordulójára az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága, valamint az ágazati reprezentatív szakszervezetek - a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ), mint főtárgyaló, valamint a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) - között" - közölte a tárca.

A megbeszélésen részt vettek az egészségügyi ágazat reprezentatív szakszervezeteinek stratégiai partnereként a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Magyar Orvosi Kamara, és a Magyar Gyógyszerészi Kamara képviselői is.

A tárgyalás témái között szerepelt

  • a szakszervezetek és az EMMI közötti együttműködési megállapodás kiegészítése az időközben elért tárgyalási eredményekkel, valamint
  • az egészségügyi dolgozók társadalmi megbecsülésének további növelése, illetve
  • kiemelten a MOK által 2019-ben a paraszolvencia kivezetése érdekében benyújtott bértáblájának módosítási igénye, és
  • a gazdasági-műszaki és háttérszolgáltatást nyújtók bértáblája is.

A MOK új vezetése új bértáblát szeretne, és a szakszervezeti főtárgyaló is a tavaly benyújtott bértábla emelését indítványozta - emelte ki az EMMI.

A MOK által javasolt bértábláról külön itt írtunk:

A tárgyaló partnerek megállapodtak abban, hogy az egészségügyi struktúraváltással és a finanszírozással kapcsolatos munkában is együttműködnek. Egyetértettek abban, hogy az egészségügyi és az egészségügyben dolgozók közalkalmazotti foglalkoztatása kiszámítható és igazságos legyen - jelezte a tárca.

A főtárgyaló vállalta, hogy a héten újból egyeztet stratégiai partnerével a végleges bértábláról, miután a MOK tegnap megváltoztatta korábbi álláspontját - utal a minisztérium arra, hogy a MOK új javaslatot tett le az asztalra. A minisztériummal való tárgyalások 2020. február 3-án folytatódnak.

Mit mond a MOK?

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) egy komplex rendszer részeként képzeli el az orvosi bérrendezést - erről a kamara elnöke beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint.

Kincses Gyula elmondta azt is, a köztestület által elkészített és nyilvánosságra hozott bértáblaajánlásról már volt egy tárgyalási forduló az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőivel.

Úgy fogalmazott, a tárgyalások nemcsak bérről, hanem az egész egészségügyi rendszer finanszírozási átalakításáról fognak szólni, a tavaly év végén megjelent kormányrendelettel kontextusban tekintik át a lehetőségeket.      

Álmos Péter alelnök elmondta, a kamara által kidolgozott bértábla-javaslat alapja az osztrák bértábla 70 százaléka. Úgy vélik, ha az abban foglaltak megvalósulnak Magyarországon, akkor csökken az orvoselvándorlás, a most külföldön dolgozó magyar orvosok hazajönnének és megszűnne, valamint büntethető lenne a hálapénz.    

A MOK javaslata szerint a rendszerbe belépő, kezdő rezidensnek 687 837 forint lenne a bruttó alapbére, egy öt éve rezidensként dolgozónak 875 906 forintos, egy kezdő szakorvosoknak 1 154 920 forintos, egy 37 éves szakorvosi tapasztalattal rendelkező orvosnak 2 millió felett lenne a bruttó alapbére.    

Kincses Gyula jelezte, az egészségügyi ágazatban dolgozók képviseletére jogosult, a sztrájktárgyalásokban résztvevő MSZ EDDSZ is készül egy saját bértáblával, amiben - elmondása szerint - az abban foglalt bértételek hasonlóak a kamara által javasolttal.    

A kamarai elnök szerint a 2021-es költségvetésben az orvosbérekre már "szabad szemmel is jól látható" összegnek kell szerepelnie.

Címlapkép forrása: Getty Images

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavirus2