audi
Gazdaság

Brutális béremelést kérnek a győri Audi dolgozói

Portfolio
Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) képviselői átadták a győri Audi vezetésének a bérkövetelésüket: kétszámjegyű béremelés idén és jövőre, megemelt lojalitási bónusz, a mozgóbér növelése, és egyszeri, 200 ezer forint minden dolgozónak, mindkét évben. A bértárgyalás első fordulójának időpontja 2020. január 30.
Érdekli, hogy mi a véleménye a szakembereknek a globális és a magyar járműipar legnagyobb kihívásairól és az azokra adható legjobb válaszokról, megoldásokról? Jelentkezzen még ma a Járműipar 2020 konferenciára, extra early bird áron!

"Alapbéremelés tekintetében az előző bérmegállapodást alapul véve egy kombinált béremelést tartunk megfelelőnek. Ez alapvetően egy százalékos mértékű, de az alacsonyabb bérrel rendelkező munkatársaink számára kedvezőbb garantált fix összegű alapbéremelést jelent" - írja az AHFSZ. Ami a részleteket illeti:

  • 2020.április 01-től 12%-os, de minimum 60 000 Ft-os alapbéremelés
  • 2021.április 01-től 11%-os, de minimum 65 000 Ft-os alapbéremelés

Az AHFSZ javaslata, hogy az alsó és felső sávhatárok is az alapbér emelések mértékével emelkedjenek. Lojalitás bónusz fejlesztéseként a szakszervezet javaslata, hogy az Audi Hungarianál munkaviszonyban eltöltött 5. évtől havonta 6 000 forintról induljon, majd ezt követően minden évben 3 000 forintos lépcsőkkel emelkedjen a bónusz összege.

audiahfsz

"A jubileumi bónusz értékének megőrzése csak az évenkénti indexálással lehetséges, ezért annak összegét szükségesnek látjuk megemelni minden évben a munkáltatóval közösen megegyezett mértékkel" - írja a szakszervezet.

A mozgóbér esetében a munkatársi visszajelzések is azt mutatják, hogy a korábbi alapbéresítést folytatni kell, ezért az AHFSZ javaslata, hogy a mozgóbérből további 4% kerüljön alapbéresítésre.

Egyszeri kifizetés bevezetésére tesz javaslatot az Audi Hungária Független Szakszervezet az elkövetkezendő 2 évben, ami 2020-ban és 2021-ben egyaránt 200 000 forint.

A VBK, azaz a Választható Béren Kívüli juttatás mértékére a szakszervezet javaslata a következő:

  • 2021-es évre 460 000 Ft
  • 2022-es évre 510 000 Ft

A foglalkoztatási garancia, mint csúcs prioritás szerepel a bérkövetelésben az AHFSZ részéről, hiszen munkatársaink hosszútávú foglalkoztatásának biztonsága elengedhetetlen. Az autóipart, illetve a Volkswagen Konszernt és ezen belül az Audi Hungariát érintő változások miatt, még a munkáltatónak is fontos küldetése kell, hogy legyen a vállalat jövőképességének megőrzése, amit csak motivált, megbecsült és a munkahelyeiket biztonságban tudó munkavállalókkal lehetséges elérni - írja a szakszervezet.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet szerint, a fenti követelés elfogadásával mind a munkatársaink elégedettsége, mind a vállalat gazdaságossága elérhető. A munkatársi jövedelmek attraktivitása, valamint szakembereink lojalitása hosszútávon megőrizhető a konszern más telephelyeihez történő bérfelzárkózás folytatásával. A bértárgyalás első fordulójának időpontja 2020. január 30.

Dr. Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja a napokban azt mondta: "az autóipart aktuálisan érintő transzformáció hatásai már mindenképpen jelen vannak a mindennapjainkban. Csak hogy egy példát említsek, a digitalizáció és a robotizáció jelentősen átformálta a foglalkoztatási struktúránkat, elég csak az új kompetenciák kiépítésére gondolnunk. Ezen kívül a termékeink elektromossá válása mind a motor-, mind pedig az járműgyártás terén változásokat idézett elő a munkatársaink foglalkoztatása terén is, amely nagyfokú rugalmasságot és tanulásra való hajlandóságot kíván meg".

A tavalyi Audi-sztrájk eredményeként a dolgozóknak sikerült kiharcolniuk számos egyéb követelésük mellett a 18%-os, de minimum 75 ezer forintos béremelést.

Címalpkép: Dolgozók az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egyhetes sztrájk megkezdésén a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 24-én. A szakszervezet 168 órás sztrájkot hirdetett a sikertelen bértárgyalások miatt. MTI/Krizsán Csaba

Koronavírus
Volkswagen
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
koronavírus coronavirus virus