nyugdíjas
Gazdaság

Friss számok érkeztek, amelyek miatt idegesek lehetnek a magyar nyugdíjasok

Portfolio
2019-ben 4,7%-kal több nyugellátást fizetett ki az állam, mint 2018-ban, miközben az éves infláció 3,4% volt, vagyis a nyugdíjak reálértéke növekedett. Sok nyugdíjast azonban nem vigasztal, mert ez elsősorban az egyszeri kifizetéseknek volt köszönhető, a rendszeres emeléssel sokan elégedetlenek lehetnek.

Nyugellátásokra a költségvetés 2019-ben 3503 milliárd forintot fordított, ami 1,7%-kal magasabb az egész éves tervezettnél és 4,7%-kal haladja meg a 2018-as egész éves összeget - olvasható ki a Pénzügyminisztérium részletes államháztartási tájékoztatójából. A tájékoztató azt is kifejti, hogy

  • a 2019. évi kifizetések tartalmazzák az év elején végrehajtott 2,7%-os nyugdíjemelést,
  • a novemberi ellátásokkal kifizetésre került, 0,7%-os mértékű egyösszegű nyugdíj-kiegészítést,
  • és az ugyancsak a novemberi ellátásokkal együtt folyósított nyugdíjprémium összegét.

Ezen felül kaptak még 24 milliárd forint értékben a nyugdíjasok rezsiutalványt.

A PM azt is részletezi, hogy a nyugdíjprémium és a magasabb infláció miatti nyugdíjkiegészítés hogyan állhatott elő. "A Központi Statisztikai Hivatal 2019. szeptember 10-én nyilvánosságra hozta a fogyasztói árnövekedésre vonatkozó 2019. január-augusztus havi tényadatokat, amelyre alapozva az éves várható nyugdíjas fogyasztói árnövekedés mértéke 3,4%-ban került megállapításra. A prognosztizáltárnövekedés (3,4%) és a januári emelési mérték (2,7%) különbözete 0,7 százalékpont, ezért novemberben az ellátásra jogosultak ennek megfelelő mértékű egyösszegű kiegészítésben részesültek" - írta a tárca.

"A nyugdíjasoknak nyugdíjprémiumot kell fizetni, ha a GDP-növekedés tárgyévben várható mértéke a 3,5%-ot meghaladja. A GDP növekedés a 2019. év végéig várható mértéke 4,6%, így a nyugdíjprémium törvényileg adható legmagasabb összege 22 ezer forint volt" - tette hozzá a minisztérium.

A minisztérium anyagából az is kiderül, hogy az előző évhez képest nyugellátásokra 156,6 milliárd forinttal, ezen belül a korbetöltött öregségi nyugdíjakra 114,0 milliárd forinttal, a nők 40 éves szolgálati jogviszonyával igényelhető ellátásra 25,2 milliárd forinttal több pénz került kifizetésre.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy "a kiadások nyugdíjemelést meghaladó mértékű növekedése a novemberi rendkívüli kifizetéseken túl a létszámnövekedés és a létszámösszetétel-változás (cserélődési hatás) együttes következménye". A nettó átlagkeresetek növekedésével összhangban az új ellátások magasabb összegben kerülnek megállapításra, az újonnan megállapított magasabb összegű nyugellátással rendelkezők aránya pedig nő az állományon belül. 

A 2019-es egyszeri kifizetések miatt tavaly novemberben rekordösszegű utalást kaptak a nyugdíjasok, 359 milliárd forint értékben. A nyugdíjkiegészítés és nyugdíjprémium összesen 77 milliárd forintos plusz kiadást jelentett abban a hónapban.

Mi jön 2019 után?

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a kormány legfrissebb, középtávú GDP-előrejelzése alapján 2023-ig minden évben kaphatnak prémiumot a nyugdíjasok, mivel a törvényben rögzített határ (3,5%) felett lehet a gazdaság növekedési üteme.

Mivel ismert a kormány inflációs prognózisa, ezért azt is tudjuk a nyugdíjasok esetében, hogy a következő években 3% körüli nyugdíjemelésekkel számolhatnak.

A reálértéken történő javulás sok nyugdíjast nem vigasztal, ugyanis az nagyrészt az egyszeri kifizetéseknek köszönhető, ezek pedig nem épülnek be a rendszeres juttatásokba, az évenkénti emelés mértékébe. A nyugdíjasok irigykedve tekintenek a még mindig dinamikus béremelkedésre (melyhez képest az eddig megvalósult nyugdíjemeléseket igazságtalanul alacsonynak érezhetik), valamint sokan érezhetik úgy, hogy a drágulás számukra nagyobb mértékű, mint a hivatalos inflációs adat. Mivel minden háztartás fogyasztási szerkezete egyedi, ez előfordulhat.

Nem véletlen, hogy a nyugdíjas képviseletek rendszeresen hangoztatják, hogy felül kellene vizsgálni a rendszeres nyugdíjemelés módját. Tudomásul kell venni azonban, hogy a nyugdíjak indexálásának 2011-es végleges megváltoztatása a nyugdíjrendszer egyensúlyát biztosító egyik legfontosabb eszköz, amely látványosan fejti ki a hatását a jelenlegi feltételek mellett, amikor a munkaerőpiacon kimagasló ütemben emelkednek a bérek.

Címlapkép forrása: Getty Images

EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
moszkva_shutterstock-20170929
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
balatonshutter