magyarország sötét dark
Gazdaság

Romlott a magyar korrupciós helyzet

Portfolio
Magyarország hat hellyel csúszott lejjebb a Transparency International átfogó korrupciós felmérésének nemzetközi rangsorán. A 2018-as 46 pont után hazánk 44 pontot ért el a Korrupció Érzékelési Indexben, ezzel a 180 országból a 70. helyen végeztünk, Romániával holtversenyben.

Magyarország 2019-ben 44 pontot szerzett a 0 ponttól (a leginkább korrupt ország) 100 pontig (a korrupcióval legkevésbé fertőzött ország) terjedő skálán, ami csökkenésnek felel meg a 2018-as 46 pont után. A közszektor korrupciós fertőzöttségét – üzletemberek és szakértők érzékelése alapján – mérő országrangsorban így a 70. helyen végzett, Romániával holtversenyben.

"Miközben hazánk világviszonylatban közepesen korruptnak tekinthető, addig az Európai Unióban a leginkább korruptnak érzékelt tagállamok közé tartozik. A 2019-ben elért 44 ponttal Magyarország az utolsó helyen végzett mind a V4 országok, mind az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott tagállamok között, és egyedül Bulgáriát megelőzve, Romániával holtversenyben az Európai Unió második legkorruptabb országának bizonyult" - állapítja meg a TI magyarországi szervezetének közleménye.

A Magyarországra vonatkozó jelentés szerint a friss szám azt jelzi, hogy Magyarország korrupcióval szembeni ellenállóképessége két ponttal és hat helyezéssel romlott a Korrupció Érzékelési Index alapját képező felmérésekben megkérdezett üzletemberek és szakértők értékelése alapján.

korrupcio erzekelesi index
Forrás: A TI Magyarország számításai a Korrupció Érzékelési Index 2019. évi adatai alapján. Az ábrán elhelyezett nyilak az adott ország 2018. évi Korrupció Érzékelési Indexben elért pontszámához viszonyított változás irányát jelölik.

A tizenhárom különböző felmérés összegzésén alapuló CPI tanúsága szerint Magyarország korrupciós fertőzöttsége globálisan a Dél-Afrikai Köztársasággal és a dél-amerikai Surinaméval van azonos szinten (44-44 pont).

Évtizedes mélyponton az USA

A CPI világranglista élvonalában nem történt számottevő változás: 2019-ben Dánia (87 pont), Új-Zéland (87), Finnország (86), Svájc (85), Svédország (85) és Szingapúr (85) alkották az élbolyt.

A Transparency International Berlinben működő titkárságának összesítése szerint 2019-ben a világ országainak kétharmadában nem csökkent a korrupciós kitettség, ideértve a világ gazdasági nagyhatalmainak egy részét is. Számos ország rosszabbul teljesít a tavalyi évhez képest – az Egyesült Államok például évtizedes mélypontra jutott. Az Egyesült Államok 69-es pontszámával a globális rangsor 23. helyét foglalja el.

A TI berlini központja kiemeli, hogy azok az országok kevésbé hatékonyak a korrupció elleni küzdelemben, amelyekben a választási rendszer és a politikai kampányfinanszírozás különösen kiszolgáltatott bizonyos részérdekeknek, így például a nagytőke befolyásának. Az eredményekkel kapcsolatban Delia Ferreira Rubio, a Transparency International globális elnöke úgy fogalmazott: „A kormányokkal szembeni elégedetlenség és az intézményekbe vetett bizalom hiánya egyértelműen arra utal, hogy a politikának átláthatóbbá és elszámoltathatóvá kell válnia.”

A magyar helyzet

Európai uniós összehasonlításban megállapítható: Magyarország stabilizálta helyét a sereghajtók között. Az elmúlt szűk évtized (2012-2019) CPI adatait összevetve nyilvánvaló, hogy a 2018-ban mért kismértékű javulás ellenére Magyarország az Európai Unió korrupt tagállamainak csoportjában is folyamatosan romló teljesítményt mutat. Hazánk 2012-ben az akkor még 27 tagú Európai Unió 19. legkorruptabb tagja volt, ám ezt a helyezést 2017-re az időközben 28 tagúvá bővült közösség utolsó előtti helyére rontotta. Ugyanakkor a jelentés kiemeli, hogy 2018-ról 2019-re a kelet- és közép európai régió országai többségének romlott a CPI pontszáma. A tavalyi évhez képest a régióban kizárólag Észtország, Litvánia és a 43 ponttal továbbra is utolsó helyen álló Bulgária értékelése javult, egy-egy ponttal.

korrupcio erzekelesi index regio
Forrás: A TI Magyarország számításai a Korrupció Érzékelési Index 2012–2019. évi adatai alapján. Az utolsó oszlopban jelzett szám az adott ország 2012. évi és 2019. évi Korrupció Érzékelési Indexben elért pontszámai közötti különbséget jelöli. (A Korrupció Érzékelési Index módszertana 2012-ben lényegesen módosult, ezért a pontszámok alapján történő összehasonlítás csak ettől az évtől adekvát.)

Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója hozzátette: ennek fő oka, hogy a korrupció átszövi az állami működés jelentős és a gazdaság egy részét, továbbá az intézményrendszer átláthatatlanul működik, és nem elszámoltatható. A közbeszerzések rendszere erősen torzított; a koncentrálódást mutatja, hogy a kormányhoz kötődő oligarchák egyre több megbízást nyernek, és az egyajánlatos beszerzések aránya az EU-ban az egyik legmagasabb.

A jelentés végkövetkeztetése, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedben a korrupció végletesen központosítottá vált. 

korrupcio index grafikon
Forrás: A TI Magyarország számításai a Korrupció Érzékelési Index 2012–2019. évi adatai alapján.

Mi ez az index?

A Korrupció Érzékelési Indexet (Corruption Perceptions Index – CPI) 12 szervezet 13 felmérésének és értékelésének a felhasználásával készíti el a Transparency International Berlinben található központi titkársága. A CPI alapjául szolgáló mérőeszközök szakértők és üzletemberek megkérdezésének eredményeként állapítják meg az egyes országokban a közszektor korrupcióját az állami intézményrendszer, a gazdaság és a társadalom fertőzöttsége alapján. 2019-ben 180 országról volt elérhető megfelelő adat, Magyarországot 10 különböző alindex alapján vizsgálták. A Transparency International központi titkárságának kutatói a háttérindexek pontszámait 0-tól 100-ig terjedő skálára vetítik, és az alindexek pontszámának átlagolásával számítják ki az egyes országok CPI pontszámát. A Korrupció Érzékelési Indexben a 0 a korrupcióval leginkább, a 100 a legkevésbé fertőzött országot jelzi.

zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
zöld környezet levél