Klímaváltozás ingatlanok
Gazdaság

Enyhén szólva is megrázó, amit a társadalom és a gazdaság el fog szenvedni a klímaváltozás miatt

Portfolio
Hogyan hathat a klímaváltozás a világ társadalami-gazdasági rendszerére a következő 30 évben? Erre a kérdésre keresi a választ a McKinsey klímaváltozás kockázataival foglalkozó tanulmánya. Összefoglaltunk néhány érdekes gondolatot arról, hogy a klíma megváltozása az életünk mely területén okozna elsőként problémákat, és ezeknek milyen kihatása lenne a társadalom, illetve a gazdaság működésére.

A következő évek klímapolitikája fogja meghatározni, hogy mennyire sikerül csökkenteni a globális széndioxid-kibocsátás szintjét. A tanulmány a legrosszabb szcenárió alapján (vagyis amikor a legkisebb mértékben csökken a globális károsanyag-kibocsátás) 2050-re mintegy 1,5-5 Celsius fok közötti hőmérséklet-emelkedést jelez előre.

A klímaváltozás gazdasági és pénzügyi következményeiről, kockázatairól, és a zöld beruházások megvalósítási lehetőségeiről szól az április 22-i Sustainable World - A jövő vállalata konferenciánk.

Magyarországon eszerint, a napjainkban néha előforduló nyári 39-40 fokos hőség, akár 43-44 fokos is lehet 30 év múlva, amennyiben nem sikerül jelentősen csökkenteni a karbonlábnyomunkat.

hőmérséklet felmelegedés
A globális átlaghőmérséklet 2050-re várhatóan 1,5-5 Celsius fokkal emelkedik. Forrás: McKinsey
Az élhető városok és a fenntartható városvezetés, közlekedés, a május 21-én megrendezésre kerülő Future City 2020 konferencia kiemelt témáinak egyike lesz.

Öt terület, amely megszenvedi a klímaváltozást

A klímaváltozás hatása a gazdasági és pénzügyi életbe is beszivárog, az elsődleges következmények azonban sokkal közvetlenebbül érintik az emberek mindennapjait, és az országok termelését is, amin lényegében a gazdasági aktivitásuk alapszik. Ebből kifolyólag az elemzés a fizikai és a természeti tőkén keresztül 5 társadalmi-gazdasági tényezőt különít el, amelyre nagy hatással gyakorol a klímakockázat: 

1. Élhetőség, munkaképesség: főként a kinti munkavégzés esetében a magasabb átlaghőmérséklet egyszerűen megnehezíti a munkafolyamatokat és negatív hatással van az egészségügyi állapotra.

  • A tanulmány szerint 2030-ra Indiában például annyira lecsökkenthet a napközben végezhető munkaórák száma, hogy éves szinten ez a GDP 2,5-4,5 százalékát is veszélyeztetheti.

2. Élelmezési rendszer: az élelmiszertermelésre egy aszályos időszak negatív hatással van, a hőmérséklet és az árvizek pedig a talajt és a növényeket teszik tönkre. A változó éghajlat javíthatja és ronthatja is az élelmiszerellátási rendszert, területtől függően javulhatnak is néhány növény esetében a terméshozamok, de más fajok akár teljesen eltűnhetnek.

  • Az élelmiszertermelés olyan iparág, amely kifejezetten egy adott területen koncentrálódik. A globális gabonatermelés 60 százaléka 5 ilyen kulcsfontosságú régióban összpontosul, a tanulmány szerint.

3. Fizikai eszközök: Leginkább az épületek károsodását, megsemmisülését foglalja magába, amit erdőtüzek, árvizek okozhatnak.

  • Floridában például a becslések szerint 2050-re az árvíz 30-80 milliárd dollárral csökkentheti az árvíznek kitett ingatlanok értékét, ami körülbelül 15-35 százalékos értékvesztésnek felel meg. Ez a vagyonadók mértékét, majd az állami bevételeket is csökkentheti, utóbbit 2-5 százalékkal.

4. Infrastrukturális szolgáltatások: ezek meghibásodása a városlakók által használt szolgáltatások csökkenéséhez vezet, ez az életszínvonalra is hatással van, miközben a költségek növekednek.

  • Például az energiarendszerek forróbb időjárás esetén kevésbé hatékonyan működnek, de a tanulmány példaként említi azt is, hogy a klímaváltozás hatására a betakarítási folyamatok is károsodhatnak, ami a terméshozamok csökkenését, ezt követően pedig az élelmiszerárak drágulását eredményezné. Különösen sújtva a szegényebb régiókat, ezeken a helyeken mintegy 750 millió ember él a szegénységi küszöbérték alatt.

5. Természeti tőke: a klímaváltozás átalakítja a természeti ökoszisztémákat, amelyek fontos szerepet töltenek be az emberek életében is. Az erdők, óceánok élővilágának átalakulása a gazdasági tevékenységekre is hatással van.

  • Az óceán hőmérséklet-emelkedése, a tanulmány szerint csökkentené a kifogható halmennyiséget, ami 650-800 millió, halászati bevételekből élő ember megélhetését érintené.
klímaváltozás hatásai
A klímaváltozás hatása a társadalmi-gazdasági rendszerre. Forrás: McKinsey


Mit tehetnek a döntéshozók?

A tanulmány rávilágít, hogy a kihívásokkal szembesülve, a politikai döntéshozóknak és az üzleti vezetőknek a megfelelő eszközöket, elemzéseket, folyamatokat kell elindítaniuk, illetve bevezetniük, annak érdekében, hogy az éghajlati kockázatok megfelelően mérhetőek legyenek és mindezekhez alkalmazkodni tudjon a társadalom. Az információs rendszerek fontossága és a kiberkockázat már beépült a vállalati és a közszféra döntéshozatalába, ennek megfelelően a klímakockázat is kezelhető kell hogy legyen, például az egyes befektetési döntések során, vagy a szolgáltatások fejlesztésénél, esetleg az ellátási lánc menedzselése közben. A befektetési döntéseknél az ESG-minősítések (környezeti, társadalmi, irányítási szempontoknak megfelelő) éppen ezt a célt szolgálják, az éghajlati kockázatokra némely biztosítónak már van megtervezett csomagja – csak hogy egyet említsünk a pénzügyi szolgáltatások közül – valamint egyre több vállalat figyel arra, hogy az ellátási lánc során például sokkal energiatakarékosabban, kisebb karbonlábnyommal szolgálja ki az ügyfeleit.

A pénzügyi intézeteknek a klímaváltozással járó kockázatok felmérésekor sokkal összetettebb és újabb eszközrendszerre, mutatókra, elemzésekre van szükségük és az eddig használt múltbéli adatok helyett a térinformatikai jellemzőknek kellene nagyobb hangsúlyt kapni a kockázatok számszerűsítésekor. Az új elemzések során nehézséget jelent, hogy a klímaváltozással járó trendek nem lineárisak, a jelenségek és károk nagy volatilitással és aszimmetriával jelentkeznek. A környezet megváltozása az egyes iparágak átalakulásával járhat, a zöld energia kapuja kinyílik, a mezőgazdasági termelés más területekre csoportosulhat át, de a turizmusban is jelentős eltolódásokra lehet számítani. Mindezen változások még inkább az alkalmazkodási képességet nyomatékosítják, illetve az újfajta beruházásokat, amelyek támogatják a klímasemlegességet és hozzájárulnak a széndioxid-kibocsátás jelentős visszaszorításához.

Érdekli a fenntarthatóság és a klímaváltozás hatására átalakuló gazdaságunk? Nézze meg a Sustainable World - A jövő vállalata konferencia Facebook eseményét!

EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
moszkva_shutterstock-20170929
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
balatonshutter