london brexit
Gazdaság

Kezdődik a britek utolsó hete az EU-ban

Portfolio
A héten elsősorban az MNB és a Fed kamatdöntéseire várunk, melyek meghatározhatják a hangulatot. Emellett jönnek az első GDP-adatok a tengerentúlról és az eurózónából is, a britek pedig szombat hajnalra hivatalosan is kilépnek az Európai Unióból.

A hét elején nem várható komoly meghatározó makrogazdasági adat, hétfőn csak a német IFO gazdasági hangulatindexre lesz érdemes figyelni a nap első felében. Utána viszont beindul az élet, kedden tartja idei első kamatdöntését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A jegybank várhatóan nem változtat a kamatkondíciókon, az viszont érdekes lehet, hogy a közleményben bármilyen módon reagálnak-e az infláció emelkedésére és a forint gyengülésére. Amerikában kedd délután a magyar kamatdöntéssel egyidőben jelenik meg a tartós fogyasztási cikkek rendelésállományának friss adata.

A hét közepén az MNB a tavalyi harmadik negyedéves lakásárindexét publikálja, a KSH pedig a 2019 decemberi foglalkoztatási statisztikával rukkol elő, melyből már az egész évről képet kaphatunk. A tengerentúlon szerda este jön a Fed első 2020-as kamatdöntése, melyet követően sajtótájékoztatót tart Jerome Powell jegybankelnök is. A szakemberek nem számítanak a kamatkondíciók változtatására, ennek ellenére a jövőbeli kilátásokkal kapcsolatban megfogalmazott szavai hatással lehetnek akár a dollár árfolyamára is. A piac most nem számít további kamatcsökkentésekre, sőt egyre többen gondolják azt, hogy a következő lépés majd kamatemelés lehet valamikor.

Csütörtökön a Bank of England tart kamatdöntő ülést, melyen megint egy lépéssel közelebb kerülhetnek az alapkamat csökkentéséhez. Legutóbb már volt olyan tag, aki a lazításra szavazott hosszú évek egyhangú döntéshozatala alapján, az elemzők szerint most akár hárman is lehetnek kisebbségben. Ez még nem jelentene kamatvágást, de erősödne a megosztottság a jegybankon belül. Emellett a nap második felében a negyedik negyedéves előzetes növekedési adat érkezik Amerikából, melyre szintén kiemelten figyelhetnek a befektetők. A várakozások szerint fennmaradhatott a kicsivel 2 százalék feletti növekedési ütem az év végén is.

A KSH a hét utolsó munkanapján közli a keresetek novemberi alakulását, illetve a részletes külkereskedelmi statisztikát. Délelőtt pedig az Eurostat közli az infláció és a növekedés előzetes számait, utóbbi esetében egyelőre a tagállami rangsorra még várnunk kell körülbelül két hetet, egyelőre csak az EU28 és az eurózóna negyedik negyedéves bővülése érkezik. A tengerentúlon egy fontos inflációs mutató, a személyes fogyasztások árindexe (PCE) jelenik meg, amit a Fed is árgus szemekkel figyelhet. A pénteki nap legfontosabb eseménye pedig az, hogy éjfélig az Egyesült Királyság hivatalosan is kilép az Európai Unióból, ezt már a londoni parlament és az Európai Bizottság is szentesítette.

Címlapkép: Getty Images

EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
moszkva_shutterstock-20170929
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
balatonshutter