koronavirus ellenszer feltalal kutato cukormolekula
Gazdaság

Feltalálhatták az új koronavírus hatásos ellenszerét

MTI
Portfolio
A módosított cukormolekulák úgy tűnik, hogy minden vírus ellen hatásosak, azaz az újfajta koronavírus ellen is, mert elpusztítják a vírusok külső burkát, így képesek a fertőző részecskéiket is elpusztítani – jelentették be svájci és brit kutatók a fontos felfedezést a Science Advances című folyóiratban. A módszer lényege az, hogy úgy módosították a cukormolekulát, hogy az egyszerű kölcsönhatás révén elpusztítja a vírusokat, és közben ártalmatlan az emberre. Közben hongkongi, kínai és ausztrál kutatók is előálltak saját felfedezéseikkel a koronavírus ellen.

Az úgynevezett vírusölő anyagok, mint a fertőtlenítőszerek, szintén az egyszerű kölcsönhatás révén pusztítják el a vírusokat. A legtöbb jelenleg használt antivirális gyógyszer úgy hat, hogy megakadályozza a vírusok fejlődését, de nem pusztítja el őket. Emellett nem is mindig megbízhatóak: a vírusok mutálódhatnak és ellenállókká válhatnak a kezelésekkel szemben.

"Ezen akadályok legyőzésére és a vírusfertőzések hatékony leküzdése érdekében egy egészen más kiindulópontot kerestünk" - mondta Caroline Tapparel Vu, a Genfi Egyetem kutatója, aki munkatársaival és a lausanne-i műszaki egyetem (ETH Lausanne) Francesco Stellacci vezette kutatócsoportjával közösen mutatta be az új módszert a Science Advances című folyóiratban.

A kutatók már korábbi munkáik során kifejlesztettek egy aranyon alapuló antivirális szert. Ugyanennek az elvnek a használatával sikerült most természetes glükózszármazékokkal, úgynevezett ciklodextrinekkel kifejleszteni egy ilyen szert.

A ciklodextrinek számos előnnyel rendelkeznek: még inkább biokompatibilisek, mint az arany, egyszerűbb az alkalmazásuk, nem váltanak ki rezisztenciamechanizmust és nem toxikusak

- mondta Samuel Jones, a Manchesteri Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

"A ciklodextrineket már széles körben alkalmazzák, különösképpen az élelmiszeriparban, ami megkönnyíti az ezeket alkalmazó gyógyszeres kezelések piacra dobását" - emelte ki Valeria Cagno, a Genfi Egyetem tudósa.

A módosított cukormolekulák vonzzák a vírusokat. Elpusztítják a vírusok külső burkát, így képesek a fertőző részecskéiket is elpusztítani ahelyett, hogy csak a vírus növekedését blokkolnák. Ez a mechanizmus úgy tűnik, minden vírusnál működik

- állapították meg a tudósok légúti és herpeszfertőzésért felelős vírusok vizsgálatával.

A szakértők szabadalmi bejelentést nyújtottak be és céget alapítottak a felfedezésük segítségével megvalósítható gyógyszeres fejlesztések kutatására. A nagyon stabil ciklodextrinekből krémek, gélek vagy orrsprék is készíthetők.

Friss hírek a koronavírus terjedéséről:

Bár bizonyos vírusok, például a hepatitisz-C, vagy a HIV ellen rendelkezésre állnak hatékony gyógyszerek, ezek specifikusak. Az új, széles spektrumú antivirális szerek fejlesztése azonban elengedhetetlen, különösen a leginkább pusztító vagy újonnan megjelenő vírusok ellen, amelyekre még nincs kezelés.

Ez az új fejlesztés például az olyan legújabb vírusok, mint a koronavírus ellen is bevethető lehet a jövőben.

Más felfedezések is vannak, de sokáig kell még várni

Hongkongi kutatók azt állítják az InfoRádió tudósítása szerint, hogy már kifejlesztették a 2019-es koronavírus elleni oltóanyagot, de egyelőre váratnak magukra a bevetése előtt szükséges klinikai kísérletek. Kvok-jung Juen, a Hongkongi Egyetem professzora szerint még hónapokig tarthat, mire lefolytatják az első körben állatokon végzett kísérleteket, majd az embereken végzett klinikai teszteket.

Még ha sietünk is, egy évbe telhet

– mondta.

A Kínai Népköztársaságban szintén arról beszéltek, hogy kifejlesztés alatt áll egy vakcina és az hamarabb lehet bevethető, mint a hongkongi, de Kvok professzor ebben kételkedett.

Ausztrál tudósok pedig azt állítják: Kínán kívül elsőként, laboratóriumi körülmények között le tudták másolni a koronavírust, ami áttörés lehet az oltóanyag kifejlesztésében.

Címlapkép forrása: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images

koronavirus kina villamosszeomlas gazdasag novekedes
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
spacexshutter-20170905
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
koronavirus kina villamosszeomlas gazdasag novekedes