kínakoronavírus
Gazdaság

Sinkó Ottó: a gyárak fele még mindig áll Kínában

Portfolio
A gyárak egy részében újraindult a termelés Kínában, azonban nagyon sok vállalat továbbra is zárva tart. Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója szerint vannak, ahol elkezdenének dolgozni, azonban még a kormányzati engedélyt várják. Ahol azonban elindul a termelés, ott is csökkentett kapacitásokkal.

„Egyelőre úgy látom, hogy nem igazán szorul vissza a járvány, viszont Kína rendkívül komolyan veszi a helyzetet” – mondta Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója a Portfolio-nak az elmúlt egy hét eseményeiről. Sinkó volt az első, aki felhívta a figyelmet arra, hogy mostani helyzet azzal fenyeget, hogy szakadások lesznek az ellátási láncokban, és ez akár a magyarországi feldolgozóiparra is közvetlen hatással lehet.

A kínai kormányzat korábbi közlése az volt, hogy február 10-én újraindul a termelés a legtöbb tartományban a Holdújévtől tartó munkabeszüntetés után. „Több cég arról számolt be, hogy kormányengedélyhez kötött, hogy a válságövezetekben újrainduljon a gyártás, vagyis csak azok a cégek kezdhetnek újra dolgozni, ahol a kormányzati vizsgálóbizottság ezt jóváhagyta, és a körülmények alkalmasak arra, hogy kontroll alatt tartsák a koronavírus terjedését” – fejtette ki Sinkó.

„Nagyjából úgy látjuk, hogy a beszállítók fele-harmada már elkezdett dolgozni valamilyen formában, azonban a többiektől továbbra sem érkezik válasz” – mondta Sinkó. „Tegnap kaptunk több olyan értesítést, hogy elkezdenének dolgozni, azonban még a kormányzati engedélyt várják” – tette hozzá.

A Foxconn – amely az iPhone egyik gyártója – pl. újraindította két üzemét Kínában, azonban csak a munkavállalók egy kis része állhatott munkába. A dolgozók munka közben is maszkot viselnek és a testhőmérsékletüket is rendszeresen ellenőrzik.

A termelés elindulása azért is nehézkes, mert a gyáraknak is biztosítaniuk kell, hogy a válságövezetekből érkezőket 14 napos karantén alatt tartsák, de legalábbis nem állhatnak még munkába. „Sokan tehát hiába térnének vissza a munkába, két hét várakozásra vannak ítélve, emiatt azoknak a gyáraknak a termelése is lassabban áll helyre, amelyek már teljes gőzzel termelnének” – vélekedett a Videoton-vezér. Most azt várjuk, hogy a raktárakban még a Holdújév előtt szállításra összekészített alkatrészeket és alapanyagokat elindítsák Kínából. „Elképzelhető, hogy ezeknek egy része napokon belül el tud indulni” – tette hozzá.

Már a mostani termeléskiesés is komoly visszaesést okozott a kínai gazdaságban, és a világ több pontján nehézséget okoz a termelésben. „Továbbra sem tudok még konkrét leállásról, a válságstábok eddig képesek voltak tartani a frontot, de a készletek már az európai gyárakban is jelentősen csökkentek, vagyis az óra folyamatosan ketyeg” – mondta Sinkó, utalva arra, hogy hamarosan kifogyhatnak a készletekből.

„A nemzetközi express szállítások (DHL, UPS, TNT, FedEx) Kínából részben még nem indultak el, részben óriási teljesítetlen szállítási megrendeléseik vannak” – mondja Sinkó, aki szerint talán jövő hét elejétől tudnak felvenni új megrendeléseket. Hozzátette, hogy Kínán belül is komoly szállítási problémák vannak.

A magyar vállalatokra egyelőre mérsékelt hatása van annak, hogy Kína legtöbb tartományában leállt a termelés – mondta korábban a Portfolio-nak Parragh László, az MKIK elnöke. Ugyanakkor szerinte nem lenne meglepő, ha a koronavírus már most is negatívan érintene egyes magyar cégeket. A vállalatok készletei egy ideig kitartanak, de minél tovább tart a járvány, annál nagyobb az esélye annak, hogy a hazai gyárakban is leáll a termelés. Szerinte az a szerencsénk, hogy Kína messze van, így a beszállítói lánc is hosszabb, ezért a vállalatok is nagyobb készlettel rendelkeznek, mint a közeli desztinációk esetében.

Címlapkép: Shen/Bloomberg via Getty Images

Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Koronavírus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavirus2