Gazdaság

A lengyeleknél még jobban megugrott az infláció, mint nálunk

Portfolio
MTI
Lengyelországban a várt 4,2% helyett 4,4%-os volt januárban az infláció a decemberi 3,4%-os éves ütem után, azaz jelentősen felgyorsult a pénzromlás üteme és egyúttal kilépett a friss adat a lengyel jegybank 2,5%-os inflációs cél körüli +/-1%-pontos toleranciasávjából is.

A statisztikai hivatal pénteken közölte, hogy januárban az éves szintű infláció 4,4 százalék volt a decemberi 3,4 százalék és a novemberi 2,6 százalék után.

A szakértők várakozásának átlagában kisebb, 4,2 százalékos januári infláció szerepelt. A lengyel jegybank inflációs célja 2,5 százalék, plusz/mínusz 1 százalékpont.

Januárban havi összevetésben a fogyasztói áremelkedés 0,9 százalék volt a decemberi 0,5 százalék után. Az év első hónapjában a legnagyobb mértékben az élelmiszer és nem alkoholos italok ára nőtt, 6,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

A tegnap közzétett magyar adat szerint idén januárban 4,7%-os volt a magyar infláció a decemberi 4% után, míg a fentiek szerint a lengyel infláció 1%-pontot gyorsult egyik hónapról a másikra. Mindkét országban kilépett tehát az aktuális adat a jegybank inflációs célja körüli toleranciasávból és a cseh adat is váratlanul nagy infláció gyorsulást mutatott.

Koronavírus
Koronavírus
OTP
koronavírus coronavirus virus
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
koronavírus coronavirus virus