Gazdaság

Elemzők: lassulhat a magyar gazdaság növekedése

Portfolio
A tavalyi év utolsó három hónapjában 4,5%-kal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest. A Portfolio által megkérdezett elemzők 4,2%-os gazdasági növekedésre számítottak, így az adat pozitív meglepetést okozott. Az adat után megszólaltak az elemzők is.

„A mai vártnál kedvezőbb adat egyben azt is jelenti, hogy egy kicsit jobb helyzetben érhette a magyar gazdaságot az idei első negyedév első globális sokkja, a koronavírus. Ezek alapján talán egyelőre nem kell számítani a gazdasági növekedés igen drasztikus lassulására” – írta kommentárjában Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza.

„A negyedéves teljesítmények alapján azonban aligha lehet tagadni, hogy a lassú, de fokozatos mérséklődés a gazdasági teljesítményben már 2019 folyamán megkezdődött és 2020-ban is folytatódik majd” – fogalmazott Virovácz.

Ami tehát a kilátásokat illeti, egyelőre nem rendelkezünk túl sok információval a koronavírus hazai gazdaságot érintő hatásáról, valamint bizonytalanságot hordoz a hamarosan bejelentésre kerülő újabb gazdaságvédelmi akcióterv, ami támogathatja a gazdaság növekedését. A jelenlegi korlátozott információk alapján idén átlagosan 3,8 százalékos gazdasági növekedéssel kalkulál az ING. Az előrejelzést övező kockázatok kiegyensúlyozottnak tekinthetők.

„Az ipar és az építőipar decemberi visszaesését részben feltehetően a szokásosnál hosszabb szabadságolások okozhatták, valamint az autóipar átmeneti leállása az alacsonyabb széndioxid kibocsátású gépkocsik gyártására való felkészülés” – írta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza. „Ezért a következő negyedévekben gyorsulhat az ipari és építőipari termelés, az előbbit az új kapacitások, az utóbbi az irodaépítések szignifikáns felfutása mellett a további ipari beruházások, állami megrendelések húzhatják” – fogalmazott.

Az idén is közel kétszámjegyű bérnövekedés miatt a fogyasztás – noha a magas bázis miatt lassuló mértékben – továbbra is tartós támasza marad a növekedésnek. A magas bázis és a lassan kifutó, de még folyamatban levő uniós támogatások miatt a beruházások szintén lassulhatnak, emiatt azonban az import növekedése is lassul miközben az új exportkapacitások növelik az exportot, így a külkereskedelem várhatóan növelni fogja a GDP-t a következő években – fejtette ki Suppan.

A koronavírus az idei első negyedévben átmeneti zavarokat okozhat az ellátási láncokban, a kínai értékesítésekben és a kínai turizmusban, azonban ezek a járvány csillapodása után a második negyedévtől gyorsan helyreállhatnak – vélekedett a koronavírus hatásaival kapcsolatban Suppan.

Idén 4%-os GDP növekedésre számít a TakarékBank, amit részben a szökő- és munkanaphatás is támogat, míg jövőre 3,6%-ra mérséklődhet a gazdasági növekedés. Az azt követő években azonban az óriás akkumulátorgyárak (Samsung SDI, SK Innovation) és a BMW debreceni gyárának üzembe helyezése mellett számos új feldolgozóipari kapacitás adhat lendületet a gazdaságnak, a tavalyi évben 1700 milliárd forint értékű működő tőke beruházási döntés született – zárta kommentárját az elemző.   

Frankfurti tőzsde
Elárulta a Transferwise, mire készülnek Magyarországon
koronavirus2
donaldtrump
railroad vasút vonat
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudjuk fordítani.
koronavirus2