Megvan, mi képes elpusztítani a koronavírust

Folyamatosan növekszik a koronavírusos megbetegedések száma Kínában, és a halálos áldozatoké is folyamatosan 100 felett van minden nap. Egy kínai biotech cég közben azt jelezte, hogy a koronavírus okozta betegségből felgyógyult páciensek plazmájában a vírust semlegesítő antitesteket fedeztek fel. Az antitestek képesek hatékonyan elpusztítani a vírust.

Nem félnek a magyarok a koronavírustól, de 17 százalékuk inkább kerüli az ázsiaiakat

Gyakorlatilag minden magyar hallott az új típusú koronavírus megjelenéséről, de az emberek többsége szerint nem fog elterjedni Magyarországon, és attól sem tartanak, hogy őket megfertőzi – derül ki az Index és a ZRI Závecz Research felmérésből. Persze azért vannak, akik elővigyázatosságból kerülik az ázsiaiakat.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: a Fiat Chrysler már Szerbiában sem tud termelni

A Fiat Chrysler (FCA) pénteken ideiglenesen felfüggesztette szerbiai autógyártását, mert nem érkeznek alkatrészek Kínából, ahol az új koronavírus miatt számos gyár termelése áll. A kragujevaci gyárban a Fiat 500L autókat készítik.

Tovább a cikkhez

Magszólalt az IMF-vezér a koronavírusról: a következő két hét kritikus lesz

A következő két hét kulcsfontosságú lesz a koronavírus gazdasági hatásait illetően – mondta Kristalina Georgieve, az IMF vezérigazgatója a CNBC-nek. A szakember kiemelte azt is, hogy a Valutaalap folyamatosan vizsgálja a vírus terjedését, a legnagyobb kockázat, hogy a gyenge egészségügyi ellátórendszerrel rendelkező afrikai országokban is megjelenik a fertőzés.

Tovább a cikkhez

Vigyázz! – Csalók repültek rá Magyarországon a koronavírus híreire

A koronavírus megjelenése óta egy olyan új kiberbűnözői módszer van kibontakozóban, amely a felhasználók járvánnyal kapcsolatos kíváncsiságára, félelmére épít - hívta fel a figyelmet pénteken a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI).

Tovább a cikkhez

Hazamehettek a karanténba helyezett franciák

Elhagyhatta pénteken az új koronavírus okozta járvány epicentrumának számító kínai Vuhanból két héttel ezelőtt hazaszállított francia állampolgárok első csoportja a karanténként számukra kijelölt dél-franciaországi Carry-le-Rouet nevű tengerparti nyaralóhely egyik üdülőközpontját.

Mind a 181 ember tanúsítványt kapott arról, hogy nem fertőző - jelezte a karanténért felelős Vöröskereszt helyi képviselője.

A karantén kiürítése a reggeli órákban kezdődött meg, a hazaszállítottak a központ bejáratánál felállított egészségügyi sátorban végleg levehették a maszkot az arcukról, és kézmosás után kiléphettek a rendőrség által körülzárt parkos üdülőövezet területéről. Többekért a hozzátartozóik jöttek el, másokat a francia hatóságok szállítottak el a legközebbi pályaudvarokra vagy repülőterekre, ahonnan délelőtt mindenki hazatérhetett.

Valamennyien egészségesen és szabadon folytathatják az életüket Franciaországban. A hazaszállítottak közül senki nem fertőződött meg az új koronavírussal.

A 181 fős csoport távozása után az üdülőközpontban még 44-en maradtak, akik február 2-án tértek haza egy második repülővel. Ez utóbbi járatról, valamint a múlt vasárnap egy harmadik repülőgéppel - London keresztül - érkezettek közül 113-an a szintén Dél-Franciaországban található Aix-en-Provence tűzoltótiszti főiskolának kapuszán kijelölt karanténban vannak. Egy részük vasárnap térhet haza, 35-en pedig február 23-án hagyhatják majd el a karantént.

A Franciaországban korábban regisztrált 11 beteg körül hármat csütörtökön gyógyultnak nyilvánítottak és elhagyhatták a kórházat, ahol elkülönítve kezelték őket. A további nyolc beteg közül egy idős kínai férfi továbbra is válságos állapotban van egy párizsi kórházban, a többiek állapota napról napra javul az egészségügyi hatóságok szerint. (MTI)

Koronavírus: rengeteg kínai egészségügyi dolgozó fertőződött meg, plusz pénzt kapnak

Több mint 1700 egészségügyi dolgozó fertőződött meg az új koronavírussal a betegek ellátása során Kínában, közülük legalább hatan meghaltak - számolt be a CCTV kínai állami televízió pénteken. Többségük a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban betegedett meg. Hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma Kínában csaknem 64 ezer, a halálos áldozatoké pedig majdnem 1400.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Kivégeztek egy férfit Észak-Koreában, mert közfürdőbe ment

Kivégeztek egy férfit Észak-Koreában, mert figyelmen kívül hagyta a kötelező karantént, és meglátogatott egy közfürdőt – számolt be róla a 24.hu.

Tovább a cikkhez

Rendkívüli ülést tartottak Brüsszelben

Egyetértettek az Európai Unió egészségügyi miniszterei abban, hogy együttműködésre és az előkészületek összehangolására van szükség az új koronavírus továbbterjedésének megakadályozása érdekében a kontinensen.

A csütörtöki brüsszeli rendkívüli ülésen elhangzott: nem fordulhat elő, hogy a gyógyszerekből és védőeszközökből hiány alakuljon ki akkor, ha a vírus Európában is terjedni kezd.    

"Ébernek kell maradunk, és ha a helyzet megváltozik, még nagyobb erőbedobással kell küzdenünk"- jelentette ki Sztella Kiriakidész, az egészségügyért felelős EU-biztos.    

Hozzátette: nagyon fontos az egységes fellépés, mivel az "erőfeszítések szétaprózódása" kockázatot jelent az Európai Unió összes polgárának.    

A tagállamok képviselői egyetértettek abban, hogy támogatják Kínát a vírus elleni küzdelemben, megakadályozva így a vírus további terjedését.    

A miniszterek szerint a vírus korai felismerése és az egységes intézkedések a határátkelőkön, kulcsfontosságúak a kór terjedésének féken tartásában.    

A miniszterek felkérték az Európai Bizottságot, hogy könnyítse meg a tagállamok hozzáférését az egyéni védőeszközökhöz, és

vizsgálja felül, milyen gyógyszerkészlet áll rendelkezésre egy globálisegészségügyifenyegetettség esetére.

(MTI)

Ígéretes eredmények

A China National Biotec Group nevű cég csütörtökön bejelentette: a koronavírus okozta betegségből felgyógyult páciensek plazmájában a vírust semlegesítő antitesteket fedeztek fel. A Hszincsingpao (Beijing news) című kínai lap pénteki tudósítása szerint a kínai gyógyszerészeti vállalat kísérletei azt bizonyították, hogy az antitestek képesek hatékonyan elpusztítani a vírust. A cég arról számolt be, hogy miután a gyógyult páciensektől levett plazmát megfelelő biztonsági ellenőrzéseket követően előkészítették, már 11 kritikus állapotban lévő beteg kezelésében alkalmazták szembetűnő eredményekkel.    

Minden ilyen hír kapcsán fontos azonnal leszögezni, hogy a gyógyszergyártók szerint hosszú út áll még a koronavírus ellenszerét fejlesztők előtt. Múlt héten olyan hírek érkeztek már, hogy egy helyi egyetemi kutatócsoport hatékony gyógyszert talált a vírus ellen. Ettől függetlenül brit kutatók pedig arról beszéltek, hogy szignifikáns áttörést értek el. A WHO viszont lehűtötte a kedélyeket, kijelentette, hogy nincs hatékony kezelés a 2019-nCoV ellen.

Adam Kamradt-Scott, a Sydney Egyetem nemzetközi biztonsági tanulmányok központjának egyik szakértője szerint az új adatok sem utalnak még arra, hogy közel volna a járvány csúcspontja, noha a kínai hatóságok - egy kicsit megkésve, de - szemmel láthatóan mindent megtesznek a járvány megállításáért. (MTI-Portfolio)

Bejelentették, hogy maszkokat fognak gyártani, elszállt a cég árfolyama

129 százalékot száguldott egyetlen nap leforgása alatt a billentyűzeteket gyártó hongkongi cég, a Ta Yang Group árfolyama, miután a társaság bejelentette, hogy maszkokat fog ezentúl gyártani. A koronavírussal kapcsolatos hírek közepette ennek nagyon megörültek a befektetők.

Tovább a cikkhez

Japán 10 milliárd jent csoportosít át a járvány elleni küzdelemre

Japán 10,3 milliárd jent (mintegy 29,2 milliárd forint) csoportosít át a költségvetés tartalékából a koronavírus okozta COVID-19 járvány megfékezésére - döntött pénteken a tokiói kormány.

A pénz nagyrészét vészhelyzeti intézkedésekre költik; gyorstesztek és oltóanyag kifejlesztésére, valamint kórházak felkészítésére a fertőzöttek tüneteinek kezelésére. A maszkgyártó cégek 30 millió jen (85,1 millió forint) támogatást igényelhetnek kapacitásbővítésre, miután a kormány havi 600 millió maszkot szeretne gyártatni az ország mintegy 120 millió lakosának. Az olimpiai játékok közeledtével megerősítik a karanténra vonatkozó intézkedéseket is.

"Az a célunk, hogy megfékezzük a fertőzés terjedését, és hogy megakadályozzuk, hogy a fertőzöttek állapota rosszabbra forduljon" - szögezte le Abe Sindzó japán miniszterelnök a kormányülés után újságíróknak egy nappal az után, hogy egy 80 éves nő, aki nem is járt külföldön, belehalt a COVID-19-fertőzésbe. Ő a vírus első halálos áldozata a szigetországban, és csak a halála után derült ki, hogy a koronavírus végzett vele.

Partra szállhattak Kambodzsában a Westerdam utasai

Megkezdhették a kiszállást a kambodzsai Kampongszom kikötővárosban pénteken a Westerdam nevű tengerjáró turistahajó utasai, miután két hetet töltöttek a hajó fedélzetén, és öt ország utasította el őket a koronavírus okozta COVID-19 járványtól tartva.

A hajó 1455 utasa és a 802 fős személyzet közül senki sem fertőződött meg a vírussal. A Westerdam csütörtökön futott be Kampongszom kikötőjébe. A hajó a parttól távolabb horgonyzott le, és kambodzsai szakemberek mintát vettek azoktól, akik bármilyen tünetet mutattak, majd az egészségügyi minisztérium közölte, hogy senki sem hordozza a COVID-19 vírusát, ezért engedélyt adtak a fedélzeten lévőknek a kiszállásra. A partra szálló utasokat maga Hun Sen miniszterelnök köszöntötte a mólón.

A hajót üzemeltető amerikai cég, a Holland America Line tudatta, hogy az utasok elszállítására charterjáratokat szerveznek. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet Főigazgatója méltatta Kambodzsát, amiért "példát mutatott nemzetközi szolidaritásból".

Egy nap alatt több mint 5000 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak Kínában, miközben 121 halálos áldozatot követelt tegnap a vírus a kínai hatóságok jelentése szerint. Kínában eddig 63851 megerősített megbetegedésről tudnak és 1380-an haltak meg a betegségben.

Szakértők szerint az új adatok alapján nem látszik, hogy a járvány elérte volna a csúcspontját. Az adatok alapján a kutatók úgy látják, hogy habár a kínai hatóságok igyekeztek nagyon komoly lépéseket tenni a járvány megfékezésére, azok „túl kevésnek és túl későinek” bizonyultak.

Változó számítási módszer

Szerda éjfélig soha nem látott hirtelen növekedésről számoltak be a hatóságok az egy nappal korábbi adathoz képest a fertőzésekben is. Ez annak tudható be, hogy csütörtöktől az adatokat az új nemzeti protokollal összhangban összesítik, vagyis a klinikai diagnózis - képalkotás, tünetek és epidemiológiai háttér - alapján fertőzöttnek nyilvánított páciensek számát is hozzáadják azokéhoz, akiknek esetében a teszt már egyértelműen kimutatta a vírus jelenlétét. Egy nap alatt az új módszer szerint 14 830 új koronavírusos beteget diagnosztizáltak. A csütörtöki adatot is már az új módszerrel számították.

Címlapkép: Getty Images

Koronavírus: egészséges a három magyar utas

Sokkal gyorsabban terjed Kínában a koronavírus, mint amit az eddigi adatokból látni lehetett, és a halálesetek száma is nagyon megugrott.

Tovább a cikkhez
Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF