koronavírus
Üzlet

Korai még a koronavírus ellenszeréről álmodni

Portfolio
Hosszú út áll még a koronavírus ellenszerét fejlesztők előtt – figyelmeztetnek a gyógyszergyártók, reagálva a tegnapi hírekre, amelyek arról szóltak, hogy sikerült áttörést elérni. Ez akkor a piacokat is némi optimizmussal töltötte el, de a gyógyszergyártók szerint emögött nincs feltétlenül realitás - írja a Reuters.

Legalább egy tucat cég dolgozik az ellenszeren és akár a 800 millió dollárt is elérhetik a költségek - írja a Reuters. Még ha sikerül is felgyorsítani a folyamatot, valószínűleg több mint egy év eltelik addig, amíg jóvá is hagyják – nyilatkozták a Reutersnek a fejlesztésben résztvevő cégvezetők. A GlaxoSmithKline, amely részt vesz a fejlesztésben, legalább 12-18 hónapot jósol.

A Gilead Sciences, amely szintén dolgozik egy antivirális készítményen, a logisztikai és a szabályozói kihívásokat említette. De véleménye szerint a jóváhagyás folyamatát felgyorsíthatja, hogy beteg emberek számára fejlesztik a készítményt, nem pedig egészséges emberek vakcináját. Van különbség a kezelés és az oltóanyag között.

Hozzáteszi, hogy nem lesz szupergyors a folyamat és a gyógyszergyártóknak most sokat kockáztatva kell beruházniuk. Kihívást jelenthet, hogy meg kell bizonyosodni a hatékonyságról, ha pedig ez megvan, akkor fel kell pörgetni a gyártást. A Gilead limitált készletekkel rendelkezik még a remdesivir nevű hatóanyagból, ami annak idején az ebola kezelésére nem bizonyult hatékonynak, de ezt most újra tesztelik a koronavírus ellen.

Tegnap a kínai televízió arról számolt be, hogy egy helyi egyetemi kutatócsoport hatékony gyógyszert talált a vírus ellen. Ettől függetlenül brit kutatók pedig arról beszéltek, hogy szignifikáns áttörést értek el. A hírre a világszerte fellelkesedtek a befektetők. A WHO viszont lehűtötte a kedélyeket, kijelentette, hogy nincs hatékony kezelés a 2019-nCoV ellen.

A kínai és az amerikai egészségügyi hatóságok ambiciózus célokat tűztek ki, pár hónapon belül már az emberi tesztelésre készülnek. Az újabb gyógyszerplatformoknak köszönhetően, mint amit például a Modena fejlesztett, rekordsebességgel lehet fejleszteni, mert elegendő a vírus genetikai kódja, nem szükséges mintával rendelkezni a vírusból. Az amerikai járványügyi hivatal vezetője, Anthony Fauci szerint a Modena platform segítségével 2,5-3 hónapra lesz szükség ahhoz, hogy megkezdődhessenek az első tesztek attól kezdve, hogy a tudósok végrehajtják a vírus szekvenálását.

A Novavax kutatási vezetője elmondása szerint volt, hogy 90 nap alatt eljuttatták a fejlesztésüket a klinikai tesztekig és abban bíznak, hogy ez a koronavírus esetén sem lesz másképp.

Az, hogy a laborból kikerüljön és széles körben alkalmazottá váljon egy gyógyszer, számos kihívást jelent. A gyártási kapacitásokat fel kell építeni, disztribúciós hálózatokat kell kiépíteni, a szabályozók pedig nagy volumenű klinikai teszteket követelnek, annak érdekében, hogy ne csak hatásos, de biztonságos is legyen a készítmény. Ehhez legalább egy év kell – mondta Anthony Fauci.

olaszország vírus koronavírus
orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
BÉT