cimlap_korona0205
Üzlet

Megvan a koronavírus ellenszere?

MTI
Portfolio
Egy kínai napilap beszámolója szerint a Csöcsiang Egyetem kutatói előállítottak két olyan szert is, amely hatékony a vírus ellen. Ugranak a tőzsdék, az olaj árfolyama közel 3 százalék pluszban van.

Megvan a vírus ellenszere

A kínai Changjiang napilap keddi beszámolója szerint a Csöcsiang Egyetem kutatói előállítottak két olyan szert is, amely hatékony a vírus ellen.

A kutatások azt mutatják, hogy az Arbidol nevű antivirális szer, amit Oroszországban és Kínában a szezonális influenza kezelésére szoktak alkalmazni, egy HIV-gyógyszerrel, a Darunavirrel kombinálva hatásos lehet a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére – állítja egy kínai állami lap, a Changjiang a New York Times értesülései szerint. A kínai kutatók nem közölték, hogy hány beteget kezeltek ezzel a módszerrel. A New York Times arra figyelmezett, hogy még túl korai lenne a szer hatékonyságát felbecsülni és külsős szakértők nem vizsgálták meg az eredményeket, így egyelőre folytatódik a versenyfutás az ellenszer kifejlesztésére.

Két nappal korábban thaiföldi orvosok közölték, hogy sikeresen kezeltek súlyos új koronavírusos megbetegedéseket influenza- és HIV-vírus elleni gyógyszerek kombinációjával, az első eredmények jelentős javulást mutatnak a betegeknél a kezelés után 48 órával. Fontos kiemelni, hogy csak kis számú esetnél tudták tesztelni.

A brit Sky News ettől függetlenül arról számolt be, hogy az Imperial College London kutatói "jelentős előrelépést" értek el a koronavírus ellenszerének a kidolgozásában, megjegyezve ugyanakkor, hogy a már folyamatban lévő járvány megállításához "ez már késő".    

A koronavírus kínai terjedéséről szóló mai jelentések alapján vannak biztató adatok, amelyek a fékeződésre utalnak. Az új halálesetek száma a február 3-i 64 főről tegnapra "csak" 65 főre emelkedett, vagyis nem gyorsult tovább a tendencia, mint ahogy korábban. A válságos állapotba kerülők száma kifejezetten csökkent, ez a kör hétfőn még közel 500 fővel gyarapodott, tegnap 431-gyel. Stagnálni kezdett a fertőzésgyanús esetek száma is (jelenleg Kínában 23260 főt vizsgálnak).

Ugyanakkor a megerősített megbetegedések száma még mindig gyorsulva emelkedik, február 4-én közel 4000-rel bővült ez a kör. Ugyan még mindig nagyon kevés a Kínán kívüli megbetegedés, de a 212 fő némi gyorsulást jelent, hiszen 24 új eset bukkant fel.

Ugranak a piacok

Az elmúlt hetekben egyértelműen a Kínából indult koronavírus terjedésével kapcsolatos aggodalmak álltak a tőzsdei befektetők fókuszában, sokan már 5-10, vagy akár annál is nagyobb esést is elképzelhetőnek tartottak az amerikai tőzsdéken, ami például az európai, vagy általánosságban a feltörekvő piaci részvényindexekben még ennél is nagyobb esést hozhatott volna. Volna, mert hogy az elmúlt napokban alaposan megváltozott a szélirány, miközben a múlt hét végén még nagyot zuhantak a vezető amerikai és európai részvénypiacok, a mostani héten viszont nem csak hogy ledolgozták a múlt hét végi esést a vezető tőzsdék, de már magasabban is állnak.

Ma a francia és a német tőzsde több mint 1 százalékos pluszban áll, és az amerikai határidős részvényindexek állása alapján az amerikai tőzsdéken is hasonló emelkedés jöhet, sőt, a vezető amerikai részvényindexek történelmi csúcsuk közelében nyithatnak.

Szárnyal az olaj

A Brent árfolyama közel 3 százalékot emelkedett a hírre, miszerint a kínaiak bejelentették, hogy megvan a vírus ellenszere. A Brent nyersolaj ára tizenegy óra előtt 2,63 százalékkal állt magasabban, hordónként 55,38 dolláron. Az ár 55,72 dollárnál is járt, ami 3,2 százalékos növekedésnek felel meg. A WTI ára 2,46 százalékkal állt magasabban, 50,83 dolláron, de volt 50,93 dollár is, 2,6 százalék emelkedéssel.

A vírus terjedésének megállítására Kína közlekedési korlátozásokat rendelt el, ami az alacsonyabb üzemanyag igény miatt több finomítónál is a termelés csökkentéséhez vezetett. Szakértői becslések szerint a járvány 0,5 százalékkal is csökkentheti a globális olajkeresletet idén.    

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a nagy olajtermelők, közöttük Oroszország (OPEC+ néven ismert) együttműködése kedden a járvány olajpiaci következményeiről egyeztetett Bécsben. Az OPEC+ értesülések szerint kész napi 500 ezer hordóval növelni érvényben lévő önkéntes termelés korlátozását.    

Az OPEC+ 2018 decemberében létrejött megállapodása alapján 2019. január elsejétől napi 1,7 millió hordóval korlátozta kitermelését az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében. A tavaly decemberben meghosszabbított megállapodás hatálya márciusban jár le.

Az még nem látszik, hogy mennyire gyorsan bevethető és mennyire hatásos gyógymódról van szó. Éppen ezért a hír inkább csak reményt adhat a piacoknak (nincs világjárvány, talán van ellenszer, kicsit ki lehet árazni a koronavírus kockázatot), de a járvány kilátásainak megítélésekor óvatosan kell fogadni ezt az értesülést.

Címlapkép: Paul Yeung/Bloomberg via Getty Images

Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
BÉT