nyugdíjas nyugdíj levél
Gazdaság

Váratlanul lesújtó hírt kaptak a magyar nyugdíjasok

Portfolio
2020-ban az eddig vártnál rosszabb lehet a magyar gazdaság teljesítménye a kormány friss prognózisa szerint. Ennek viszont a nyugdíjasok sem fognak örülni.

Miközben péntek reggel a KSH közléséből kiderült: a vártnál erőteljesebb lett a tavalyi negyedik negyedéves GDP-adat és így 2019-ben 4,9%-kal bővült a magyar gazdaság, addig Varga Mihály hűtötte a várakozásokat. Azt közölte ugyanis, hogy az eddig várt 4%-os GDP-növekedéssel szemben 3,5% lehet idén a magyar gazdaság növekedése. Cikkünkben értékeltük, hogy nem véletlen a magyar kormány óvatossága, de az az érdekes helyzet állt elő, hogy a Pénzügyminisztérium prognózisa visszafogottabb, mint a piaci konszenzus.

A friss GDP-növekedési előrejelzésnek van egy másik következménye, ami

érzékenyen érintheti a magyar nyugdíjasokat.

A hatályos törvények szerint ugyanis csak akkor jár a nyugdíjprémium (amit egyébként a kormány az idei költségvetésbe már betervezett), ha a gazdaság 3,5% feletti ütemben bővül. A pénzügyminiszter mai kijelentése alapján nagyon úgy tűnik, hogy nem teljesül ez az alapfeltétel. Természetesen év közben még változtathatja makrogazdasági prognózisát a kormány (tavasszal a konvergenciaprogramban, nyáron a jövő évi költségvetés mellékletében és decemberben az éves kitekintőben van lehetősége aktualizálni), vagyis még nincs minden veszve.

Ha a prémium kifizetése idén novemberben valóban elmarad, akkor számításaink szerint egy átlagos nyugdíjhoz jutó időskorú egyszeri 10 ezer forinttól "eshet el" 2020-ban. A teljes állami költségvetés szintjén ez 20,4 milliárd forintos kiadást jelentett volna idén (2018-ban a költségvetés erre a célra 41 milliárd forintot fordított, a 2019-es büdzsében pedig 25 milliárd forintot irányzott elő).

Így számolják a prémiumot

A törvény prémiumra vonatkozó része így szól: ha a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedésének a tárgyévben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás - a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott - tárgyévi egyenlegcélja várhatóan teljesül, a tárgyév novemberében nyugdíjprémiumot kell fizetni annak a személynek, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal a 6. § (4) bekezdése alapján egy tekintet alá eső ellátásban részesül. A nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata: a) a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedése - tárgyévben várható - mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4; b) a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint.

Ahogyan arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a nyugdíjprémium törvényileg adható legmagasabb összege 22 ezer forint volt tavaly.

koronavírus
cimlap_Szeneromu0218
Alstom
Frankfurti tőzsde
cimlap_napelemek0217
CocaCola
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus