mnb epulet
Gazdaság

Veszélyes befektetésekre figyelmeztet az MNB

Portfolio
Ismét arra figyelmeztet az MNB, hogy nem felügyeli a kriptovalutákhoz kötődő kereskedelmi ügyleteket. Kiemelik továbbá, hogy a magyar jogrendben ismeretlen nyereségrészesedési jog forgalmazása pedig akár jogosulatlan betét/pénzeszköz gyűjtésének minősülhet. Azt tanácsolja az intézmény, hogy átlagos pénzügyi ismeretekkel rendelkező ügyfelek ne fektessenek ilyen termékekbe.
A digitalizáció kihívásairól is szó lesz a Portfolio Financial and Corporate IT konferenciáján, június 4-én az Intercontiental Hotelben. Regisztráció itt!

Az immár az amerikai hatóságok által vizsgált OneCoin befektetési csalás ismételten rávilágít arra: az átlagos pénzügyi tudással bíró fogyasztók számára rendkívül kockázatos ismeretlen befektetési eszközökbe fektetni - írja az MNB.

A felügyelet hozzáteszi: a OneCoin nem volt valódi kriptovaluta (nem lehetett vele ténylegesen kereskedni, nem rendelkezett a valamiféle ellenőrizhetőséget segítő blokklánccal és valós árfolyammal), a közel hasonló kockázatok minden egyéb, a pénzügyi felügyeletek/jegybankok által nem ellenőrzött befektetési formánál megvannak.

Bár a OneCoin vezetőinek többségét letartóztatták és a weboldalaikat lekapcsolták a hatóságok, Magyarországon még mindig van egy több száz fős, lojális bázisa a kamu-kriptopénznek - sőt, még egy konferenciát is terveznek tartani Budapesten:

A fizetésre használható virtuális eszközöknek (kriptovalutáknak, pl. Bitcoin)

  • nincs hivatalos kibocsátójuk, nem tartoznak a világ legtöbb országa hatósága, jegybankja – így a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – felügyelete alá sem - figyelmeztet az MNB.
  • Jogi helyzetük világszerte ma még szabályozatlan, a sokszor előforduló fizetési probléma, visszaélés vagy lopás esetén nem védik a befektetőket betét- vagy befektetővédelmi garanciaintézmények.
  • Hiányoznak a felelősségi és kárviselési előírások is.
  • A kriptovaluták árfolyam-ingadozása gyakorta kiszámíthatatlan, az átlagos befektetők számára ismeretlen események mozgatják.
  • A károsultak ráadásul csak polgári perben, bűncselekmény gyanúja esetén pedig büntetőfeljelentéssel próbálhatják érvényesíteni jogaikat – sokszor külföldön, idegen jogi és nyelvi környezetben - hívja fel ismételten a figyelmet a hatóság.

Nemcsak a kriptodevizák veszélyesek, hanem a tokenkibocsátáshoz kapcsolt tőkebevonás is; a piac jelentős része konkrétan csalás:

Az MNB kitér a nyereségrészesedési jogok (genußrecht) veszélyeire is.

A nyereségrészesedési jogot kínáló társaságok gyakorta különböző start-up cégek, magyar feltalálók által fejlesztett, jól csengő „világraszóló találmányok” (például zéróponti víz, tűzálló fa, Rubik-kocka méretű kazán) vagy más innovációk fejlesztése és piacra vitele céljából gyűjtenek forrást.

Az egyik első, ilyen jellegű cég Magyarországon a Timberland Capital volt, az egyébként befektetési alapokkal foglalkozó vállalatról anno itt írtunk részletesen:

A befektetők kültagként vagy kisebbségi tulajdonosként szerezhetnek nyereségrészesedési jogot az ezek kiaknázására létrehozott befektetési társaságokban, a szervező beltag vagy többségi tulajdonos cég mellett. A forrásgyűjtést végző gazdasági társaság a kültagokat jellemzően hosszú távon megtérülő mesés osztalék ígéretével igyekszik befektetésre ösztönözni.

A nyereségrészesedési jog a hatályos magyar jogszabályok által nem ismert jogintézmény. Előfordulhat, hogy a szervező cég e tevékenység örve alatt ténylegesen visszafizetési kötelezettség vállalása mellett üzletszerűen betéteket vagy más visszafizetendő pénzeszközöket gyűjt a befektetőktől.

Mivel ez az MNB engedélyéhez kötött, a jegybank ilyen esetekben piacfelügyeleti intézkedést hoz a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatóval szemben. További részletek az MNB honlapjának megújult figyelemfelhívó aloldalán olvashatók.

Címlapfotó: Getty Images

wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
spacexshutter-20170905
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
koronavírus vuhan kína járvány
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
balatonshutter