Előfizetői tartalom

Koronavírus: villámösszeomlás a kínai gazdaságban, 50 éve nem történt ilyen a világban

Portfolio
Ami olykor a tőzsdéken, vagy a devizapiacokon történik meg, most a világ második legnagyobb gazdaságában zajlik: napok alatt gyakorlatilag összeomlott a gazdaság, a szénfogyasztás és az ipari termelés ugyanis február első felében 40-50%-kal zuhant, mindez pedig a februári globális ipari termelést is annyira megviseli, amire a 2008-2009-es válságot leszámítva fél évszázada nem volt példa – fogalmazza meg várakozásait a JPMorgan péntek délutáni átfogó anyaga. A befektetési bank szakértői bevallják, hogy ezzel együtt is mérsékelten optimisták, ugyanis arra számítanak, hogy amilyen gyorsan jött ez az összeomlás, olyan gyors lesz belőle a kilábalás is. Szerintük márciusra a kínai ipar lényegében helyreáll, és az év hátralévő részében az év eleji összeomlást is ledolgozza majd a gazdaság.

Mit mutatnak az alternatív adatok? Mivel a kínai holdújév miatt a január és februári kulcsfontosságú makroadatokra legalább március elejéig várni kell, így a befektetési bank szakértői mikromegközelítéssel igyekeztek képet kapni arról, hogy mekkora is Kínában a gazdasági hanyatlás mértéke. Az alábbi adatokat kapták: A kínai holdújévi (február 3.) ünnep miatti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés