jüan kína készpénz piac koronavírus
Gazdaság

Koronavírus: több mint egy hétig fertőzhet a készpénz

Portfolio
Az új koronavírus akár a készpénzzel is terjedhet, ezért a kínai jegybank bejelentette: mélytisztítják és ha kell, megsemmisítik a feltehetően fertőzött bankjegyeket és érméket. Mint kínai kutatók 22 korábbi kutatást megvizsgálva megállapították: akár kilenc napig is életben maradhat a vírus a különböző felületeken.

A napokban jelentette be a kínai jegybank, hogy a bankoknak most nem csak engedélyezett, hanem egyenese kötelező lett a szó szerinti pénzmosás, azaz a hozzájuk beérkező készpénzt fertőtleníteniük kell ultraibolya sugárzással és magas hőmérsékletű kezeléssel, majd 7-14 napig el kell zárniuk, mielőtt újra kiadhatják őket – írja a CNN a kínai jegybank közleményére hivatkozva. 

A koronavírussal fertőzött, magas kockázatú területekről érkező készpénzt – kórházakból, piacokról, buszokról származó készpénzt „speciális kezelésben” részesítik, és kivonják a forgalomból, azaz visszaküldik a jegybanknak. A Global Times állami tulajdonú lap szerint ezeket a bankjegyeket és érméket a mélytisztítás helyett egyszerűen megsemmisítik.

Egyelőre azonban az is kérdéses, hogy mennyire hatékony, indokolt ez a védekezési forma, nehezen állapítható meg ugyanis, hogy mennyi ideig marad életben a vírus különböző felületeken. A CNN kínai kutatókra hivatkozva azt írja,

kevesebb mint 5 perctől 9 napig is életben maradhat a vírus olyan felületeken, melyeket nem fertőtlenítettek.

Mindezt 22 korábbi kutatás összegzéséből állapították meg. Házi tisztítószereket alkalmazva akár 1 perc alatt teljesen fertőtleníthetők a felületek. A koronavírus fertőzött tárgyak megérintése után a száj, orr vagy szem érintése útján is terjedhet, de nem ez vírus terjedésének elsődleges formája. Mint a kutatók megjegyzik, az új koronavírus sok tekintetben eltér a korábbi koronavírus-fajtáktól (a tüneteket, a fertőzés ragályosságát tekintve), ezért további kutatásokra van szükség a témában.  

A címlapkép forrása: Getty Images. 

Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
országház országgyűlés parlament rendeleti kormányzás koronavírus veszélyhelyzet