koronavírus vírus maszk
Gazdaság

Koronavírus: megbénultak egyes olasz tartományok

MTI
Portfolio
Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban - jelentette be ma a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Készléti állapotot vezetett be Horvátország és Szlovénia is, a Goldman Sachs pedig csökkentette az USA növekedésére vonatkozó előrejelzését a járvány miatt. Olaszországban több helyen is megbénult az élet.

Megbénultak egyes olasz tartományok

Olaszországban a katasztrófavédelem legfrissebb, hétfő esti tájékoztatása szerint nem hét, hanem hat halálos áldozata van az új koronavírusnak, (mindannyian idős, más betegségben is szenvedő emberek voltak) ugyanakkor újabb országok - Afganisztán, Irak, Bahrein és Omán - is jelentettek hétfőn megbetegedéseket.  A fertőzöttek száma Olaszországban 222, ebből több mint 170 személyt Lombardiában, több mint 30-t Venetóban tartanak számon. További betegeket Emilia Romagnában, Piemontban és a közép-olaszországi Lazióban regisztráltak. Utóbbiban két kínai turistáról van szó, akiket még február elején szállítottak kórházba egy római szállodából, állapotuk javulóban van.  A betegek közül 101 van kórházban, további 27 intenzív osztályon, a többiek otthon lábadoznak vesztegzár alatt. Március 31-ig felfüggesztették a sztrájkokat és tüntetéseket. A gócponttól távolabbi olaszországi városokban is üresek a mozik, edzőtermek, visszaesett a látogatók száma a firenzei Uffizi-képtárban is. (MTI)

Goldman: lassulás jön Amerikában a koronavírus miatt

A koronavírus miatt évi 1,2%-ra csökkentette az USA gazdaságának első negyedéves növekedésére vonatkozó előrejelzését a Goldman Sachs, hozzájárulva a romló részvénypiaci hangulathoz.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: készenléti állapotot vezetett be Horvátország és Szlovénia

Horvátország és Szlovénia is fokozott készenléti állapot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt - írta a helyi sajtó hétfőn.

Tovább a cikkhez

WHO: nincs pandémia!

A pandémia, azaz a több kontinensre kiterjedő világjárvány kifejezés használata nem felel meg a tényeknek - közölte genfi sajtótájékoztatóján hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a tüdőgyulladással járó, COVID-19 nevű új koronavírus terjedésével kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Már hét olasz halott van

Immár heten veszítették már életüket, ebből öten az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban a koronavírus okozta fertőzés nyomán, mindannyian idős, amúgy is beteg emberek voltak - közölte az Ansa olasz hírügynökség hétfőn.

A hetedik beteg, egy 80 esztendős férfi a nap folyamán a milánói Sacco kórházban halt meg. Kevesebb mint egy nap alatt majdnem kétszeresére emelkedett az olaszországi áldozatok száma.

A fertőzöttek száma meghaladja a 200-t, ebből több mint 170 személyt Lombardiában, több mint 30-t Venetóban tartanak számon. A betegek felét kórházban ápolják, mintegy harmincat intenzív osztályon. (MTI)

Megvan az első magyar koronavírus-fertőzött!

Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Tovább a cikkhez

WHO: továbbra is vészhelyzet van

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan már évek óta nem használja a pandémia kifejezést, az új típusú koronavírus okozta járványt továbbra is nemzetközi vészhelyzetként kezelik - mondta el hétfőn a WHO egyik szóvivője.

Az új koronavírus esetében a WHO január 30-án nemzetközi szintű közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a közép-kínai Vuhan városból kiindult járványt. Tarik Jasarevic WHO-szóvivő elmondta: nincs olyan hivatalos kategória, amellyel pandémiára figyelmeztetnének. A szervezet már nem használja az egykori, hat szintből álló riasztási rendszert, amelyben a 6-os szint volt valaha a pandémia. (MTI)

A magyar utazók még nem pánikolnak a koronavírus miatt

Minimális eddig a koronavírus miatti útlemondások száma ami az utazási irodákhoz érkezett, az érdeklődők inkább telefonon kérnek felvilágosítást a járvány miatti intézkedésekről - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke az MTI érdeklődésére hétfőn.

Tovább a cikkhez

Ötödik haláleset Olaszországban

Olaszország az ötödik halálos koronavírusos esetet jelentette napközben, miközben a megbetegedések száma mostanra 200 felett jár. Az ötödik áldozat egy lombardiai, 88 éves eset volt.

Az összes halálos áldozat Olaszországban eddig idős volt, és a korábban jelentett négyből három más, súlyos betegségben szenvedett.

Irakban is megjelent a koronavírus

Irak az első koronavírusos esetet detektálta, aki egy iráni származású teológiai hallgató – jelentette hétfőn az egészségügyi minisztérium. Az iráni még azelőtt lépett be Irak területére, mielőtt az ország lezárta volna az iráni határát, ahol elszabadult a vírus, és megtiltotta, hogy irakiakon kívüli nemzetiségűek jöjjenek az országba Irán felől.

Koronavírus: költségvetési mentőövet dob az EU a WHO-nak is

Az Európai Unió 232 millió eurót (mintegy 76,5 milliárd forint) különített el a vírus világméretű elterjedésének megelőzésére és a járvány visszaszorítására, valamint a felkészülés fokozására - jelentette be Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: egyelőre nem korlátozza az EU az utazásokat

Egyelőre nem fontolgatja az EU, hogy utazási korlátozásokat vezetne be a schengeni övezetben a koronavírus olaszországi terjedése miatt, de készülnek vészhelyzeti tervekkel – közölte az Európai Bizottság a Reuters tudósítása szerint.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: intézkednek a magyar hatóságok

Papp Károly közbiztonsági főigazgató és Müller Cecília országos tisztifőorvos tartott sajtótájékoztatót hétfő délelőtt a koronavírus-fejleményekről.

Tovább a cikkhez

Tombol a koronavírus Iránban: sokkal többen halnak meg, mint mondták

Iránban legalább 50-en meghaltak a koronavírusban a friss jelentések szerint. A kormány még órákkal korábban is 12 halálesetet közölt, most kiderült, hogy ez az adat biztosan téves.

Tovább a cikkhez

Elhalasztották a legfontosabb kínai politikai eseményt

A kínai politikai vezetők minden évben márciusban tartják meg a Nemzeti Népi Gyűlést, hogy meghatározzák a legfontosabb irányokat és kijelöljék a gazdasági növekedési célokat. A koronavírus terjedése miatt azonban ebben az évben elhalasztják a márciusi ülést – jelentette be az állami televízió. Elméletileg az ülés túl sokáig nem fog késlekedni, de csak később döntenek arról, hogy mikor gyűlnek össze a politikai vezetők.

Újabb olasz áldozat

Olaszországban már négynél jár a koronavírus miatti halálos áldozatok száma, jelentette a RAI rádió hétfőn. A negyedik áldozat a 80-as éveiben járt, és más betegséggel kezelték kórházban, amikor a koronavírus áldozatául esett. A korábban elhunyt másik három olasz áldozat szintén idős volt, és közülük már kettőt korábban is komoly egészségügyi problémákkal kezeltek.

Nyitva marad a francia-olasz határ

Az illetékes francia miniszter bejelentette: az olaszországi fertőzések miatt nem látja szükségesnek a francia-olasz határ lezárását. "A határzárnak nem lenne sok értelme, mert a vírusnak nem állják útját a közigazgatási határok" - fogalmazott Jean-Baptiste Djebbari.

Új országokban jelent meg a vírus

Több országban, Kuvaitban, Bahreinben és Afganisztánban is megjelent a kínai Vuhanból indult koronavírus. A kuvaiti kormány kérésére Irak lezárta Kuvaittal közös Szafvan nevű határátkelőhelyét azt követően, hogy az emirátusban három fertőzöttről számoltak be. Bahreinben egy Irakból érkező ember szervezetében mutatták ki a vírust, akit karanténba helyeztek.

Elmaradoznak a turisták Franciaországból a koronavírus miatt

Nagy csapást mért a koronavírus Franciaország turizmusára – közölte a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire. A várakozásokhoz képest 30-40 százalékkal kevesebb turista érkezett Franciaországba, ami jelentős hatással lesz a francia gazdaságra – tette hozzá.

Tovább a cikkhez

Karantén Észak-Koreában

Észak-Korea az új koronavírus-járvány kitörésének megakadályozása miatt 380 külföldit karanténba helyezett elővigyázatosságból, jelentette a helyi média. Phenjan szerint folyamatos orvosi megfigyelés alatt tartják az elszigetelt embereket, akik korábban visszatértek külföldi utazásokról. A karantén érint diplomatákat és nemzetközi kereskedelemben résztvevő tisztviselőket. Észak-Korea mindezidáig nem jelentett koronavírusos megbetegedést, azonban a karantén időtartamát duplázták, 30 napra emelve.

Jól vannak a karanténba zárt magyar diákok

Megkezdődött a vizsgálata annak a tizenegy középiskolás lánynak, két tanáruknak és a két sofőrnek, akik Olaszországból tértek haza és a koronavírus miatt karanténba kerültek - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

A főorvos elmondta, a diákok és a felnőttek is jól vannak, panasz- és tünetmentesek, lázuk nincsen. Emlékeztetett, hogy az országos tisztifőorvos 14 napra rendelte el a karantént, így addig valamennyien a kórházban maradnak. A diákoknak Milánó mellett, egészen közel volt a szállásuk ahhoz a területhez, amelyet az olasz hatóságok hermetikusan lezártak, ezért van szükség a karanténra.

"Folyamatosan ellenőrizzük őket, egészségügyi felügyelet alatt állnak, reméljük, nem lesz semmi baj" - mondta. Hozzáfűzte: az ilyen járványokat csak drasztikus intézkedésekkel lehet megfékezni vagy lassítani, így valószínű az is, hogy további hasonló intézkedések lesznek Olaszországban.

Szólt arról is, hogy az a három magyar, aki (egy óceánjáró hajóról hazaérkezve) korábban került karanténba, továbbra is jó állapotban van. A vizsgálatok alapján nincs nyoma annak, hogy bármely vírusfertőzéstől szenvednének. Nekik péntekig, illetve szombatig kell a kórházban maradniuk.

Koronavírus: mekkora az európai kockázat?

"Alacsonytól mérsékeltig" terjed az új koronavírus kockázata az Európai Unióban a vírus gyors olaszországi terjedése után - közölte vasárnap az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

Tovább a cikkhez

Olasz vonat vesztegel az osztrák határon

Az osztrák hatóságok vasárnap felfüggesztették a vasúti átkelést az Olaszországgal közös határon, miután a Velencéből induló, Münchenbe tartó nemzetközi járaton két utasnál a fertőzés tüneteit állapították meg az új koronavírussal. A szerelvény mintegy háromszáz utassal vesztegel a határon, ők a hírek szerint szabadon mozoghatnak olasz területen.

A hírügynökségi jelentések szerint maga az olasz vasúti társaság tájékoztatta a megbetegedés tüneteiről az osztrák államvasutakat (ÖBB), amely internetes honlapján azt írta, hogy a Brenner-hágó jelenleg zárva van a vasúti forgalom előtt.  Ausztria legdélibb tartományának, Karintiának a helyi vezetése a nap folyamán korábban azt javasolta a lakosoknak, hogy ne utazzanak a két észak-olasz tartományba, Lombardiába és Venetóba, ahol vasárnaptól az olasz hatóságok rendkívüli korlátozó intézkedéseket vezettek be a járvány terjedése miatt.

Gyorsan terjed a járvány Dél-Koreában

Újabb 161 megbetegedést és két további halálesetet jelentettek hétfőn a dél-koreai hatóságok, amelyek az előző napon a legmagasabb szintű készültséget vezették be az új koronavírus miatt.

Egészségügyi tisztségviselők a médiának megerősítették, hogy az új adatok alapján immár 763-ra emelkedett a fertőzöttek száma, és a további két halálesettel együtt eddig összesen hét ember halt bele a betegségbe.

A megbetegedések többségét Dél-Korea negyedik legnagyobb városában, a Szöultól mintegy 300 kilométerre délkeletre fekvő, 2,5 millió lakosú Teguban regisztrálták, de a fővárosból, Szöulból is jelentettek eseteket. 

Két nappal a tünetek megjelenése előtt már fertőz a koronavírus

Hsziang Ni-csüan, a kínai járványügyi központ kutatója pedig szombaton a CCTV kínai állami hírcsatornának adott interjúban rámutatott: a fertőzöttek már a tünetek megjelenése előtt két nappal képesek tovább adni a vírust másnak. Ennek megfelelően mindazoknak, akik a betegség felfedezése előtti 48 órában kapcsolatba kerültek egy fertőzöttel, 14 napra karanténba kellene magukat helyezni. A vuhani hatóságok pedig szombaton bejelentették: 14 napra karanténba helyezik a felgyógyult pácienseket is, miután néhány esetben kimutatták a vírus jelenlétét a gyógyultnak minősített fertőzötteknél.

Mégsem a halpiacról jött a vírus

Kínai tudósok szerint az új típusú koronavírus a korábbi feltételezésekkel szemben mégsem a január 1-én bezárt vuhani hal-és húspiacról eredhetett. A Kínai Tudományos Akadémia alá tartozó Hszisuangpanna Trópusi Botanikus Kert, valamint a Kínai Agykutatási Intézet kutatói 12 országból származó, összesen 93 darab SARS-CoV-2 minta genomszekvenálását végezték el a vírus forrásának felkutatására.

Az intézet internetes oldalán csütörtökön közzétett tanulmány szerint bár a vírus valóban gyorsan terjedt a szóban forgó vuhani piacon, erre nem itt volt az egyetlen példa, ugyanis december 8-án és január 6-án is nagy mértékű terjedést regisztráltak.

A szakértők elemzése szerint lehetséges, hogy a vírus emberről emberre terjedése már december elején vagy november végén megkezdődhetett, a forgalmas piac pedig löketet biztosított a járvány további terjedésének. Az új típusú koronavírus forrása felkutatásának azért van nagy jelentősége, hogy a járványt ellenőrzés alá vonhassák, és megakadályozzák a vírus terjedésének újabb fellendülését - fogalmaztak a kutatók.

Kína már bizakodik

Több kínai tartomány csökkentette az új típusú koronavírus-járvány miatti készültségi fokozatát hétfőtől, miután az elmúlt napok adatai szerint az ország nagy részén sikerült megfékezni a vírus terjedését. Az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma 77 150-re emelkedett a szárazföldi Kínában, ahol újabb 150 halálozással a járvány immár 2592 életet követelt.

A járvány által második leginkább sújtott kínai tartomány, a dél-kínai Kuangtung hétfőtől kezdve a legmagasabb, 1-es fokozatú közegészségügyi vészhelyzetet 2-es fokozatra mérsékelte hétfőtől. A mintegy 113 milliós, sűrűn lakott tartományból vasárnap éjfélig 1345 fertőzöttet és hat halálozást jelentettek, miközben a gyógyultak száma elérte a 772-t. Az egy nappal korábbi adathoz képest három új fertőzöttet diagnosztizáltak ugyaneddig.

Kuangtungon kívül az észak-kínai Sanhszi tartomány is 2-es, míg Kanszu, Liaoning, Kujcsou és Jünnan tartományok 3-as fokozatra enyhítették a készültséget, amelynek Kínában négy szintje van, és fokozatonként különböző intézkedéseket ír elő.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adatai szerint vasárnap éjfélig Kína szárazföldi részén 409 új beteget diagnosztizáltak. Az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma ezzel 77 150-re emelkedett a szárazföldi Kínában, ahol újabb 150 halálozással a járvány immár 2592 életet követelt.

Az új esetek közül 398-at jelentettek a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományból, közülük 348-at a tartomány székhelyéről, Vuhanból. A több mint egy hónapja lezárt tartományon kívül a szárazföldi Kína többi részén ezzel szemben 11-re mérséklődött a napi új fertőzöttek száma, és a napi halálozások közül mindössze egy történt Hupejen kívül.

Címlapkép: Getty Images

Koronavírus: legmagasabb szintű készültség Olaszországban és Dél-Koreában

Az észak-olaszországi Lombardia és Veneto térségében lezárják az új koronavírus gócpontjait; az ott élők a következő két hétben nem hagyhatják el a területet, és senki nem léphet be oda - jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a rendkívüli rendelet pontjait ismertetve sajtótájékoztatón szombat éjszaka. Kínában már közel 77 ezer fertőzöttről tudnak és több mint 2400 halálos áldozatot szedett eddig a vírus.

Tovább a cikkhez
koronavírus 2020 03 14
olaszorszag lombardia koronavirus halalozas
dramai olasz figyelmeztetes guiseppe conte kozos kotveny
merkel
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus