koronavírus vírus maszk
Gazdaság

Koronavírus: megbénultak egyes olasz tartományok

MTI
Portfolio
Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban - jelentette be ma a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Készléti állapotot vezetett be Horvátország és Szlovénia is, a Goldman Sachs pedig csökkentette az USA növekedésére vonatkozó előrejelzését a járvány miatt. Olaszországban több helyen is megbénult az élet.

Megbénultak egyes olasz tartományok

Olaszországban a katasztrófavédelem legfrissebb, hétfő esti tájékoztatása szerint nem hét, hanem hat halálos áldozata van az új koronavírusnak, (mindannyian idős, más betegségben is szenvedő emberek voltak) ugyanakkor újabb országok - Afganisztán, Irak, Bahrein és Omán - is jelentettek hétfőn megbetegedéseket.  A fertőzöttek száma Olaszországban 222, ebből több mint 170 személyt Lombardiában, több mint 30-t Venetóban tartanak számon. További betegeket Emilia Romagnában, Piemontban és a közép-olaszországi Lazióban regisztráltak. Utóbbiban két kínai turistáról van szó, akiket még február elején szállítottak kórházba egy római szállodából, állapotuk javulóban van.  A betegek közül 101 van kórházban, további 27 intenzív osztályon, a többiek otthon lábadoznak vesztegzár alatt. Március 31-ig felfüggesztették a sztrájkokat és tüntetéseket. A gócponttól távolabbi olaszországi városokban is üresek a mozik, edzőtermek, visszaesett a látogatók száma a firenzei Uffizi-képtárban is. (MTI)

Goldman: lassulás jön Amerikában a koronavírus miatt

A koronavírus miatt évi 1,2%-ra csökkentette az USA gazdaságának első negyedéves növekedésére vonatkozó előrejelzését a Goldman Sachs, hozzájárulva a romló részvénypiaci hangulathoz.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: készenléti állapotot vezetett be Horvátország és Szlovénia

Horvátország és Szlovénia is fokozott készenléti állapot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt - írta a helyi sajtó hétfőn.

Tovább a cikkhez

WHO: nincs pandémia!

A pandémia, azaz a több kontinensre kiterjedő világjárvány kifejezés használata nem felel meg a tényeknek - közölte genfi sajtótájékoztatóján hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a tüdőgyulladással járó, COVID-19 nevű új koronavírus terjedésével kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Már hét olasz halott van

Immár heten veszítették már életüket, ebből öten az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban a koronavírus okozta fertőzés nyomán, mindannyian idős, amúgy is beteg emberek voltak - közölte az Ansa olasz hírügynökség hétfőn.

A hetedik beteg, egy 80 esztendős férfi a nap folyamán a milánói Sacco kórházban halt meg. Kevesebb mint egy nap alatt majdnem kétszeresére emelkedett az olaszországi áldozatok száma.

A fertőzöttek száma meghaladja a 200-t, ebből több mint 170 személyt Lombardiában, több mint 30-t Venetóban tartanak számon. A betegek felét kórházban ápolják, mintegy harmincat intenzív osztályon. (MTI)

Megvan az első magyar koronavírus-fertőzött!

Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Tovább a cikkhez

WHO: továbbra is vészhelyzet van

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan már évek óta nem használja a pandémia kifejezést, az új típusú koronavírus okozta járványt továbbra is nemzetközi vészhelyzetként kezelik - mondta el hétfőn a WHO egyik szóvivője.

Az új koronavírus esetében a WHO január 30-án nemzetközi szintű közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a közép-kínai Vuhan városból kiindult járványt. Tarik Jasarevic WHO-szóvivő elmondta: nincs olyan hivatalos kategória, amellyel pandémiára figyelmeztetnének. A szervezet már nem használja az egykori, hat szintből álló riasztási rendszert, amelyben a 6-os szint volt valaha a pandémia. (MTI)

A magyar utazók még nem pánikolnak a koronavírus miatt

Minimális eddig a koronavírus miatti útlemondások száma ami az utazási irodákhoz érkezett, az érdeklődők inkább telefonon kérnek felvilágosítást a járvány miatti intézkedésekről - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke az MTI érdeklődésére hétfőn.

Tovább a cikkhez

Ötödik haláleset Olaszországban

Olaszország az ötödik halálos koronavírusos esetet jelentette napközben, miközben a megbetegedések száma mostanra 200 felett jár. Az ötödik áldozat egy lombardiai, 88 éves eset volt.

Az összes halálos áldozat Olaszországban eddig idős volt, és a korábban jelentett négyből három más, súlyos betegségben szenvedett.

Irakban is megjelent a koronavírus

Irak az első koronavírusos esetet detektálta, aki egy iráni származású teológiai hallgató – jelentette hétfőn az egészségügyi minisztérium. Az iráni még azelőtt lépett be Irak területére, mielőtt az ország lezárta volna az iráni határát, ahol elszabadult a vírus, és megtiltotta, hogy irakiakon kívüli nemzetiségűek jöjjenek az országba Irán felől.

Koronavírus: költségvetési mentőövet dob az EU a WHO-nak is

Az Európai Unió 232 millió eurót (mintegy 76,5 milliárd forint) különített el a vírus világméretű elterjedésének megelőzésére és a járvány visszaszorítására, valamint a felkészülés fokozására - jelentette be Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: egyelőre nem korlátozza az EU az utazásokat

Egyelőre nem fontolgatja az EU, hogy utazási korlátozásokat vezetne be a schengeni övezetben a koronavírus olaszországi terjedése miatt, de készülnek vészhelyzeti tervekkel – közölte az Európai Bizottság a Reuters tudósítása szerint.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: intézkednek a magyar hatóságok

Papp Károly közbiztonsági főigazgató és Müller Cecília országos tisztifőorvos tartott sajtótájékoztatót hétfő délelőtt a koronavírus-fejleményekről.

Tovább a cikkhez

Tombol a koronavírus Iránban: sokkal többen halnak meg, mint mondták

Iránban legalább 50-en meghaltak a koronavírusban a friss jelentések szerint. A kormány még órákkal korábban is 12 halálesetet közölt, most kiderült, hogy ez az adat biztosan téves.

Tovább a cikkhez

Elhalasztották a legfontosabb kínai politikai eseményt

A kínai politikai vezetők minden évben márciusban tartják meg a Nemzeti Népi Gyűlést, hogy meghatározzák a legfontosabb irányokat és kijelöljék a gazdasági növekedési célokat. A koronavírus terjedése miatt azonban ebben az évben elhalasztják a márciusi ülést – jelentette be az állami televízió. Elméletileg az ülés túl sokáig nem fog késlekedni, de csak később döntenek arról, hogy mikor gyűlnek össze a politikai vezetők.

Újabb olasz áldozat

Olaszországban már négynél jár a koronavírus miatti halálos áldozatok száma, jelentette a RAI rádió hétfőn. A negyedik áldozat a 80-as éveiben járt, és más betegséggel kezelték kórházban, amikor a koronavírus áldozatául esett. A korábban elhunyt másik három olasz áldozat szintén idős volt, és közülük már kettőt korábban is komoly egészségügyi problémákkal kezeltek.

Nyitva marad a francia-olasz határ

Az illetékes francia miniszter bejelentette: az olaszországi fertőzések miatt nem látja szükségesnek a francia-olasz határ lezárását. "A határzárnak nem lenne sok értelme, mert a vírusnak nem állják útját a közigazgatási határok" - fogalmazott Jean-Baptiste Djebbari.

Új országokban jelent meg a vírus

Több országban, Kuvaitban, Bahreinben és Afganisztánban is megjelent a kínai Vuhanból indult koronavírus. A kuvaiti kormány kérésére Irak lezárta Kuvaittal közös Szafvan nevű határátkelőhelyét azt követően, hogy az emirátusban három fertőzöttről számoltak be. Bahreinben egy Irakból érkező ember szervezetében mutatták ki a vírust, akit karanténba helyeztek.

Elmaradoznak a turisták Franciaországból a koronavírus miatt

Nagy csapást mért a koronavírus Franciaország turizmusára – közölte a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire. A várakozásokhoz képest 30-40 százalékkal kevesebb turista érkezett Franciaországba, ami jelentős hatással lesz a francia gazdaságra – tette hozzá.

Tovább a cikkhez

Karantén Észak-Koreában

Észak-Korea az új koronavírus-járvány kitörésének megakadályozása miatt 380 külföldit karanténba helyezett elővigyázatosságból, jelentette a helyi média. Phenjan szerint folyamatos orvosi megfigyelés alatt tartják az elszigetelt embereket, akik korábban visszatértek külföldi utazásokról. A karantén érint diplomatákat és nemzetközi kereskedelemben résztvevő tisztviselőket. Észak-Korea mindezidáig nem jelentett koronavírusos megbetegedést, azonban a karantén időtartamát duplázták, 30 napra emelve.

Jól vannak a karanténba zárt magyar diákok

Megkezdődött a vizsgálata annak a tizenegy középiskolás lánynak, két tanáruknak és a két sofőrnek, akik Olaszországból tértek haza és a koronavírus miatt karanténba kerültek - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

A főorvos elmondta, a diákok és a felnőttek is jól vannak, panasz- és tünetmentesek, lázuk nincsen. Emlékeztetett, hogy az országos tisztifőorvos 14 napra rendelte el a karantént, így addig valamennyien a kórházban maradnak. A diákoknak Milánó mellett, egészen közel volt a szállásuk ahhoz a területhez, amelyet az olasz hatóságok hermetikusan lezártak, ezért van szükség a karanténra.

"Folyamatosan ellenőrizzük őket, egészségügyi felügyelet alatt állnak, reméljük, nem lesz semmi baj" - mondta. Hozzáfűzte: az ilyen járványokat csak drasztikus intézkedésekkel lehet megfékezni vagy lassítani, így valószínű az is, hogy további hasonló intézkedések lesznek Olaszországban.

Szólt arról is, hogy az a három magyar, aki (egy óceánjáró hajóról hazaérkezve) korábban került karanténba, továbbra is jó állapotban van. A vizsgálatok alapján nincs nyoma annak, hogy bármely vírusfertőzéstől szenvednének. Nekik péntekig, illetve szombatig kell a kórházban maradniuk.

Koronavírus: mekkora az európai kockázat?

"Alacsonytól mérsékeltig" terjed az új koronavírus kockázata az Európai Unióban a vírus gyors olaszországi terjedése után - közölte vasárnap az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

Tovább a cikkhez

Olasz vonat vesztegel az osztrák határon

Az osztrák hatóságok vasárnap felfüggesztették a vasúti átkelést az Olaszországgal közös határon, miután a Velencéből induló, Münchenbe tartó nemzetközi járaton két utasnál a fertőzés tüneteit állapították meg az új koronavírussal. A szerelvény mintegy háromszáz utassal vesztegel a határon, ők a hírek szerint szabadon mozoghatnak olasz területen.

A hírügynökségi jelentések szerint maga az olasz vasúti társaság tájékoztatta a megbetegedés tüneteiről az osztrák államvasutakat (ÖBB), amely internetes honlapján azt írta, hogy a Brenner-hágó jelenleg zárva van a vasúti forgalom előtt.  Ausztria legdélibb tartományának, Karintiának a helyi vezetése a nap folyamán korábban azt javasolta a lakosoknak, hogy ne utazzanak a két észak-olasz tartományba, Lombardiába és Venetóba, ahol vasárnaptól az olasz hatóságok rendkívüli korlátozó intézkedéseket vezettek be a járvány terjedése miatt.

Gyorsan terjed a járvány Dél-Koreában

Újabb 161 megbetegedést és két további halálesetet jelentettek hétfőn a dél-koreai hatóságok, amelyek az előző napon a legmagasabb szintű készültséget vezették be az új koronavírus miatt.

Egészségügyi tisztségviselők a médiának megerősítették, hogy az új adatok alapján immár 763-ra emelkedett a fertőzöttek száma, és a további két halálesettel együtt eddig összesen hét ember halt bele a betegségbe.

A megbetegedések többségét Dél-Korea negyedik legnagyobb városában, a Szöultól mintegy 300 kilométerre délkeletre fekvő, 2,5 millió lakosú Teguban regisztrálták, de a fővárosból, Szöulból is jelentettek eseteket. 

Két nappal a tünetek megjelenése előtt már fertőz a koronavírus

Hsziang Ni-csüan, a kínai járványügyi központ kutatója pedig szombaton a CCTV kínai állami hírcsatornának adott interjúban rámutatott: a fertőzöttek már a tünetek megjelenése előtt két nappal képesek tovább adni a vírust másnak. Ennek megfelelően mindazoknak, akik a betegség felfedezése előtti 48 órában kapcsolatba kerültek egy fertőzöttel, 14 napra karanténba kellene magukat helyezni. A vuhani hatóságok pedig szombaton bejelentették: 14 napra karanténba helyezik a felgyógyult pácienseket is, miután néhány esetben kimutatták a vírus jelenlétét a gyógyultnak minősített fertőzötteknél.

Mégsem a halpiacról jött a vírus

Kínai tudósok szerint az új típusú koronavírus a korábbi feltételezésekkel szemben mégsem a január 1-én bezárt vuhani hal-és húspiacról eredhetett. A Kínai Tudományos Akadémia alá tartozó Hszisuangpanna Trópusi Botanikus Kert, valamint a Kínai Agykutatási Intézet kutatói 12 országból származó, összesen 93 darab SARS-CoV-2 minta genomszekvenálását végezték el a vírus forrásának felkutatására.

Az intézet internetes oldalán csütörtökön közzétett tanulmány szerint bár a vírus valóban gyorsan terjedt a szóban forgó vuhani piacon, erre nem itt volt az egyetlen példa, ugyanis december 8-án és január 6-án is nagy mértékű terjedést regisztráltak.

A szakértők elemzése szerint lehetséges, hogy a vírus emberről emberre terjedése már december elején vagy november végén megkezdődhetett, a forgalmas piac pedig löketet biztosított a járvány további terjedésének. Az új típusú koronavírus forrása felkutatásának azért van nagy jelentősége, hogy a járványt ellenőrzés alá vonhassák, és megakadályozzák a vírus terjedésének újabb fellendülését - fogalmaztak a kutatók.

Kína már bizakodik

Több kínai tartomány csökkentette az új típusú koronavírus-járvány miatti készültségi fokozatát hétfőtől, miután az elmúlt napok adatai szerint az ország nagy részén sikerült megfékezni a vírus terjedését. Az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma 77 150-re emelkedett a szárazföldi Kínában, ahol újabb 150 halálozással a járvány immár 2592 életet követelt.

A járvány által második leginkább sújtott kínai tartomány, a dél-kínai Kuangtung hétfőtől kezdve a legmagasabb, 1-es fokozatú közegészségügyi vészhelyzetet 2-es fokozatra mérsékelte hétfőtől. A mintegy 113 milliós, sűrűn lakott tartományból vasárnap éjfélig 1345 fertőzöttet és hat halálozást jelentettek, miközben a gyógyultak száma elérte a 772-t. Az egy nappal korábbi adathoz képest három új fertőzöttet diagnosztizáltak ugyaneddig.

Kuangtungon kívül az észak-kínai Sanhszi tartomány is 2-es, míg Kanszu, Liaoning, Kujcsou és Jünnan tartományok 3-as fokozatra enyhítették a készültséget, amelynek Kínában négy szintje van, és fokozatonként különböző intézkedéseket ír elő.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adatai szerint vasárnap éjfélig Kína szárazföldi részén 409 új beteget diagnosztizáltak. Az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma ezzel 77 150-re emelkedett a szárazföldi Kínában, ahol újabb 150 halálozással a járvány immár 2592 életet követelt.

Az új esetek közül 398-at jelentettek a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományból, közülük 348-at a tartomány székhelyéről, Vuhanból. A több mint egy hónapja lezárt tartományon kívül a szárazföldi Kína többi részén ezzel szemben 11-re mérséklődött a napi új fertőzöttek száma, és a napi halálozások közül mindössze egy történt Hupejen kívül.

Címlapkép: Getty Images

Koronavírus: legmagasabb szintű készültség Olaszországban és Dél-Koreában

Az észak-olaszországi Lombardia és Veneto térségében lezárják az új koronavírus gócpontjait; az ott élők a következő két hétben nem hagyhatják el a területet, és senki nem léphet be oda - jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a rendkívüli rendelet pontjait ismertetve sajtótájékoztatón szombat éjszaka. Kínában már közel 77 ezer fertőzöttről tudnak és több mint 2400 halálos áldozatot szedett eddig a vírus.

Tovább a cikkhez
Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
országház országgyűlés parlament rendeleti kormányzás koronavírus veszélyhelyzet