Budapest duna lakások irodák
Gazdaság

Mitől szárnyal még mindig a magyar gazdaság? Kiderül a dolog háttere

Portfolio
A héten jön az MNB februári kamatdöntő ülése, ami valószínűleg még nem tartogat komoly izgalmakat, csak márciusban a friss inflációs jelentés során módosíthatnak érdemben a monetáris kondíciókon. A héten jön a negyedik negyedéves növekedés felülvizsgált adata és a 2019-es demográfiai statisztika is.

Mire ez a cikk megjelenik, addigra talán többet fogunk tudni a koronavírus lehetséges gazdasági hatásairól, hiszen hétfő hajnalban megjelent a friss kínai statisztika az ipari termelésről és a kiskereskedelmi forgalomról. Ezekben a januári számokban már láthatjuk a globális járvány kézzelfogható hatásait. Emellett a nap második felében az MNB szokásos heti devizaswap-tenderére lehet érdemes figyelni, ha a jegybank az utóbbi hetekhez hasonlóan tovább szűkíti majd a likviditást, akkor az a forintra is hatással lehet.

A KSH kedd reggel teszi közzé a 2019-es népmozgalmi statisztikát, amiből kiderül, mennyivel csökkent Magyarország népessége tavaly. Emellett a lakásépítések negyedik negyedéves adatait is közli a statisztikai hivatal. Délután pedig az MNB februári kamatdöntése jön, bár várhatóan a Monetáris Tanács most még nem módosít érdemben a monetáris kondíciókon, csak a március végi döntés lesz lényeges.

Szerda reggel szintén a KSH-ra lesz érdemes figyelni, ugyanis a keresetek decemberi adataival képet kapunk a 2019-es év béradatairól. A statisztikai hivatalnak csütörtökre is marad egy említésre méltó adata, a munkanélküliség januári számai jelennek majd meg. Emellett délután Amerikában jönnek említésre méltó adatok, a negyedik negyedéves növekedési számokra lesz érdemes elsősorban figyelni, melyekből kiderülhet, hogy valóban tartotta-e a 2 százalék feletti növekedési ütemet a világ legnagyobb gazdasága. Az előzetes adatok 2,1%-os GDP-bővülésről szóltak, ehhez lesz érdemes viszonyítani a most érkező számokat.

Pénteken pedig a magyar növekedés részleteit is megismerhetjük, így teljesen összeáll a kép a 2019-es közel 5 százalékos gazdasági bővülésről. Most a negyedik negyedéves növekedés hátteréről számol be a KSH, az előzetes adat szerint 4,7%-kal bővült a gazdaság a tavalyi év utolsó három hónapjában. Ezzel egyidőben a beruházások negyedéves adatait is közzéteszi a statisztikai hivatal. Amerikában a személyes fogyasztások árindexe (PCE) lesz érdekes, mely a Fed kamatpolitikája szempontjából is meghatározó lehet.

Címlapkép: Getty Images

Milliárdokkal száll be Dubaj a német ingatlanpiacra
koronavirus covid-19
kísérleti laboratórium koronavírus járvány orvos
párizs_getty_stock
getty, isztambul, híd, boszporusz, törökország,
lélegeztetőgép, kórház beteg
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Milliárdokkal száll be Dubaj a német ingatlanpiacra