Varga Mihály
Gazdaság

Varga Mihály elárulta, mit tervez a kormány az országgal 2021-ben

Portfolio
Az infláció a kormány 2,8%-os célja körül alakulhat Varga Mihály szerint, a januári infláció egy kiugró adat volt – mondta el a miniszter az mfor.hu-nak adott interjújában. A gazdasági növekedés 3,5% körül alakul, bár a koronavírus és a német gazdaság gyengélkedése lefelé mutató kockázatot jelentenek. A személyi jövedelemadó csökkentésére 2021-ben még biztosan nem kerül sor, az egészségügyre viszont több forrás jut majd a jövő évi büdzsében. Az EU-s költségvetésről zajló vitával kapcsolatban a miniszter elárulta: a kormány elsődleges célja, hogy semekkora forrásvesztést ne szenvedjünk el.
 • Egyelőre a kormány nem tervez módosítani a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) feltételein, a miniszter úgy látja ugyanis, hogy a papír nem veszélyezteti a többi államkötvény forgalmát.
 • Varga kiemelte a szuperállampapír hatását az ingatlanpiacra.
 • A szuperállampapírnak nevezett Magyar Állampapír Plusszal (MÁP+) kapcsolatban kiemelte, hogy a belső eladósodás az állam számára biztonságosabb finanszírozást jelent. A kormány célja az volt, hogy 5 év alatt 11 ezer milliárdra növekedjen a lakosság állampapírban álló megtakarítása. Varga szerint azonban ezt a célt 2023 előtt is elérjük. Varga további részleteket is elárult a MÁP Pluszról, a további részletekről ebben a cikkben írtunk.
 • Még idén érkezik a zöld kötvény, amelyről egyelőre két piacon tárgyalnak: Japánban és Kínában, az első országban nagyobb az érdeklődés, és első körben csak intézményi kibocsátásban gondolkodnak. A kötvény futamideje három és öt év lesz.
 • Az érkező nyugdíjkötvénnyel kapcsolatban elmondta, hogy ahhoz vélhetően nem jár majd adókedvezmény.
 • A miniszter a gazdaság felett gyülekező baljós jelek között megemlítette a koronavírust, ez EU költségvetési vitáját, amelyben jelen állás szerint úgy néz ki, hogy kedvezőtlenek lesznek Magyarország számára a feltételek. Megemlítette továbbá Németország gyengélkedését, szerinte ugyanis a német ipartól csak átmeneti jelleggel tudtunk elszakadni.
 • A hazai járműipar szereplői a szokásosnál tartósabb év végi leállásról számoltak be.
 • A növekedéssel kapcsolatban elmondta, hogy a 3,5% abszolút reális. Lefelé mutató kockázatként megemlítette a koronavírust. De arra is felhívta a figyelmet, hogy a világgazdaságban olyan gyorsan változnak a dolgok, hogy az év egészére nézve az eredeti 4%-os GDP-adat is megvalósulhat.
 • A kormány szerint mindenesetre az idei költségvetéshez nem kell majd hozzányúlni.
 • A költségvetési tartalékok egy részét a kormány elköltötte a fegyveres testületek béremelésére. Szerinte ugyanis a magánszektorban tapasztalható 11%-os béremelkedésre az állami szektornak is reagálnia kell.
 • A kormány célja, hogy az új EU-s költségvetésben egyáltalán ne legyen forrásvesztés (korábban legfeljebb 20%-os forrásvesztést jelölt meg a kormány célként). Elmondása szerint a kohéziós- és agrárügyekben is vannak nyugati támogatóink, például Olaszország és Írország.
 • A lehetséges gazdaságvédelmi akciótervvel kapcsolatos kérdésre Varga elárulta, hogy a kormány idén a klímavédelemre helyezi a nagyobb hangsúlyt, a család- és gazdaságvédelmi intézkedésekkel kapcsolatban egyelőre tárcaközi egyeztetések zajlanak.
 • A gazdaságvédelmi akcióterv elemei az adózást és a járulékfizetést érintik majd, illetve a nyugdíjkötvény is része a csomagnak.
 • A bérmegállapodásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a 2022-es kifutás után 2023-ban újra le szeretnének ülni a szociális partnerekkel.
 • A KATÁ-s visszaélések száma jelentős, emiatt a kormány a márciusi adótanácskozás központi témájává tenné a kisadózók kérdését. A legfőbb probléma a KATÁ-s visszaeélésekkel, hogy azok torzítják a piaci versenyt. Ha a piaci szereplők szerint rossz az irány, akkor a kormány akár korrigálhat is.
 • A miniszter beszélt az iparűzési adóról is, erről itt írtunk részletesebben.
 • Az egészségügyben még zajlanak a tárgyalások a kórházi beszállítókkal: azokkal a 100 millió forint feletti költségvetésű cégekkel egyeztetnek, akik a tartozás döntő többségével, 49 milliárd forinttal bírnak. A miniszter szerint mindegyikük számára van egy ajánlatuk.
 • Vannak olyan vállalatok, akikkel már sikerült is megállapodni.
 • A miniszter szerint nem minden zajlott az üzleti szabályok szerint a beszerzéseknél, és ehhez alkalmazkodott egy vállalkozói kör. Ezzel kapcsolatban a miniszter elárulta, hogy lehetnek büntetőjogi felelősségre vonások.
 • A 2021-es költségvetésben biztosan bővülni fog az egészségügyre fordított keret. A kormány a főváros rendelkezésére fogja bocsátani a megállapodások szerinti összeget.
 • 2021-ben még nem számíthatunk szja-csökkentésre, erre a következő években kerülhet sor.
 • A forinttal kapcsolatban Varga ismét kiemelte, hogy a kormánynak nincs árfolyamcélja. A miniszter szerint az a fontosabb, hogy a forint beálljon egy stabil szintre, az már másodlagos, hogy az hol van.
 • A miniszter szerint az idei 2,8%-os inflációs cél tartható. A januári adat Varga szerint az üzemanyagok és az élelmiszerek miatt nőtt, erre pedig csekély a kormány ráhatása.

Címlapkép: Getty Images

irodák ingatlanpiac
mti, millenáris, mammut, zöldfal
fertőtlenítés budapest koronavírus mti
koronavirus, mikroszkop
delhi
Dior
FrankfurtTőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
webinárium
Első lépések egy online kereskedési felületen.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
fertőtlenítés budapest koronavírus mti