európai uniós zászló európai bizottság
Gazdaság

Kövér László szerint vége lehet az Európai Uniónak, mert világméretű összecsapás zajlik

MTI
Portfolio
Két egymással kompromisszumra nem hozható oldal világméretű összecsapásáról beszélt a Katolikus Rádióban az Országgyűlés elnöke, Kövér László szerdán, ami miatt szerinte vége lehet az EU-nak.

Az egyik oldalon állnak, akik azt gondolják, létezhet olyan demokrácia, amely a korlátlan szabadságra épül, a másik oldalon azok, akik szerint a demokrácia a rend és a szabadság egyensúlyára épülhet csak - mondta Kövér László. Közölte: a demokrácia nem lehet ellentétes a többség akaratával, már pedig úgy látszik, Európában most ez lesz a trend.

A házelnök kérdésesnek nevezte az Európai Unió jövőjét. Úgy fogalmazott:

nem merne nagy téteket feltenni arra, hogy 2030-ban még lesz Európai Unió.

Az elemzők különböző forgatókönyveiben manapság nem az szerepel a kockázati pályák között, hogy megszűnik-e az EU, sokkal inkább az kezdett el megjelenni, hogy Magyarország tagja lesz-e a közösségnek. A Saxo Bank idei meghökkentő jóslatai (kis valószínűségű, de nagy piaci hatású esemény) között szerepel, hogy Magyarország lépéseket tesz az uniós kilépés irányába, miközben az euró/forint kurzus 375-re zuhan. A Saxo Bank a demokrácia-jogállamiság kérdését tekinti a lehetséges szakítás alapjának. Az EU szerint ugyanis a magyarországi folyamatok gyengítik a demokráciát, nincsenek összhangban a jogállamisági kritériumokkal és uniós értékekkel - hívta fel a figyelmet korábban Steen Jakobsen, a bank vezető közgazdásza.

Az EU jövője szempontjából tehát jelenleg nem a megszűnés a fő kérdés, hanem leginkább abban a kontextusban merül fel, hogy kik lesznek a tagjai a közösségnek. Vlagyimir Putyin orosz elnök például azt gondolja, hogy 2028 határán Kelet-Európa egyes országai a gazdasági fejlődés olyan szintjére jutnak majd el, amikor már nem kapnak szubvenciókat és különféle támogatásokat az európai büdzséből, hanem fizetniük kell majd, mint Nagy-Britanniának, ekkor pedig ki is léphetnek a közösségből.

Címlapkép: Getty Images

PárizsKoronavírus
magyar uj auto forgalomba helyezes uj auto piac
Svájc
olasz kisváros
QatarAirways
románia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
magyar uj auto forgalomba helyezes uj auto piac