bank of england kamatcsokkentes
Gazdaság

Rendkívüli kamatvágásról döntött a brit jegybank!

Portfolio
Ma reggel magyar idő szerint 8 órakor 50 bázipsontos kamatvágásról döntött a Bank of England (BoE) a koronavírus járvány gazdasági és pénzügyi hatásainak enyhítésére. A font azonnal esett a bejelentésre, amely csak néhány órával előzte meg azt, hogy a brit pénzügyminiszter bejelenti az éves költségvetési javaslatot.

Az irányadó ráta a mai vágással 0,25% lett, ami azt jelenti, hogy visszatért a ráta a 2016-os Brexit-népszavazás után kialakult rekord alacsony szintre. A bank szerint bár a koronavírus gazdasági hatásai erősen bizonytalanok, de összességében a következő hónapokban a gazdasági aktivitás jelentős lassulása várható és ennek tompítására lépnek.

Utoljára 12 évvel ezelőtt, 2008-ban, volt olyanra példa, hogy nem előre meghirdetett kamatdöntő ülésen vágtak volna a kamaton, ez is jelzi a mostani helyzet súlyosságát, illetve a BoE a Fed múlt heti hasonló, rendkívüli 50 bázispontos vágását követi.

A BoE most nem jelentett be újabb eszközvásárlási programot, de két lényeges további intézkedést bejelentett:

  • 1%-ról 0%-ra csökkentette az anticiklikus tőkepuffer mértékét, amit a kereskedelmi bankoknak ír elő, hogy így is enyhítsen a hitelezési keretfeltételeken
  • egy új támogató programot indított, amely a kisebb és közepes cégek finanszírozási nehézségeit igyekszik enyhíteni. Ez egy olyan ösztönző program, amely közvetlenül a kkv-knak szól, a kereskedelmi bankok közvetlenül a Bank of Englandről kaphatnak az alapkamathoz közeli forrást, amellyel azt akarja elérni a jegybank, hogy a kamatkondíciók változtatása átmenjen a reálgazdaságba, a hitelezési transzmissziós csatorna minél jobba tudjon működni.

A jegybank közleménye szerint a koronavírus miatti ellátási láncbeli zavarok és gyengülő gazdasági aktivitás kihívásokat okozhat a vállalkozások pénzügyi működésében és növelheti a háztartások és a cégek rövid futamidejű hitel, illetve működőtőke iránti igényét.

Az angol font fél százaléknál nagyobb azonnali eséssel reagált a dollárral szemben a rendkívüli kamatvágásra, de aztán kezdett visszaerősödni belőle. A font/dollár jegyzések a bejelentés előtti 1,2935-ről 1,2825-ig szakadtak, jelenleg viszont már 1,29-nél járnak újra. Az euró a fonttal szemben 0,8840-ig, öthavi csúcsra ugrott a brit kamatvágás hírére, jelenleg 0,8780 körül hullámzik a kereskedés.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép forrása: John Keeble/Getty Images

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
szíria háború
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus fertőtlenítő maszk covid járvány