koronavírus oltás gyógyszer
Gazdaság

Exkluzív részleteket tudtunk meg a koronavírus elleni magyarországi gyógyszer fejlesztéséről

Néhány napja tudjuk, hogy Magyarország terápiás készítmény kifejlesztésével is harcba száll az új koronavírussal szemben. Az állami pályázati forrásból támogatott konzorcium célja egy olyan gyógyszer létrehozása, amely a fertőzöttek szervezetében semlegesíti a vírust. A legnevesebb hazai kutatóintézetekből álló konzorciumot az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Immunológiai Tanszéke vezeti, melynek élén Kacskovics Imre tanszékvezető, egyetemi tanár, az egyetem Természettudományi Karának dékánja áll. Az immunológus szakember a Portfolio-nak adott interjújában beszélt arról, hogy hogyan indult el ez a projekt, miért más ez a vírus, mint az eddigiek és mire lesz jó a konzorcium által fejlesztett gyógyszer. Azt is elárulta, hogy a kutatócsoport hamarosan izolálni fogja a hazai betegekben megjelent vírust is.

Az ITM által bejelentett konzorciumi terápia-fejlesztés, melynek az ELTE a vezetője, hogyan viszonyul az Orbán Viktor által ismertetett, Jakab Ferenc által vezetett kutatócsoport munkájához? Ugyanarról a projektről beszélünk?

Két különböző, de mégis kapcsolódó projektről van szó. Jakab Ferenc professzor és kutatócsoportja elemzi a hazai fertőzöttekben a vírus genetikáját, hiszen ez nagyon sokat elárul a járvány terjedéséről régiós és globális szinten egyaránt. Ezzel azonosítani lehet a kialakult klasztereket, a járvány gócpontjait illetve az ezek közt létrejövő terjedési láncokat. Az ITM által bejelentett terápiás gyógyszerkészítmény fejlesztési konzorciumunkban Jakab professzor a fejlesztendő gyógyszer hatékonyságát vizsgálja sejtekben és állatmodellekben.

Hogy fog működni ez a konzorcium/kutatócsoprot a gyakorlatban? Kinek, mi lesz a szerepe? Az első lépés az információk összehangolása? Eddig ez alapján mi mondható el, ki hol tart a kutatásokban, mennyire előrehaladott ez a folyamat?

Az ötletadó ELTE elméleti és gyakorlati immunológiai, virológia és biotechnológiai szakértelmével járul hozzá a projekt sikeréhez. A koronavírus terjedéséről, hatásmechanizmusáról, a betegség lefolyásáról már most nagyon sok információ áll rendelkezésre. Az ACE2-Fc fúziós fehérjéről keveset tudunk, de minden bizonnyal sok publikáció fog erről a molekuláról (előállítás, hatásmechanizmus, stb.) beszámolni. Szintén jelentős azoknak az erőfeszítéseknek a száma, amelyek hasonló, vagy más terápiás eljárásokon dolgoznak a koronavírus fertőzés megelőzésére és a kialakult betegség kezelésére. Az ELTE szakértői a már meglévő és újonnan megjelenő információkat folyamatosan monitorozzák és elemzik, a konzorcium gyakorlati szakemberei számára folyamatosan értékelik a kialakult helyzetet. Fontos szerepük lesz az is, hogy a projekt kapcsán megjelenő problémákra megoldási javaslatokat keressenek és tegyenek.

kacskovics-imre-dekan
Fotó: Tuba Zoltán, Elte.hu

A Richter a konzorciumon belül, a terápiás fehérje technológiai eljárását dolgozza ki és gyártóhelyet biztosít a későbbi gyógyszernek, továbbá a gyógyszerfejlesztési tapasztalatával támogatja a konzorciumot a fejlesztési fázisokban.

A hazai egyetemek közül a PTE, Szentágothai János Kutatóközpontja rendelkezik egyedül olyan 3-as illetve 4-es biológiai biztonsági szintű virológiai kutatólaboratóriummal, amely képes a legmagasabb fertőzőképességű vírusokkal is dolgozni.

A jelenlegi projektben a PTE nevezett laboratóriuma teszteli az elkészült biologikum hatékonyságát mind in vitro szövettenyészetekben, mind pedig in vivo állatkísérletekben.

Az ImmunoGenes nemzetközi színvonalon fejleszt génmódosított állatokat és antitesteket. A projekt kapcsán olyan génmódosított egereket és nyulakat állít majd elő, amelyek az emberi ACE2 receptort fejezik ki, és ezáltal vizsgálható bennük a SARS-CoV-2 fertőzés, illetve a fertőzés megakadályozása a Richter által kifejlesztett és megtermelt ACE2-Fc fúziós fehérjével. Ezek az állatmodellek nélkülözhetetlenek a gyógyszer törzskönyvezéséhez, ill. a preklinikai vizsgálatokhoz.

Ilyen génmódosított egeret már a SARS vizsgálatához előállították és az Egyesült Államokbeli Jackson Laboratories-nél elvileg megrendelhető, ugyanakkor a megnövekedett igényekre való tekintettel jelenleg előjegyzést vesznek fel és gyakorlatilag kizárt, hogy ezekhez az állatokhoz a megfelelő időben hozzájuthatnánk.

Elindultak már az első kutatások? Mit mutatnak az eddigi eredmények, mit tudunk az új koronavírusról és mit nem?

A jelen projekt egy két hete indult együtt gondolkodás, amelynek pályázatba öntött formáját és projekttervét az ITM és NKFIH is csak a napokban kapta meg.

A jelen járványügyi helyzet miatt a felelős vezetők kivételes sebességgel döntöttek a támogatásról, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a gyógyszerfejlesztés. Jelenleg a projekt részletes tervezési folyamata zajlik nagy erőkkel, valamint a már most ismert szükséges reagenseket rendeljük meg.

Akkor ha jól értem, a kormány pályázati forrás keretében támogatja a konzorcium elindulását. Mik a költségvetési keretek?

A pályázat összeállításakor az volt a célunk, hogy egy bizonyos lépéssorig legyen elegendő a forrás, a most megítélt forrás így néhány hónapra elegendő. Ez a pályázati forrás a konzorcium elindulására ad lehetőséget a gyakorlatban. Ha úgy alakul a helyzet, akkor a kormányzat nyitott a finanszírozás kiszélesítése iránt.

Beszéljünk egy kicsit a vírusról, mi ellen is készül valójában az új készítmény. Miért veszélyesebb, mint az eddigi rokon vírusai? Mitől tud gyorsabban terjedni, mint a SARS vírus?

Az embert fertőző koronavírusok közül kettő (a SARS és a MERS szindrómák vírusai) súlyosabb betegséget okozott, illetve okoz, mint az új vírus, de sokkal kevesebb embert fertőztek meg. A további humán koronavírusok folyamatosan nagy arányban okoznak fertőzéseket, azonban túlnyomó többségben csupán náthaszerű tüneteket okoznak.

Az új koronavírus, eddigi terjedése alapján, az emberi népesség jelentős részét elérheti, így a SARS, MERS vírusoknál alacsonyabb halálozási rátája mellett is várhatóan nagyságrendekkel nagyobb veszteséget fog okozni emberi életekben.

Úgy tűnik, hogy a SARS vírusánál jobban alkalmazkodott a felső légúti terjedéshez, az átlagosan gyengébb tünetek pedig a fertőzöttek felismerését és elkülönítését nehezítik meg -- mindkét tényező a gyorsabb terjedésnek kedvez. A fertőzések többsége influenzaszerű tünetekkel, szövődmények nélkül lezajlik, de az influenzánál lényegesen gyakrabban alakul ki tüdőgyulladás, amely a betegek 5-6%-ában életveszélyes, intenzív kórházi ellátást igénylő állapothoz vezet.

Valós az a félelem, hogy ez az új típusú vírus a jövőben mutálódhat és évről évre, évszakról évszakra, földrészről földrészre más lesz, ezért a védőoltás, ha majd egyszer lesz, nem minden típusa ellen védhet?

A náthát okozó koronavírusokkal többször is meg lehet fertőződni, így reális veszély, hogy az új vírus ellen kifejlesztett vakcina fertőződés ellen védő hatása is korlátozott idejű lesz. Ugyanakkor - az influenza példájából kiindulva - észszerű várakozás, hogy a súlyos tünetek kialakulását már az a részleges immunitás is megakadályozza, amit a korábbi törzsek ellen (vagy az azokra fejlesztett védőoltás hatására) kialakult immunválasz biztosít.

Így a korábbi fertőzésen átesett, vagy védőoltással immunizált, emberek elkaphatják a mutálódott vírust, de a súlyos megbetegedés és halálozás kockázata lényegesen csökken.

Miben más egy terápiás készítmény kifejlesztése az oltóanyag fejlesztésénél?

Az új biologikum a vírusfertőzött betegek szervezetében semlegesíti a vírust, illetve elpusztítja a vírusfertőzött sejteket. Amíg nincs védőoltás (ami szintén több éves fejlesztést jelenthet), addig az általunk kifejlesztésre kerülő hatóanyag minden megbetegedett számára életet menthet (de ehhez is több évre lesz szükség). A védőoltások sajnos nem tudnak mindenkit megvédeni. Egy jó védőoltás az emberek kb 90%-át védi, de a maradék 10 %-ban nem vált ki immunvédelmet. E mellett, sok olyan embertársunk is van, akik különböző terápiás kezelések (pl. számos tumorterápia, szervátültetés) miatt teljes vagy részleges immunhiányos állapotba kerülnek és ezért a védőoltás nem hatékony az ő esetükben.

A konzorcium által fejlesztendő gyógyszer tehát akkor is hasznos lesz, ha már van védőoltás.

Beszélhetünk-e már a mostani fázisban ütemtervről, határidőkről, egyáltalán időtávokról?

Nagyon az elején tartunk a projektnek. Szeretnénk, ha a klinikai vizsgálatok körülbelül 18 hónap múlva elkezdődnének, de addig nagyon sok buktatót kell legyőznünk. Természetesen be fogunk számolni a fejlesztés folyamán az előrehaladásról. A fehérje terápiás alkalmazhatóságát a rákövetkező akár többéves klinikai vizsgálatokkal lehet igazolni. Ennek hossza nehezen megjósolható, de attól is függhet, hogy milyen a járványhelyzet (súlyos esetben a hatóságok engedélyt adhatnak a vizsgálatok egyszerűsítésére, ami által ez a kritikus fázis rövidülhet).

Milyen feltételek kell adottak legyenek a fejlesztés/kutatás elindításához?

A szükséges tudás és műszerkapacitás rendelkezésre áll. Jelenleg a projekt specifikus reagenseinek beszerzése zajlik.

Honnan szerzik be például a vírustörzset? Mennyire lehet feltérképezni a vírus eredetét? Ez miért fontos?

A PTE kutatói a vírustörzset már megrendelték egy európai hálózaton keresztül. Ehhez egy komoly kutatási tervet kellett leadniuk, illetve igazolniuk kellett, hogy a laboratóriumuk maximálisan megfelel az előírt biztonsági szintnek.

A kutatócsoport hamarosan izolálni fogja a hazai betegekben megjelent vírust is.

Nagyon fontos a vírus teljes genom alapú analízise, hiszen ez nagyon sokat elárul a járvány terjedéséről régiós és globális szinten egyaránt. Ezzel azonosítani lehet a kialakult klasztereket, a járvány gócpontjait illetve az ezek közt létrejövő terjedési láncokat.

Címlapkép: Neal Browning amerikai férfi az új koronavírus ellen készített, első fokozatban, klinikai kísérleti stádiumban lévő oltóanyagot kap egy gyógyszerésztől a seatlle-i Kaiser Permanente Washington Egészségügyi Kutatóintézetben 2020. március 16-án. Forrás: MTI/AP/Ted S. Warren 

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
koronavírus sakk