Bártfai-Mager Andrea
Gazdaság

Gazdaságújraindító akciócsoport: sürgős intézkedéseket kellett hozni a koronavírus miatt

Portfolio
A gazdaságújraindítió akciócsoport dolgozta ki az Orbán Viktor által bejelentett lépéseket, ezek közül több, nemzetgazdaságilag is fontos vállalat esetén sürgős döntést kellett hozni - írja közleményében a nemzeti vagyon Kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, az akciócsoport vezetője kiemelte, hogy „a kritikus infrastruktúra és közszolgáltatások fenntartása, az alapvető élelmiszerellátás nem költségvetési kérdés, elengedhetetlen a gazdaság és a magyar állampolgárok erkölcsi és anyagi életminőségének fenntartása szempontjából.

A járvány hatásaira legérzékenyebb, ugyanakkor a gazdasági növekedésben jelentős szerepet játszó ágazatok esetében sürgős döntéseket kellett hozni. Emellett döntéseink során a hosszú- és rövidtávú társadalompolitikai hatásokat folyamatosan mérlegeljük.

- áll a közleményben.

A gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport folyamatosan egyeztet a magyar gazdaság kulcsszereplőivel, nyitott a különböző ágazatok szakmai véleményére és kéri, hogy a gazdaság egyes szereplőit tömörítő kamarák, szövetségek keressék meg javaslataikkal – írják közleményükben. Az akciócsoport kidolgozott egy kérdőívet is, melynek segítségével fel tudják mérni a különböző ágazatok helyzetét és problémáit, és ezen információk birtokában megalapozott javaslatokat fogalmazhatnak meg a kormány számára.

Bártfai-Mager Andrea miniszter rendkívül fontosnak tartja a gazdasági élet szereplőivel történő egyeztetést, ami a világjárvány hatására kialakult gazdasági helyzetben elengedhetetlen, hiszen „nem csak a felmerült problémákat kell megoldanunk, de a járványhelyzet egyes problémákat más megvilágításba helyez, és új lehetőségeket is teremt” - írják.

A gazdaság újraindításért felelős munkacsoport március 17-én tartotta meg alakuló ülését. Az akciócsoport ülésén személyesen részt vett Varga Mihály, pénzügyminiszter, Szijjártó Péter, külgazdasági- és külügyminiszter, Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Nagy István, agrárminiszter és Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Palkovics László, innovációs- és technológiai miniszter, György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, Varga Judit, igazságügyi miniszter pedig Bogdán Tibor kormánybiztos útján képviseltette magát.

Az akciócsoport első ülésén részt vett Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke, Vida József, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Bánki Erik, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának elnöke, Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, valamint Dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója is.

Az akciócsoport ülésén részt vevők egyetértettek abban, hogy célzott, átmeneti és egyszerű intézkedések bevezetésére van szükség. A már beérkezett javaslatok áttekintése után megállapították, hogy azok nagyrészt átfedésben vannak egymással és elsősorban a fizetőképesség fenntartásához kérnek segítséget a kormánytól.

Címlapkép: Portfolio

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ovida koronavirus bejeras intezmeny 200403