lelegeztetogep
Gazdaság

Háborús helyzet: lélegeztetőgépeket készítenének az autógyártók

Portfolio
Vizsgálni kezdték az autógyártók, hogy hogyan tudnának beszállni a lélegeztetőgépek gyártásába kapacitásaikkal, több amerikai autógyártó már tárgyal is erről a lehetőségről az amerikai kormánnyal – írja a CNBC.

Az autógyártók is kivennék a részüket a koronavírus elleni harcban, több cég felajánlotta a segítséget az orvosi eszközök gyártásához.

A hírek szerint a GM és a Ford is tárgyalásokat folytat az amerikai kormányzattal, felmerült, hogy például lélegeztetőgépeket gyártanának.

Ez nem lenne példa nélküli, Kínéban például az Apple egyik nagy partnere, a Foxconn kezdett maszkokat és védőruházatot gyártani, a héten pedig a brit kormány fordult az országban jelen lévő autógyártókhoz, például a Fordhoz, a Hondához és a Rolls-Royce-hoz, hogy ajánlják fel a kapacitásaikat egészségügyi berendezések gyártására.

A CNBC úgy tudja, hogy a General Motors már vizsgálja a lehetőségeket, hogy hogyan tudná gyáraival a koronavírus elleni harcot segíteni, legyen szó lélegeztetőgépek vagy más orvosi eszközök gyártásáról. A vállalat vezérigazgatója, Mary Barra szerdán Donald Trumppal beszélt a döntéséről, hogy szüneteltetik az autógyártást (egy tegnapi döntés alapján legalább március 30-ig leállnak az észak-amerikai gyárak) és ezzel együtt felajánlotta a segítségét is.

Már tanulmányozzuk a lehetőségeinket, hogy hogyan tudnánk támogatni az egészségügyi berendezések, például a lélegeztetőgépek gyártását

– olvasható a cég közleményében.

A céghez közel álló források szerint a GM nem tervezi, hogy kicseréli a gyáraiban a gyártósorokat és berendezéseket, amiket alapesetben autók gyártására használ. Gyáraiban akadnak még szabad területek, amiket például lélegeztetőgépek gyártására használhatnának.

A Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow megerősítette a Fox News-nak, hogy a GM felajánlotta, hogy lélegeztetőgépeket gyártanának.

Nagy szükség is lehet a gyártás felfuttatására, New York állam kormányzója például elmondta, hogy jelenleg 3000 olyan kórházi ágyuk van az intenzív osztályokon az államban, amelyeknél van lélegeztetőgép, de a becslések szerint, amikor 45 nap múlva tetőzik a vírus, 37 ezer ágyra lesz szükségük.

Nem csak a nagy amerikai autógyártók szállnának be a koronavírus elleni harcba a gyártási kapacitásaikkal, de a napokban az elektromos autók gyártásával foglalkozó kínai BYD is bejelentette, hogy maszkokat fog gyártani, a tervek szerint napi 5 millió darabot.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus coronavirus virus
Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
szíria háború
shanghaikina
koronavirus2
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
koronavirusclk