operatív törzs koronavírus müller cecília
Gazdaság

Koronavírus: közölték, milyen esetben lesz kijárási tilalom Magyarországon

Portfolio
A Szent László Kórházban koronavírussal összefüggésben heten vannak intenzív osztályon, az ő átlagéletkoruk 66 év, a halottak átlagéletkora 69 év - hangzott el az operatív törzs vasárnapi online tájékoztatóján. Itt az is kiderült, hogy a koronavírus mindenkit elér: a betegek között vannak gyermekek, középkorúak és idősek is. Az eseményen többször is szóba került a kijárási tilalom lehetősége, döntés továbbra sincs.

Nem pozitívak a marokkói miniszter hazai kontaktjai

Már a második körös laborvizsgálatokat végezték el azoknál a magyar személyeknél, akik korábban találkoztak a marokkói miniszterrel, akiről később bebizonyosodott, hogy koronavírusos. Megnyugtatott mindenkit: minden hazai kontaktszemély laborvizsgálata negatívnak minősült. 

Tüdőgyulladásos esetek

Azt is megkérdezték az operatív törzs online tájékoztatóján, hogy az előző év ugyanezen időszakához képest növekedett-e a tüdőgyulladásban megbetegedettek száma. Müller Cecília országos tisztifőorvos megkerülte a kérdést, ugyanis az előző évhez képest kifejezett változásról nem beszélt, csak azt közölte, hogy az utóbbi időben nem nőtt a tüdőgyulladásban megbetegedettek száma.

Azt ugyanakkor leszögezte, hogy az ilyen betegeket különös figyelemmel követik, mivel a koronavírusnak a tüdőhöz van kötődése és egyből kétoldali tüdőgyulladást tud okozni. Aki tüdőgyulladással kerül a kórházba, attól automatikusan mintát vesznek. De arra is emlékeztetett, hogy még az influenza járvány végét éljük idehaza és ennek a szövődménye lehet a tüdőgyulladás.

Baba sétáltatása

A maximális biztonság érdekében inkább az erkélyeken, ablakot nyitva szellőztessenek ezeknek a babáknak - válaszolta arra a kérdésre, hogy a csecsemők esetén mi a protokoll, mennyire kockázatos a sétáltatás a szabad levegőn babakocsiban. Mivel a csecsemőknek még nincs meg az erős immunrendszerük - érzékeltette.

Mentőkapacitás

A ma reggeli operatív törzs ülésén meghallgatták az Országos Mentőszolgálat főigazgatóját. Felmérték a tartalék kapacitásokat arra az esetre, ha a megyénkénti 1 szolgálati autó kevés lenne a védekezés során - fejtette ki Lakatos Tibor.

Külföldön rekedtek

Minden olyan személlyel, aki felvette a külképviseletekkel a kapcsolatot, mi is kapcsolatban állunk. Ha indokolt, akkor megadjuk a megfelelő támogatást. Az ellátásukra, jogvédelmükre a konzulátusok útján gondoskodik a külügyi tárca - felelte Lakatos Tibor.

Levelek, csomagok

Rövid ideig él túl a vírus a csomagokon. A postásokat a napokban ellátták védőfelszereléssel. A csomag átadása alatt legyen meg a távolság. Ez a procedúra nem jelent kockázatot - mondta egy kérdésre Müller Cecília.

Hatósági ár

Folyamatosan informálódunk az eseményekről és árképzési fejleményekről, melynek következtében bizonyos eszközök és élelmiszerek a magasabb áruk miatt nagyobb megterhelést jelenthetnek. Ezen a téren nem az operatív törzs az illetékes, hanem a gazdasági akciócsoport. És szükség esetén ők lépnek - mondta a hatósági ár bevezetésének kérdésére Lakatos Tibor.

Beszerzés

Nincs felső korlátja a védekezésnek a költségvetésben. Nem akadálya az anyagi erőforrás a beszerzésnek - fejtette ki a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

A kialakult nemzetközi helyzet viszont nehezíti kicsit az eszközbeszerzést, de folyamatos az utánpótlás - magyarázta Lakatos Tibor.

Honvédség szerepe

A megfelelő kapacitásokat ki fogjuk használni - reagált arra a felvetésre Lakatos Tibor, hogy a nemzetközi egészségügyi szállítmányokra használják-e a hadsereget.

Védőfelszerelések

Nyilvánvalóan nem minden esetben van szükség ugyanolyan szintű védelemre. Ahol a betegellátás történik, ott rendelkezésre állnak a megfelelő védőfelszerelések - fejtette ki Müller Cecília.

Kijárási tilalom

Továbbra sem tervezünk kijárási tilalmat. De ha gócpontok alakulnak ki és fennáll a veszélye, hogy innen elutazások történnek, akkor meghozzuk ezeket az intézkedéseket

- reagált Lakatos Tibor.

Összességében nem a fertőzöttek száma befolyásolja, hogy elrendelünk-e kijárási tilalmat, hanem a bekövetkezett fertőzések területi eloszlása. Jelenleg nem tudunk területi gócpontot azonosítani - mondta egy másik kérdésre Lakatos Tibor.

Azt látjuk, hogy jóval kevesebben vannak az utcán - jelezte.

Több kérdés is érkezett az újságíróktól a kijárási tilalommal kapcsolatban. A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azt hangsúlyozta, hogy

a járványügyi helyzet jelenleg nem indokolja annak bevezetését.

Minden nap sorra vesszük az intézkedési lehetőségeket, amivel még hozzá tudunk járulni a vírus terjedésének fékezéséhez. De a földrajzi eloszlás és az egyéb körülmények nem indokolják a korlátozó intézkedés meglépését - tette hozzá.

Mohács gócpont lett?

Ez nem felel meg a valóságnak - mondta az országos tisztifőorvos.

Nem tudunk meghatározni gócpontot az országban, az eloszlás egyenletes

- válaszolta a beküldött újságírói kérdésre Müller Cecília.

Lejárt utazási igazolványok

A szomszéd országokkal történt egyeztetésnek köszönhetően a belépő személy és teherforgalom zavartalanul halad, de több helyen kell várakozásra számítani - jelezte Lakatos Tibor. 3945 van hatósági karanténban ember, 19 ezernél is több ellenőrzést végeztek. 84 személy ellen szabálysértési eljárás indult, 18 személy esetén helyszíni bírságot szabtak ki.

A lejáró utazási igazolványok továbbra is érvényesek lesznek a veszélyhelyzet lejárta után 15 napig.

A diákigazolványok érvényessége is meghosszabbodik - ismertette az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntését Lakatos Tibor. Ennek célja, hogy a diákok ne jöjjenek ki otthonról emiatt.

Otthoni karantén

Otthon vannak azok is, akik pozitívnak bizonyultak, de enyhe a tünetük. Otthon vannak azok is, akik a járványterületről tértek haza és hatósági karanténban vannak. És otthon vannak azok is, akik máshonnan érkeztek haza külföldről és inkább önként vállalták a karantént - sorolta.

Aki karanténban van, az azt jelenti, hogy nem hagyja el az otthonát. Nem ugrik le a boltba például

- húzta alá. Amennyire lehet, valósuljon meg szükség esetén az elkülönítés. Gyakori fertőtlenítés szükséges - mondta. A vírus érzékeny a klór tartalmú fertőtlenítő szerekre. Ha hipo nem használható bizonyos felületre, akkor vegyünk virucid készítményt - javasolta. Dupla falú szemetes zsákot használjunk, ha fertőzött van a lakásban.

Mindenkinek van feladata

A laboróriumi vizsgálattal igazolt fertőzések száma 28 fővel emelkedett 24 óra alatt. Ez igazolja azokat a becsléseket, hogy egyre inkább a tömeges megbetegedések felé tartunk - jelezte az országos tisztifőorvos, aki megint az idősek figyelmét hívta fel.

A mai naptól új kampánnyal egészül ki a koronavírus.gov.hu portál tájékoztató anyaga, az idősek védelme érdekében. Hosszan beszélt arról, hogy milyen fontos, hogy az idősek otthon maradjanak.

Ebben a helyzetben mindenkinek dolga van - húzta alá. Mivel az egész országra kiterjedő járvány zajlik - mondta.

Ha ezeket betartjuk, akkor esély van arra, hogy a járványgörbe ellaposodik és minden intézkedés, amit eddig tettünk és arányosan azzal, amire szükség volt, meghozza az eredményét - mondta.

A halottak átlagéletkora 69 év

Szlávik János az otthoni gyógyulásról is beszélt.

A halottak átlagéletkora 69 év, az intenzív osztályon lévő betegeké 66 év - mondta Szlávik János.

Vannak gyermekek is a betegek között, de az ő esetükben nagyon enyhe a lefolyás. 

Sokszor nagyon enyhe tünetekkel hordozzák a betegek a vírust, és emiatt veszélyeztetnek másokat - figyelmeztetett.

A következő időszakban sokkal több megbetegedéssel fogunk találkozni - jelezte.

A 65 éves életkor a rizikó tényező

131-re nőtt a fertőzöttek száma és eddig 6 fő halt meg, mindannyian idősek - kezdték a tájékoztatót. Az eseményen a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője , Szlávik János is részt vett, aki a betegek állapotáról adott részletes tájékoztatást.

A Dél-pesti Centrumkórházban 49 embert ápolnak, közülük 7-en szorulnak intenzív kezelésre - mondta. A kórházban ápolt betegek felének enyhe vagy közepes tünetei vannak, úgy mint köhögés, légszomj, magas láz, gyengeség, izom- és ízületi fájdalmak.

A 65 éves életkor a rizikó tényező

- tette hozzá. Az intenzív osztályon ápolt betegeknek van krónikus betegsége, például magas vérnyomás - fejtette ki a virológus, aki ismertette a betegség tüneteit. Az esetek 20%-ában súlyosak a tünetek, esetükben a néhány napos köhögés után magasabb láz, köpetürítéssel járó köhögés, rendkívüli fejfájás és gyengeség jelentkezik. Ilyenkor a betegség a súlyos stádiumba vált át. Ezek a betegek kerülnek át az intenzív osztályra 10-14 nap után és itt gépi lélegeztetésre szorulnak. Van, amikor ez a lélegeztetés több hétig is eltart. Az egyik betegük már két hete lélegeztető gépen van - ismertette. Azok a betegek, akiknek nagyon enyhe tüneteik vannak, otthon várhatják a gyógyulást, ami általában két hét. Amennyiben az állapotuk romlik, ezek a betegek is azonnali kórházi kezelésre szorulnak.

Koronavírus: vasárnap délután újra tájékoztat az operatív törzs

Az operatív törzs szombati tájékoztatójának legfontosabb elemei:

  • A mintavételek száma folyamatosan nő, a WHO ajánlásainak megfelelően vizsgálják az összes gyanús esetet.
  • Mindenki elkaphatja a koronavírust, hiszen az ország minden területén jelen van a vírus.
  • A közterületeken és a határokon megjelenhetnek katonai járőrök
  • Lehetséges, hogy enyhe tünetekkel már sokan átvészelték a megbetegedést, az esetek több mint 80 százalékában nagyon enyhék a tünetek.
  • A Balatonon és más üdülőhelyeken csoportosultak az emberek
  • Egyelőre nincs konkrét terv arra, hogy bevezessék a kijárási tilalmat.

Az elmúlt 24 órában több fontos fejlemény történt:

Vasárnapi legfontosabb anyagaink a koronavírus-járvány témájában:

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

Orbán Viktor bejelentette: a helyzet egyre nehezebb, haditerveket készítenek hétfőre

Nemrég újabb videó jelent meg Orbán Viktor Facebook-oldalán, amelynek az elején a miniszterelnök ismertette, az akciócsoportok vezetőinek ülésérére kerül sor.

Tovább a cikkhez

Miért baj, hogy ilyen keveset tudunk a magyar koronavírus-járványról?

A koronavírussal szembeni védekezés kulcseleme a tesztek és a korlátozó intézkedések mellett az, hogy mennyit tudunk a koronavírus-fertőzésről az adott országban. Magyarország az EU-ban egyedülálló módon nem közöl a megbetegedésekről területi adatokat, és habár vannak hivatalos prognózisok a hazai járványlefutásról, arról sem tudunk semmit.

Tovább a cikkhez

Nincs tervben kijárási tilalom Magyarországon

A koronavírus magyarországi terjedésével, a fertőzöttek, az elhunytak és a koronavírus okozta fertőzésből gyógyultak aktuális számával, az esetleges korlátozásokkal, intézkedésekkel kapcsolatos aktualitásokról ma is sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs. A Portfolio élőben tudósított az eseményről.

Tovább a cikkhez
vitezy david
koronaviruscoronavirus
Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirusclk