Ez a koronavírus 5 legsúlyosabb gazdasági hatása Magyarországon és Európában

Portfolio
Bedől a turizmus, padlóra kerül a légiközlekedés, gyárak zárhatnak be, hatalmas munkanélküliség jöhet, komoly fejlesztések állhatnak le – ez lehet a koronavírus 5 legsúlyosabb gazdasági hatása. Mutatjuk, mik azok a hatások, amik a legsúlyosabbak lehetnek Európa és a magyar gazdaság számára.

Milyen gazdasági hatásai lehetnek Európában a koronavírusnak?

Egymás után teszik közzé drasztikus lépésekről, a termelés leállításáról, gyárak, üzletek bezárásáról, létszámleépítésekről, profit warningokról szóló közleményeiket a világ nagyvállalatai (és persze a kormányok, gazdasági szakemberek) a koronavírus terjedése és a globális bezárkózás pusztító hatásai miatt.

Mutatjuk a koronavírus legsúlyosabb gazdasági hatásait Európában – a járvány terjedésének időrendjében:

Az első szakaszban a hatóságok a betegség ellen a fertőzési utak lekövetésével próbálkoztak. Ekkor néhány helyi korlátozó intézkedésen túl különösebben erőteljes fellépést nem láthattunk. A gazdasági hatások elsősorban abból fakadtak, hogy a turizmus, a vendéglátás, a rendezvényszervezés vagy a közlekedési szolgáltatások iránti érdeklődés az emberek óvatossága miatt megcsappant.

A koronavírus legsúlyosabb gazdasági hatásai: leállnak az autógyárak is. (Fotó: Getty Images)

Amikor a világ kormányai számára kiderült, hogy a tömeges megbetegedés nem kerülhető el, a második szakaszába lépett a járvány. A területi és személyes karanténok, a személyek mozgásának korlátozása, a továbbfertőzés lehetőségeinek csökkentése súlyos hatást fejtenek ki a gazdaságra Európa minden országában (de gyakorlatilag globálisan is). A lépések gyárbezárásokhoz, szolgáltatások leállásához, ellátási nehézségekhez, a globális értékláncok szakadozásához vezettek. Ezek a gazdasági kihívások már a turizmuson kívüli cégeket veszélyeztetnek, messze túlmutatva a közvetlen, súlyos gazdasági hatásokon.

Az elhúzódó bizonytalanság, az üzleti bizalom romlása a fogyasztási és a beruházási keresletet csökkentheti, ami a gazdasági teljesítmény további, szélesebb körű visszaesését hozhatja magával. A termelési zavarok, a gyenge konjunktúra kikezdik a vállalati gazdálkodás stabilitását, a termelékenység növekedése elakad, a kieső bevételek az eladósodott cégeket a fizetésképtelenségig sodorhatják.

A koronavírus 5 legsúlyosabb gazdasági hatása Magyarországon

Elemzői vélemények szerint ez lehet a koronavírus 5 legsúlyosabb gazdasági hatása Magyarországon: 

1. Óriási veszteségeket szenved a turizmus, a vendéglátás és a hozzájuk kapcsolódó „kiszolgáló” iparágak. A helyzet a szektor minden szereplőjét érinti, a Király utcai Airbnb-s lakáskiadókat és a falusi kocsmák üzemeltetőit egyaránt.  

2. Munkahelyek százezrei szűnnek meg – a kormány szerint csak az a kérdés, hogy hány százezer munkahelyről beszélhetünk.

3. Egyelőre bizonytalan időre leállt a munka a magyar GDP jelentős részét adó autógyárakban – Mercedes, Audi, Suzuki. Ez fájdalmasan érinti az autógyárak magyar beszállítóit.

4. Bezuhant a forint: 335-ről 360-ig ugrott az euró árfolyama néhány nap alatt. Vannak olyan elemzők, akik szerint hamarosan 400 forintot is kérhetnek egy euróért.

5. Az építőipar nehéz helyzetbe kerül, csúszhatnak nagy projektek is. A járvány miatti határlezárás miatt munkakiesés, valamint a lassabb áruszállítás miatt építőanyaghiány várható, amelyek miatt elképzelhető, hogy lesznek projektek, építkezések, amiket átmenetileg leállítanak, ez pedig késéseket okozhat több projektnél is.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF