1000forint
Deviza

Mi lesz most a forinttal? Valaki szerint a 400-as euró is elképzelhető

Ritkán látható kilengések jellemezték a héten a forint piacát: a nemzetközi pénzügyi viharban előbb 335-ről 360-ig ugrott az euró árfolyama, majd pénteken jött a fellélegzés, és egészen 350-ig pattant vissza a jegyzés. A korábban sosem látott szinteknél megkérdeztük az elemzőket, mit gondolnak. Van olyan, aki rövidtávon a 400-as jegyzést sem tartja kizártnak, abban viszont talán bízhatunk, hogy az év végére megint 340-nél leszünk.

Mindent adtak a héten

Az utóbbi napok most nem a forintról szóltak, a nemzetközi hangulat romlásával és a többi feltörekvő devizával párhuzamosan gyengült a magyar fizetőeszköz is. Még a pénteki visszapattanással együtt is a forint 3,2%-kal gyengült az euróval szemben a héten, miközben a lengyel zloty közel 4%-ot bukott, a cseh korona pedig 2,7%-kal értékelődött le.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Éppen azért, mert a mostani feszültség nem a forintról szól, azt is nehéz megmondani, hol lehet a gyengülés vége, illetve mivel lehetne tompítani a zuhanást. A napokban Samu János, a Concorde vezető elemzője például úgy vélekedett, hogy már csak egy jegybanki kamatemelés foghatná meg a lejtőn a forintot.

A Portfolio által megkérdezett elemzők is óvatosan nyilatkoztak, amikor konkrét, számszerű becslést kértünk tőlük az árfolyam várható alakulásával kapcsolatban.

Nem szeretnék felesleges tippelgetésbe bocsátkozni. A jelenlegi piaci körülmények között percenként kell újraírni az előrejelzéseket

 - fogalmazott például csütörtökön Virovácz Péter, az ING Bank elemzője.

Szerinte a gyengülésnél fontosabb, hogy a jelenlegi helyzet nem forint-specifikus, az összes feltörekvő eszköz, sőt gyakorlatilag bármi, ami pénzzé tehető dollárba ment a feszültség csúcsán. Ebben közrejátszott az is, hogy a befektetők a hét közepén megijedtek London teljes lezárásától és a pénzpiacok teljes befagyásától. Ezért gyakorlatilag mindenki mindent eladott, készpénzre váltott, „amíg még lehet”.

Nem az árfolyam konkrét értéke, hanem a kilengések gyakorisága és a gyengülés jelenlegi dinamikája okoz problémát, ami a vállalkozások napi működését és az üzleti tervezést is megnehezíti

 - vélekednek a jelenlegi árfolyammozgások kapcsán az MKB Bank szakemberei.

Előbb 400, aztán az év végére fellélegzés?

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője azon kevesek közé tartozott, akik konkrét árfolyamot is „be mertek mondani”,

szerinte „nincs határ”, akár 400-ig is elmehet az euró jegyzése, extrém esetben pedig azt meghaladó árfolyam sem zárható ki.

Ugyanakkor az év végére a Raiffeisen is megnyugvásra számít a forint piacán, szerintük 340 alá erősödhet vissza a magyar deviza, a konkrét előrejelzésük 337. Hasonlóan vélekedik Virovácz Péter is, aki szerint a visszarendeződés fokozatos lesz a piacokon, ahogy az egészségügyi vészhelyzet elmúlik. Az év végére ő is 340 körüli euróárfolyamot vár, a számszerű előrejelzése 342.

Mit tud még tenni az MNB?

A cikk elején már említettük, hogy a forint zuhanását látva megjelentek az első kamatemelésre vonatkozó vélemények. Közben viszont az MNB épp a laza monetáris politikával tudná támogatni a gazdaságot, vagyis érdekes lehet a keddi kamatdöntés. Ráadásul a lengyel jegybank épp a héten jelentette be, hogy elkezdenek állampapírokat vásárolni a másodpiacon, így lehetséges jegybanki válaszokról is kérdeztük az elemzőket.

Török Zoltán szerint a Monetáris Tanács kedden várhatóan azt hangsúlyozza majd, hogy átmeneti és globális jelenség okozta a forint gyengülését, így a jegybanknak semmi értelme bármit is tenni ellene. A lazításra viszont lehetnek még eszközei az MNB-nek is, nem zárja ki, hogy a lengyel megoldáshoz hasonlóan kötvényvásárlást jelentenek be.

Virovácz Péter szerint nagyon sok múlik azon, hogy például a régiós jegybankok elkezdenek-e interveniálni, védeni az árfolyamot. Akkor pedig már persze az is kérdés, hogy a hazai monetáris politika egy ilyen helyzetben mit reagál. Az ING Bank elemzője szerint a jelenlegi vészhelyzetben nem valószínű, hogy az MNB kedden a forint árfolyamával foglalkozna közleményében.

Sok újdonságot várhatóan a keddi kamatdöntő ülés nem tartogat majd számunkra. Ugyanakkor nem zárhatjuk ki a rendkívüli ülések lehetőségét, így jelen pillanatban a klasszikus kamatdöntő ülések szerepe leértékelődik

 - véli Virovácz.

Az MKB Bank szakemberei azt emelték ki, hogy a járvány előtt az infláció gyorsuló pályára került, viszont jelenleg a koronavírus a globális gazdaság keresleti és kínálati oldalát is érinti. A kettő eredője egyelőre nem látszik, vagyis az a fő kérdés, hogy tud-e kellően erős lenni a dezinflációs hatás a keresleti oldalról. Ez döntheti majd el az MNB további lépéseit is.

A kereskedelmi bankok szempontjából a likviditás biztosítása mellett fontos eszköz lehet más országok jegybankjainak intézkedéseihez hasonlóan forintos és devizás állampapírok vásárlása a másodpiacon, jelzáloglevél-vásárlási program újraindítása, illetve a korábbi jegybanki programokban alkalmazott kamatswap-ügyletek újraindítása – vélik a bank szakemberei a lehetséges pénzpiaci lépésekkel kapcsolatban. Emellett a jegybank közvetlen és indirekt módon is ösztönözheti a bankok eszközvásárlásait, amely támogathatja a piacok stabilizálódását és a hozamemelkedésből fakadó esetleges piaci hitelsokkok elkerülését. A kiegyensúlyozott piaci helyzetet szem előtt tartva egy kötvénypiaci shortolási tilalom és annak szigorú felügyelete is pozitív hatással járna – teszik hozzá. 

Címlapkép: Getty Images

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
GettyImages-1142412879forintbankjegy