mercedes koronavírus
Gazdaság

Bréking: a kecskeméti Mercedes-gyár is leállítja a működését!

A győri Audi-gyár és az esztergomi Suzuki-gyár után a kecskeméti Mercedes is bejelentetette hivatalosan: legkésőbb jövő hétfőtől, előreláthatólag két hétig leállítja termelését.

A Daimler, amely a Mercedes anyacége is egyben, bejelentette kedden: két hétre felfüggeszti a termelését a legtöbb európai gyárában annak érdekében, hogy megfékezzék az egyre gyorsuló ütemben terjedő koronavírust.

A DÖNTÉS A DAIMLER SZEMÉLYAUTÓ-, KISTEHERAUTÓ- ÉS HASZONGÉPJÁRMŰ-GYÁRTÓ ÜZEMEIT EGYARÁNT ÉRINTI A VÁLLALAT TÁJÉKOZTATÁSA SZERINT.

A Daimler beszélt arról is, hogy a járvány terjedése kedvezőtlen hatással van a beszállító láncokra is, azokat nem lehet teljes mértékben fenntartani a kialakult helyzetben. Hozzátették, a koronavírus cégcsoportra gyakorolt gazdasági hatását egyelőre nem lehet megbecsülni, számszerűsíteni.

A gyárbezárásokkal a Daimler segít megvédeni munkavállalóit, megszakítani a fertőzés láncolatait és megakadályozni a világjárvány terjedését

– mondta a vállalat a Reuters beszámolója szerint.

Az viszont nem derült ki egyértelműen a tájékoztatásból, hogy a kecskeméti operációt hogyan érinti ez a döntés, egészen a mostanáig. A vállalat ugyanis hivatalos tájékoztatójában közölte:

A döntés a kecskeméti Mercedes-Benz gyárat is érinti, amely legkésőbb hétfőtől, előre láthatólag két hétre megszakítja a munkát.

Hozzátették, a kecskeméti gyár megteszi a szükséges lépéseket munkatársai védelme érdekében, hogy megelőzze a fertőzést és visszaszorítsa a járvány továbbterjedését. Azon munkavállalóink, akiknek munkaköre ezt lehetővé teszi, hétfő óta home office-ban dolgoznak. Azon kollégák, akiknél az otthoni munkavégzés nem megoldható, viszont a gyermekük felügyelete miatt mégis otthon kell maradniuk, erre a hétre szabadságot vehettek igénybe.

A termelés megszakítása idejére munkatársainknál egyrészt a kollektív szerződésnek megfelelően bevezetett munkaidőkeretet alkalmazzuk, illetve ezen időszak egy részében számukra kollektív szabadságot rendelünk el. Így biztosítjuk ebben az időszakban is a kecskeméti gyár munkatársainak fizetését

- jelentette ki a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a döntéssel kapcsolatban.

Leáll a hazai autógyártás

A koronavírus okozta kihívások miatt sorra függesztik fel termelésüket a hazai autógyáraink, a győri Audi után az esztergomi Suzuki-gyár is bejelentette, jövő hétfőtől ideiglenesen felfüggeszti termelését. 

A fejleményekkel kapcsolatban fontos kiemelni: a járműgyártás a magyar gazdaság jelentős súlyú ágazata, az ipari termelés volumenének bő egynegyedét adja, az ország bruttó hozzáadott értékének pedig mintegy 5%-át. Az ágazat a beszállítói láncokon, illetve a keresleti sokkon keresztül a járvány kezdetétől sérülékenynek számított, így az a kockázat, hogy a termelés akadozhat, leállhat, a kezdetektől ismert volt.   

A friss hírek igazolják a félelmeket. A három nagy autógyárunk leállása érdemi fékező erőt jelent a magyar gazdaság számára. A fő kérdés természetesen, hogy a hivatalos terveknek megfelelően néhány hétre, vagy esetleg tovább is szünetelhet a termelés.

Számításaink szerint a három üzem teljes leállása egy hónap alatt mintegy 0,4 százalékponttal mérsékelheti az éves magyar GDP-növekedést.

Telítettek voltak a kecskeméti Mercedes-gyár megrendelési könyvei

A győri Audihoz hasonlóan a kecskeméti Mercedes-gyár is nagyon erős időszakban kényszerül a termelésének felfüggesztésére. Ahogy korábban írtuk, ugyan az utóbbi évek az SUV szegmens térhódításáról szóltak a globális autópiacon, az idehaza is gyártott kompakt szegmens modelljei még mindig rendkívül népszerűek a Mercedes vásárlóinak körében. Nem véletlen, hogy Christian Wolff, a vállalat vezére úgy nyilatkozott még februárban, hogy a kompaktok népszerűségének köszönhetően:

A MERCEDES-BENZ KECSKEMÉTI GYÁRÁNAK TERMELÉSI PROGRAMJA MÁR 2020-RA IS TELÍTETT ÉS TELJES KAPACITÁSKIHASZNÁLÁS MELLETT TERMELNEK.

Ez alapján pedig arra lehetett számítani, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is durván 190 ezer autó kerülhet legyártásra Kecskeméten.

koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
koronavirus_nagyvaros