suzuki vitara koronavirus
Gazdaság

Leáll az esztergomi Suzuki-gyár is

A koronavírus okozta kihívások miatt sorra függesztik fel termelésüket a hazai autógyáraink, a győri Audi után most az esztergomi Suzuki-gyár jelentette be, jövő hétfőtől ideiglenesen felfüggeszti termelését.

A koronavírus járvány terjedésének növekvő kockázata miatt munkatársaink egészségének és biztonságának védelme érdekében a Magyar Suzuki Zrt. vezetése 2020. március 23-tól április 3-ig az esztergomi gyártás leállítása mellett döntött - írta tájékoztatójában a vállalat szerdán. Hozzátették, valamennyi munkatársuknak köszönik a kialakult helyzet rugalmas és együttműködő kezelését.

A Magyar Suzuki Zrt. folyamatosan elemzi, és értékeli a helyzetet, illetve minden további változásról haladéktalanul tájékoztatja az érintetteket.

Kijelentették, bíznak benne, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy vállalat a lehető leghamarabb visszaállhasson a korábban megszokott működésre.

A járműgyártás a magyar gazdaság jelentős súlyú ágazata, az ipari termelés volumenének bő egynegyedét adja, az ország bruttó hozzáadott értékének pedig mintegy 5%-át. Az ágazat a beszállítói láncokon, illetve a keresleti sokkon keresztül a járvány kezdetétől sérülékenynek számított, így az a kockázat, hogy a termelés akadozhat, leállhat, a kezdetektől ismert volt.

A friss hírek igazolják a félelmeket, így a gyártás leállása érdemi fékező erőt jelent a magyar gazdaság számára. A fő kérdés természetesen, hogy a hivatalos terveknek megfelelően néhány hétre, vagy esetleg tovább is szünetelhet a termelés. Számításaink szerint a győri és a kecskeméti üzem teljes leállása egy hónap alatt mintegy 0,2 százalékponttal mérsékelheti az éves magyar GDP-növekedést.

Az Audi is felfüggesztette a termelést - A kecskeméti Mercedesre is ez a sors várhat

A mostani hírrel kapcsolatban mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a győri Audi-gyár már kedd délelőtt bejelentette, hogy felfüggeszti a termelését jövő hétfőtől. A vállalat két dologra hivatkozott a döntésével kapcsolatban: a globális eladások lassulására és a beszállítói láncokkal kapcsolatos problémákra. 

Kora este a Daimler is jelezte, két hétre felfüggeszti a termelését a legtöbb európai gyárában annak érdekében, hogy megfékezzék az egyre gyorsuló ütemben terjedő koronavírust.

A DÖNTÉS A DAIMLER SZEMÉLYAUTÓ-, KISTEHERAUTÓ- ÉS HASZONGÉPJÁRMŰ-GYÁRTÓ ÜZEMEIT EGYARÁNT ÉRINTI A VÁLLALAT TÁJÉKOZTATÁSA SZERINT.

A bejelentés arra konkrétan nem tért ki, hogy a kecskeméti üzemet is leállítják-e a németek, az erre vonatkozó korábbi kérdéseinkre továbbra sem kaptunk választ. Azt ugyanakkor megírtuk, hogy nem jelentene különösebb meglepetést, hogyha a termelés ideiglenes felfüggesztése a kecskeméti gyárat is érintené a cégcsoporton belül. Függetlenül attól, hogy az idehaza gyártott kompakt Mercedes-modellek rendkívül népszerűek a vásárlók körében. 

koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
koronavirus_nagyvaros