getty, svájc, zürich
Gazdaság

Koronavírus: 20 milliárd frankot pumpál Svájc az ország gazdaságába

Portfolio
Összesen 20 milliárd frankot pumpál a gazdaságba Svájc a koronavírus miatti visszaesés mérséklésére - írja a Reuters. A svájci kormány és a Svájci Nemzeti Bank (SNB) csütörtökön kezdi el a pénzt becsatornázását, melynek során a vállalatok a bankokon keresztül akár 500 ezer frank államilag támogatott - egyes esetekben kamatmentes - kölcsönhöz juthatnak hozzá.

A válság leküzdése érdekében elengedhetetlen, hogy a vállalatok hitelhez férjenek hozzá, a bankrendszer pedig likviditással rendelkezzen.

- mondta el Thomas Jordan, a svájci Nemzeti Bank elnöke, Ueli Maurer pénzügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján Bernben. Ennek érdekében egy 20 milliárd frankos csomagról döntött a kormány, amiből a koronavírus által leginkább sújtott cégek 500 ezer franknyi államilag támogatott hitelhez juthatnak hozzá.

Azok a cégek pedig, amelyek bevételükben jelentős csökkenést szenvednek el, áthidaló hitelt is igényelhetnek éves értékesítési számaik 10 százalékáig, de legfeljebb 20 millió frankig. Az 500 ezer frank feletti kölcsönöket 85 százalékban a kormány fedezi és 0,5 százalékos kamattal vehetők igénybe.

Ez a mechanizmus lehetővé teszi a bankok számára, hogy likviditást szerezzenek a központi banktól, az állam által garantált kölcsönökkel biztosítva. A refinanszírozási ügyletek kamatlába megegyezik a Svájci Nemzeti Bank -0,75 százalékos kamatlábával. Az SNB arra is felkérte a kormányt, hogy azonnali hatállyal csökkentse a bankok anticiklikus tőkepufferjét 0 százalékra annak érdekében, hogy növelje a kölcsönökhöz rendelkezésre álló készpénz mennyiségét.

Az ország pénzügyi felügyelete felszólította a bankokat az osztalékfizetések és a részvények visszavásárlásainak visszafogására, mivel a kormány megpróbálja növelni a hitelkínálatot, hogy megakadályozza az iparág leállását.

Népességarányosan nézve Svájc a koronavírus által egyik legerősebben érintett ország, ahol az alacsony népesség ellenére több mint 10 ezer megbetegedést regisztráltak és több mint 150-en vesztették már életüket a járvány miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
ovida koronavirus bejeras intezmeny 200403