mnb epulet
Gazdaság

Egészen furcsa előrejelzéssel állt elő a Magyar Nemzeti Bank

Már az MNB kedden bejelentett 2-3%-os GDP-növekedési előrejelzése is meglepetést váltott ki, a prognózis ma megismert részletei pedig tovább növelik a homályt, miként is látja a jegybank a magyar gazdaság közeljövőjét.

A koronavírus járvány nagyon megváltoztatta a gazdasági szereplők magatartását (lakossági óvatosság, vállalati készpénzéhség, állami korlátozások, hogy csak a legfontosabbakat említsük), az olyan nem gazdasági, puha tényezők, mint a járvány terjedése vagy a bizalom gyengülésének a mértéke óriási bizonytalanságot hozott. Nem meglepő tehát, hogy a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzések folyamatosan romlanak és széles tartományban szóródnak. A közgazdászok egyre mélyebb recessziót jósolnak, emellé pedig egyre kedvezőtlenebb munkaerőpiaci környezetet, úgy, hogy közben az állami költségvetések óriási kiköltekezésekkel fogják fékezni a még nagyobb visszaesést.

Ha a borús felvezető után ránézünk a jegybanki alappályára, rögtön kisüt a nap. A decemberi prognózissal összevetve ugyanis érthetővé válik, hogyan jön ki a 2-3%-os GDP-növekedés. A jegybanki alappálya azzal számol, hogy

  • bár az export és a beruházási dinamika kissé visszaesik,
  • a 9-10%-on maradó bérnövekedési ütem és az erős foglalkoztatás megmenti a gazdaságot, így
  • még további költségvetési költekezési lépések nélkül is tartható a 2-3%-on növekedési ütem,
  • annál is inkább, mert a koronavírus gazdasági hatásai néhány héten (napon) belül megszűnnek.

Nézzük kicsit részletesebben a meghökkentő feltételezéseket!

Az export és az import dinamikájának visszaesése érthető, a szakadozó ellátási láncok és a csökkenő globális fogyasztási kereslet hatására a decemberi előrejelzéshez képest az MNB 3 százalékponttal kisebb növekedési ütemet (de még bőven növekedést) vár. Az idén a beruházásokat eleve a magánszektor húzta volna (az uniós források további hozzájárulása híján), ami nyilván most kisebbnek látszik a korábban vártnál. Erős borúlátással azonban nehéz lenne megvádolni a jegybanki szakértőket azért, mert a decemberi 4,6%-ról 1-3%-ra vágták vissza az előrejelzésüket.

Az igaz meglepetést azonban nem a fentiek jelentik. A jegybank látványos optimizmusa ugyanis a munkaerőpiaci folyamatokban mutatkozik meg igazán. A vállalatokat ért erős sokk ellenére az MNB úgy gondolja, hogy a bérnövekedési ütem az idén 9-10%-os maradhat – ez érdemben sem a tavalyi tényadatnál, sem a decemberi előrejelzésnél nem kisebb. Persze kell is fizetni a munkaerőt, hiszen a munkaerőhiány feszültsége az MNB szerint alig enyhül, a munkanélküliségi ráta 3,5%-ról 4%-ra emelkedik csupán.

A derűlátást talán az magyarázhatja, hogy a jegybank erős költségvetési mentőcsomagot feltételez – gondolhatnánk. De ha ránézünk a költségvetési előrejelzésre, akkor kiderül, hogy a minimális egyenlegromlásban (a kis lassulás automatikus hatása mellett) mindössze az eddig bejelentett intézkedések körömnyi, 0,2 százalékpontos hatása játszik szerepet. Vagyis valóban arról van szó, hogy

a jegybanki alappálya szerint a gazdaság saját erőből, további segítség nélkül tud 2-3%-kal növekedni a koronavírus-válságban.

Hát ennyire nem hat a gazdaságra koronavírus? – tehetjük fel reménykedve a kérdést, de a jegybanki prezentációban erre nyugtalanító választ találunk. Az MNB ugyanis bemutatta, hogy a koronavírus által leginkább érintett ágazatok (járműgyártás, turizmus, vendéglátás stb.) egy havi leállása erős 1 százalékponttal veti vissza a GDP-növekedést. Mivel a jegybank hozzávetőleg ennyivel csökkentette  a növekedési előrejelzését, akkor (még néhány mentő tényezőt belekalkulálva is) azt mondhatjuk, hogy a jegybank előrejelzése egy olyan forgatókönyvre vonatkozik, ami mögött a járvány március végi megszűnése az implicit feltételezés.

Őszintén reméljük, hogy így lesz, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy végre túljussunk ezen a nagy személyes, társadalmi és gazdasági nehézségeket okozó időszakon. De hogy ez mennyire életszerű, azzal kapcsolatban álljon itt három egyszerű tény:

  • Magyarországon és a világon a járvány gyorsuló szakaszban van,
  • Gulyás Gergely szerint idehaza a csúcs június-júliusban lehet,
  • Varga Mihály szerint, ha nagyon kell, a 3% feletti hiányt is bevállalja a kormány a komoly gazdasági hatások fékezése érdekében. (Most azért arra fogadnánk, hogy a 2-3%-os növekedéshez kelleni fog.)

Nem nehéz belelátni a furcsa előrejelzés mögötti szándékot. A jegybank gazdaságpszichológusként gondolkodva úgy döntött, hogy megpróbál az előrejelzéssel hatni a várakozásokra ebben a bizonytalan környezetben. Az igyekezet érthető, de ilyen hatást legfeljebb hiteles előrejelzéssel lehet elérni. Márpedig ma a home office-ban, kényszerszabadságon lévő, vagy éppen csökkentett fizetésben részesülő munkavállalók, és a keresleti és kínálati sokkokkal küzdő vállalkozások számára egy ilyen előrejelzés nem hiteles. Éppen ezért, ha megtörténik a csoda, és ez a pálya legalább nagy vonalakban megvalósul, akkor is biztosak lehetünk benne, hogy ehhez ez az előrejelzés egy fikarcnyival sem járult hozzá.

Bizakodásra éppen ezért majd inkább a jegybank monetáris politikai lépései adhatnak okot, az eddigiek ugyanis sokkal őszintébb, szakmaibb és realistább megközelítést tükröznek, mint a friss előrejelzés. Akit mégis ez érdekel, íme a számok:

Címlapkép: Getty Images

balaton udul nyaral koornavirus veszeleyztet jaras200404
orban varga penzugyi akciocsoport koltsegvetes
koronavirus
maradj ottho
sebastian kurz ausztria
koronavirus franciaorszag
traders
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Piaci trendeket és extrém árfolyammozgásokat azonosítunk.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
balaton udul nyaral koornavirus veszeleyztet jaras200404