Orbán Viktor elárulta: minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő csomagjára készülnek

Csiki Gergely
Újabb videót tett közzé közösségi oldalán Orbán Viktor, amiből az látható, hogy a gazdasági élet szereplőivel egyeztet a teendőkről, amelyeket a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt rendkívül negatív hatásának csillapítása miatt kell megtenni. Ezeket három pontban foglalt össze és ezek egyike, hogy egy nagy gazdaságújraindítási akciótervet készítenek, amihez a résztvevő beszélgetőpartnerektől várják a javaslatokat. A készülő gazdasági csomagról szóló videókonferenciáról Varga Mihály is megemlékezett saját közösségi oldalán. Időközben az is kiderült, hogy a javaslatcsomagot mikor mutatja be a kormány.

Videóban jelentkezett a miniszterelnök

Orbán Viktor telekonferenciát tartott az Innovációs és Technológiai Minisztériumból. Mellette ült Palkovics László tárcavezető, és az is érdekes volt, hogy kik csatlakoztak be a beszélgetésbe.

  • Varga Mihály pénzügyminiszter, a pénzügyi akciócsoport vezetője.
  • Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport vezetője.
  • Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
  • Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója.
  • Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.
  • Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ (Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége) elnöke
  • Sávos András, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke és a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.
  • Lippai-Nagy Írisz, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) ügyvezető igazgatója.

Három dolgunk van - foglalta össze a beszélgetést a kormányfő:

  • 2020-as költségvetés eltérítése.
  • 2021-es költségvetés megtervezése az eltérített 2020-as költségvetés logikájában.
  • És egy nagy gazdaságújraindítási akcióterv összeillesztése.

Így látom a feladatainkat és ezek a keretek. Hogy mit csinálunk és mit nem, hogyan töltsük ki ezeket a kereteket, itt várjuk az önök közreműködését és hozzászólását - foglalta össze.

Válságkezelési alap

Az M1-en elhangzott felvétel szerint az eseményen Orbán Viktor egyenesen úgy fogalmazott, hogy

Minden idők valaha volt legnagyobb gazdaságélénkítési csomagját kell összerakni.

Válságkezelési és gazdaságújraindítási alapot kell létrehozni a költségvetés olyan kiadási tételeiből, amelyeket el lehet halasztani - egyebek mellett erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök az M1 tudósítása szerint a videókonferencián.

A jegybankkal közösen, tehát a monetáris és a fiskális eszközöket együtt felhasználva össze kell rakni minden idők valaha volt legnagyobb gazdaságélénkítő csomagját

- mondta Orbán Viktor. Majd megjegyezte, hogy ezt nem csomagnak hívják majd, hanem akciótervnek.

Lesz egy válságkezelési kiadásunk, de azt javaslom én, hogy azon gondolkodjunk, hogy hogyan tudjuk az ország összes monetáris és fiskális erőforrását arra felhasználni, hogy a gazdaság újraindítása érdekében a lehető legnagyobb lökést adjuk a magyar gazdaságnak - fejtette ki a kormányfő, majd hozzátette:

célul kitűzve a növekedést, a munkahelyek megőrzését és munkahelyek teremtését.

Úgy tűnik, hogy a kormány meghallja a gazdasági szakértők, elemzők hangját és hamarosan összeáll egy nagy gazdaságélénkítő, támogató csomag, melynek lényegét talán elöljáróban úgy foglalhatjuk össze, hogy már nem csak az első körben leginkább érintett szektorokat segíti fiskális eszközökkel, hanem szélesebb körben támogatja a gazdasági élet szereplőit (érdemes megemlíteni a jegybank által javasolt törlesztési moratóriumot, ami mindenkit, cégeket és magánszemélyeket is érintett, szektortól függetlenül). És ebből fakadóan mérete is sokszorosa lehet az eddig bejelentett csomagoknak - legalábbis a gazdasági szakértők és elemzők ezt remélik, és a miniszterelnök mostani megszólalása alapján ezt feltételezhetjük.
A miniszterelnök által megjelölt három pont egyébként szorosan összefügg: a magyar gazdaság a koronavírus-járvány hatására élesen letért a növekedési pályájáról, ami így a 2020-as költségvetést (majd ennek folyamányaként a jövő évi is) felborítja. Ezt az új pályát kívánja korrigálni a gazdaságmentő csomag, amelynek szintén jelentős költségvetési hatása van.

A napokban több cikk is megjelent a Portfolio elemzőitől a témában:

A Portfolio felületén pedig több gazdasági szakértő is publikált, illetve nyilatkozott arról, hogy lépnie kell a kormánynak:

Varga Mihály pénzügyminiszter szintén megemlékezett a fontos találkozóról a saját közösségi oldalán.

A tárcavezető azt írta: 

A megbeszélések a veszélyhelyzet miatt az irodákba szorultak vissza, maradt a videokonferencia. Ma délelőtt a miniszterelnök részvételével a gazdaság szereplőivel egyeztettünk a készülő gazdasági csomagról.

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) részt vesz a kormány és a gazdasági kamarák negyedik videókonferenciáján az ITM épületében 2020. március 30-án. Mellette Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benkő Vivien Cher

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF