FONTOS Nem lehet teleépíteni vezetékekkel az országot, jöhet még beavatkozás a kiegyenlítő energiapiacon
 
Előfizetői tartalom

Feneketlenül öntik a pénzt a gazdaságba, és közben hatalmas a veszteségük - Rosszfiúkból megmentők?

A 2008-as válság után egy egész világ mutogatott a bankokra, most viszont a legtöbb kormány rájuk támaszkodik a válságkezelésben. A bankrendszer és egyéb pénzügyi intézmények közvetlen GDP-súlya kicsi, de a gazdaságra gyakorolt hatásukat nem is innen kell megragadni. Az ágazatok helyzetét bemutató cikksorozatunkban most a pénzügyi szektorral foglalkozunk, a korábbi cikkeinkhez hasonlóan most is iparági szereplők válaszaira támaszkodva. Bemutatjuk, hogy a pénzügyi rendszer önmagában lefelé húzza majd a nemzeti kibocsátást, de a válság során vállalatok tömegének életbenmaradása múlik a bankrendszer közvetítő szerepén. Szerencsére a bankrendszer jó állapota miatt el tudja látni a likviditást biztosító szerepét a koronaválságban, mert magas nyereségességi szintről és kiváló tőkehelyzetből indul.

A gazdasági válságok eredhetnek valamilyen reálgazdasági kiváltó okból, de a legutóbbi nagy összeomlást pont a pénzügyi közvetítőrendszer felelőtlen viselkedése váltotta ki. A jelenlegi válság megoldásában viszont esszenciális szerepük lehet. A bankrendszer túlzás nélkül az életben maradást jelentheti a vállalatok sokaságának azáltal, hogy forrással látja el őket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés