Előfizetői tartalom

Koronavírus: fény derült a csökkenő megyei betegszámok rejtélyére

Portfolio
A megyei betegszámok nem azért mutatnak néha meghökkentő módon csökkenést, mert a gyógyultak számát levonják, hanem azért, mert a betegeket időnként átsorolják másik megyébe. A gyakorlat (ha nem is transzparens) logikus, bár a fertőzési utak hatékony követésével kapcsolatban felvet kételyeket.

Négy hete közöl területi adatokat a hivatalos kormányzati koronavírus-portál, amiből képet kaphatunk a megerősített megbetegedések megyénkénti alakulásáról. A számokban a legtöbb esetben nincs is semmi különleges, néha azonban meglepő módon egyik-másik megyéből eltűnik néhány beteg. Egészen pontosan 9 alkalommal fordult eddig elő, hogy a megyei összes esetszám a következő napra csökkent. Múlt héten csütörtökön négy megyében összesen 7 beteggel lett kevesebb - írtuk tegnapi cikkünkben, amiben számot adtunk arról is, hogy milyen választ kaptunk a Belügyminisztériumtól az adatok különös változására.

Az Ügyeleti Központ válasza röviden az volt, hogy a megyei adatok csökkenését a gyógyult esetek levonása okozza. Miután ezen nagyon meglepődtünk, mert teljesen értelmezhetetlen adatok közzétételét jelentette volna, a minisztérium megnyugtatott minket, hogy "nincs csökkentve a gyógyultak számával a fertőzöttek száma." Vagyis kaptunk két egymásnak ellentmondó választ, amivel a megfejtéshez nem kerültünk közelebb.

Egyik olvasónknak szintén feltűnt a csökkenő esetszám, és néhány napja hasonló kérdést intézett a Belügyminisztériumhoz. És meglepő módon egészen más választ kapott.

Koronavírus statisztika

  • Időnként csökkennek a koronavírus-fertőzöttek megyei számai
  • A furcsa jelenséget először a gyógyultak számának korrigálásával magyarázta a Belügyminisztérium
  • Aztán kiderült, hogy egy olvasónknak sokkal hihetőbb választ adtak

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés