hongkongtüntetéskoronavírus
Gazdaság

Tüntetők szálltak meg bevásárlóközpontokat Hongkongban

MTI
Hongkong több pontján kormányellenes megmozdulások voltak vasárnap, több tucat tüntető különböző bevásárlóközpontokban adott hangot a kínai kormányzattal és a rendőrséggel szembeni elégedetlenségének.

A tüntetők közössége által online szervezett Hongkongi Függetlenség menetét a hatóságok erős rendőrségi jelenléttel akadályozták meg. Több tucat, maszkot viselő aktivista ehelyett a különböző kerületekben lévő bevásárlóközpontokba vonult, hogy ott tartsanak kormányellenes tiltakozó akciót. A hatóságok figyelmeztették az embereket, hogy megmozdulásukkal megszegik a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírást, amelynek értelmében legfeljebb nyolcan gyülekezhetnek a köztereken.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap úgy tudja, a rendőrség időközben oszlatással vetett véget a tiltakozásoknak. Az SCMP szerint százak vettek részt a megmozdulásokon. Legalább két aktivistát őrizetbe vettek az előkelő Cim Sa Cui kerületben, ahonnan a Hongkongi Függetlenség Menetét tervezték indítani. Egyes tüntetők fekete transzparenseket tartottak fel Hongkong függetlenségét követelő feliratokkal, és csoportosan énekelték a tiltakozók himnuszává vált Dicsőség Hongkongnak című népszerű dalt.

A tiltakozók mindenekelőtt azt sérelmezték, hogy a hatóságok a koronavírus-járvány miatt elrendelt távolságtartási szabályokkal visszaélve próbálják korlátozni a polgári szabadságjogokat a Kínához tartozó különleges státusú közigazgatási területen.

Az új koronavírus megjelenése háttérbe szorította a tavaly kibontakozott kormányellenes tüntetéshullámot, amelyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. Az indulatokat azonban újra felszította, hogy április 18-án a rendőrség őrizetbe vett 15 közismert ellenzéki szereplőt a tavalyi tüntetésekkel összefüggésben.

A helyzeten tovább rontott, hogy Peking kijelentette: két, hongkongi ügyekben illetékes ügynökségére - a Hongkongi és Makaói Ügyekért Felelős Irodára, valamint a kínai kormányzat hongkongi képviseleti irodájára - nem vonatkozik a város alaptörvényében szereplő, a beavatkozást tiltó cikkely.

Címlapkép: Paul Yeung/Bloomberg via Getty Images

maszk koronavírus medence
traders
dollar_bankjegy
olaj szénhidrogén
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
maszk koronavírus medence