Előfizetői tartalom

A koronavírus most láthatatlan és legyőzhetetlen ellenség, de Magyarországon már nem sokáig

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter megnyitójával vette kezdetét a minisztérium által rendezett online tudományos konferencia, amelyen bebizonyosodott: egészen elképesztő tudományos munka folyik idehaza a koronavírus ellen. Az adatok, az erre alapuló modellezés, a gépek és a fejlesztés alatt álló különböző szerek életeket menthetnek a koronavírus-járvány és más pandémia esetén is. Mindezen modellek, gépek és szerek megalkotásához szükséges tudás, kapacitás és forrás Magyarországon rendelkezésre áll. A 21 felszólaló, tudományos szakember, egyetemi vezető, kutatóintézeti illetékes, magáncég-vezér villám prezentációiból megtudtuk: a hazai kutatóhelyek - korábban ritkán látott együttműködésben - egyszerre dolgoznak többfajta, a koronavírus elleni oltóanyagon, a COVID-19-el szembeni terápiás készítményen, a járvány felfutása esetén kritikus fontossággal bíró lélegeztetőgépen, illetve lélegeztető rendszeren, maszkgyártó gépen, maszk bevizsgáló laboron. Sőt, van, ami ezek közül már el is készült. Az ITM által felkarolt projektek eddigi eredményei meggyőző képet mutatnak.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter felvezetőjében hangoztatta, hogy minden komoly projekthez rendelkezésre állt az induló forrás és a projektek végeredményéhez is rendelkezésre fognak állni a források. A cél, hogy minden projekt a produktív fázisig jusson. A tárcavezető felszólalása után 5 perces villámelőadásokat hallgathatott a közönség, melynek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés