FONTOS Készpénzben fuldoklik a magyar gazdaság, a legjobbkor jön a kormány drasztikus lépése
Koronavírus
Gazdaság

Operatív törzs: egyelőre nem indokolt a vásárlási idősávok megszüntetése

Portfolio
Az operatív törzs ma sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a jelenlegi járványhelyzetben még nem indokolt az idősek részére fenntartott vásárlási idősávok megszüntetése. A Portfolio kérdésre válaszul Müller Cecília elmondta, hogy a megyei számokat azért korrigálták, mert az eljárás során kiderült, hogy a személyek nem is a vizsgálatkérő adatlapon bejelentett címükön tartózkodnak - de az egy hónapos átfutási időt nem tudtuk meg. Müller Cecília ezen kívül beszélt az oltóanyagfejlesztésről is, szerinte ígéretesen haladnaka folyamatok a Debreceni Egyeteme és a Népegészségügyi Központ együttműködésében.

A tatabányai beteghordó kérdését Müller itt és most lezárja

Ezt egy kérdésre válaszul jelentette ki, mégpedig azzal indokolva, hogy személyiségi jogi és immár kegyeleti kérdésről van szó. Annyit azért elmondott, hogy a vizsgálat egyébként nem zárult le.

Meddig kell még PCR vizsgálatot végezni az egészségügyi látogatás során?

Most sem kell már minden esetben - mondta Müller Cecília. Ha nem gyanús egy eset a normál egészségügyi ellátás során, akkor nincs erre szükség - mondta Müller.

Elmondta azt is egy kérdésre válaszul, hogy 14 év alatt 40 esetben mutattak ki koronavírust, ebből 21 fő 10 és 14 év közöttiek - ismertette.

Mi magyarázza a rejtélyes megyei számok eltűnését?

A kérdésünkre válaszul Müller Cecília úgy válaszolt, hogy a NNK-hoz érkezik be egy vizsgálati minta. Aki gyanús, attól a háziorvos mintát vesz. A minta egy vizsgálatkérő lappal érkezik, ezen vannak rögzítve a személyes adatok és a vizsgálatkérésre vonatkozó adatok. Ezen az adatkérő lapon jellemzően az első alkalommal bejegyzésre kerül az állandó lakcíme a személynek. Ezt követően derül ki a pozitivitása. Ekkor az NNK értesíti a területileg illetékes járványügyi egészségügyi hatóságot. A hatóság megkezdi a járványügyi vizsgálatot - felkutatja magát a beteget, és a kontaktok átkuatását.

Ekkor derül ki, hogy hiába lakik valahol Szabolcsban, már életvitelszerűen Budapesten él.

Ebben az esetben át kell, hogy kerüljön, hiszen Szabolcs megye nem tud az esetről, ezért nem lehet ott nyilvántartani. A szabolcsi 11 esetről 10 a fővárosba, egy pedig Zala megyébe került át. Azt is meg lehet mondani Müller szerint, hogy ők jellemzően egészségügyi dolgozók, és már régóta életvitelszerűen a fővárosban élnek. Ilyenkor a járványügyi adatok korrekciója, egy adattiszttítás történik meg.

Müller Cecília válaszából viszont nem derült ki, hogy az esetek átkerüléséhez miért van szükség egy hónapra - nem tudtuk meg, hogy a rendszer átfutása ilyen lassú, vagy maga a kontaktkutatás történik ilyen lassan.

Mikor szűnhet meg a kéthetes házi karantén?

A kérdésre válaszul Kiss Róbert elmondta, hogy folyamatosan történik az egyeztetés az országok között, így született a mai kormányrendelet is az osztrák határátlépésről. Kiss elmondta, hogy figyelik a nemzetközi intézkedések hatásait.

A magánlaborok is beküldik az adatokat

Valamennyi laboratórium, amelyik fertőző betegséget diagnosztizál, az jelenteni köteles az NNK rendszerében - mondta Müller a magánlaboratóriumokra vonatkozó kérdésre válaszul. Ez szükséges, hogy az összes fertőző betegről adatról rendelkezzünk.

Meddig marad fenn a 65 éven felüliek számára kötelező idősáv?

Kiss Róbert rendőralezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa szerint az operatív törzs folyamatosan monitorozza a helyzetet, és jelenleg úgy gondolják, hogy az idősáv fenntartására ez szükséges.

Csak a kijelölt fürdőhelyeken fürödjünk

Mondta kérdésre válaszul Müller Cecília. Elmondta azt is, hogy a fürdők szabályokat alkottak a különleges helyzetre, ezeket mindenképpen tartsuk be - mondta el. Kerüljük a zsúfoltságot, a fürdők pedig folyamatosan végezzenek takarítást.

Kiss Róbert ismerteti az adatokat

A mobilapplikációt használók száma 875-re bővült - mondta. Az érvényben levő házi karanténok száma 11 668. Elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 30 intézkedést hoztak a házi karantén megszegése miatt. Rémhírterjesztés és egyéb szabálysértés miatt eddig 79 főt hallgattak ki.

  • Nagylak átkelőnél 4 órás várakozás van a kilépésnél a belépésnél 2 órás a várakozás,
  • Ártándnál 2 órás várakozással kell számolni.

Továbbra is érkeznek a védőszállítmányok

A rendőrség és a mentőszolgálat is kapott védőfelszereléseket - mondta Kiss.

Folynak az egyeztetések a szomszédos országokkal a határellenőrzésekről

Mai napon megjelentek kormányrendeletek, amely a szlovák és osztrák határátlépésről rendelkeznek - mondta Kiss Róbert rendőralezredes, az oepratív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

  • Ausztriából beléphet az a magyar vagy osztrák állampolgár, ha 4 napnál nem régebbi magyar vagy angol nyelvű dokumentummal igazolja, hogy nem beteg. Ekkor mentesül a karantén alól, de ha betegnek érzi magát, akkor értesítenie kell a hatóságokat.
  • Szlovákiából beléphet Magyarországra szlovák állampolgár, ha az itt tartózkodása a 24 órát nem haladja meg.
  • Romániába a tranzitlehetőségek bővültek azoknak a román állampolgároknak, akik repülővel utaznak a Liszt Ferenc repülőtéren. Ők mentesülnek a házi karantén elrendelése alól

Szentesítették a nemzeti oltóanyaggyár létesítéséről

Mondta Müller Cecília a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ együttműködéséről. A munkát a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésével kezdték - mondta Müller. Az NNK Európában az elsők között izolálta a koronavírust, így a beérkező mintákból vizsgálják azt, és ez képezi a vakcinafejlesztés alapját - mondta.

A különböző vírustörzseket megvizsgálják a kutatók, és amelyik legalkalmasabb arra, azt fogják a sejtkultúrákban terjeszteni. Jelenleg folynak már a tesztek, a kutatók vizsgálják azokat a körülményeket, ami elvileg potenciálisan alkalmassá teszi ezeket arra, hogy a legmegfelelőbb immunválaszt kifejtő vakcinát kifejleszthessék. Ígéretes ez a vállalkozás - mondta el Müller Cecília.

Muszáj sikeresnek lennünk, hiszen a vakcinára vár az egész világ

- mondta.

Müller Cecília ismerteti az adatokat

Az országos tisztifőorvos ismertette a szokásos járványügyi adatokat. Elmondta, hogy az aktív fertőzöttek száma 1615 fő, 56%-uk vidéki- mondta el.

Szerinte jó hír, hogy 500 fő alá esett a kórházban ápoltak száma, így ma 483 fő van kórházban koronavírus miatt. Közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen.

Elmondja, hogy az adatok összehasonlíthatóak legyenek, továbbra is 100 ezer főre eső fertőzések számát vizsgáljuk. A 3678 igazolt eset magyarországi viszonylatban 37,6-ot tesz ki százezer főre vetítve - mondta. Az arányok eltérőek a földrajzi területen -

  • Budapesten ez a szám 100,
  • majd Zala jön 90-el,
  • Fejér 87,
  • 74 fő Komárom-Esztergom,
  • Pest megyén 40 beteg esik 100 ezer főre.

A halálozási adatok 100 ezer főre vetítve 4,9-re jön ki - ismertette Müller. A kockázati csoportoknak megfelelően alakult az elhunytak száma is. Összesen 3 fő hunyt el 30 és 39 év között, 40 és 49 között 8 fő, 50-59 között 17 fő, 60 év felett 448 fő hunyt el százezer lakosra.

Az új 37 fő eset az Óhegyi szociális otthonból, 2 eset a Pesti úti és a Seregélyesi szociálos otthonból kapcsolódik, a többi eset pedig Budapest, Fejér, Nógrád és Zala megyéből adódik. Sok eset van tehát a nyílt területről. Komárom-Esztergom megyében 8 főt regisztráltak az elmúlt 24 órában - mondta Müller.

A járványügyi adatok továbbra is kedvezőek. A járványgörbe továbbra is lefelé mutat, azaz bizakodóak vagyunk, hogy a járvány első szakaszának végén vagyunk.

Izer Norbert államtitkár az eddig meghozott adókedvezményekről beszél

Magyarország megnyerte a vírus elleni első harcot, és a gazdaságvédelmi elleni intézkedéseket is gyorsan meghoztuk - mondta el Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára, aki az eddig meghozott adókedvezményeket ismertette. Eddig 151 ezer katás vállalkozónak törölte átmenetileg az adókötelezettségét - mondta el. Ebben az időszakban is ellátásra jogosultak a katások - mondta Izer Norbert.

Izer beszélt az érintett vállalatok adókedvezményéről is, amelyet 28 ezer vállalkozás vesz igénybe, és 210 ezer munkahelyet érint - mondta. A költsége 66 milliárd forint.

A következő négy hónappal együtt körülbelül 100 milliárd forintot hagytak ott a zsebekben az adókedvezmények Izer Norbert szerint. Az államtitkár szerint a NAV adataiból az következik, hogy eddig 360 ezer munkavállalónak segítették a munkában maradást.

Ma is élőben beszél a törzs

Ma reggel 37 új megbetegedésről számoltak be a Népegészségügyi Központ munkatársai, és három beteg hunyt el az előző napon. Ami ennél érdekesebb, az a megyei adatok eloszlása - az látható ugyanis, hogy egyes megyékben csökkentek az esetszámok előző naphoz képest. Ennek az eddigi magyarázat szerint az lehetne az oka, hogy a lakhellyel később korrigálják az esetszámok, viszont felvetődik a kérdés, hogy miért detektáltak ilyen sok fővárosit Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében? Az is magyarázatra szorul, hogy ezeken a helyeken egyébként alacsony az esetszám, az ehhez viszonyítva pedig most sok beteg "tűnt el" Szabolcsból.

A kérdést feltettük az operatív törzsnek, amely remélhetőleg a 11 órakor kezdődő sajtótájékoztatón meg is válaszolja azt.

Címlapkép: Getty Images

Semmi sem állítja meg a koronavírust, felgyorsult a terjedés a világon

A világban 5 106 155-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 332 978, a gyógyultaké pedig 1 950 518 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint. Magyarországon 3678 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, miközben elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: itt a péntek reggeli jelentés

3678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg. Ezzel 476 főre emelkedett az elhunytak száma, 1587-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1615 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 44%-a , az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 48%-a budapesti. Az aktív fertőzöttek harmada, 483 fő igényel kórházi kezelést, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen. A járvány regionális eloszlásáról egyre furcsább adatokat közöl a kormányzati portál.

Tovább a cikkhez
trend és varos
mol campus látványterv
Frankfurti tőzsde
olaj, wti
cimlap_minszk0605
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
trend és varos