Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
Gazdaság

Koronavírus: három ígéretes oltóanyagkísérlet folyik

Portfolio
Ma 11 órakor tartotta szokásos napi sajtótájékoztatójánt az operatív törzs, az eseményről a Portfolio élőben tudósított.

Nem csak a tüdőt támadhatja meg a koronavírus

A koronavírus nemcsak a tüdőt támadja meg, vérrögöket is képezhet, amelyek a test számos pontján felbukkanhatnak, a halálesetek sok esetben ennek következményei.

Továbbra is kötelező a 14 nap karantén

Aki magyar állampolgárként hazatér Magyarországra, továbbra is 14 nap karanténba kell vonulnia, kivételt képeznek ez alól a határ mentén ingázók és iskolába járó gyermekek bizonyos országok felé, illetve Ausztriából 4 napnál nem régebbi koronavírus-teszttel haza lehet utazni. 

Mi alapján dől el, hogy egy rendőri intézkedésből figyelmeztetés, helyszíni bírság vagy feljelentés

A jogszabályok nem határozzák meg, hogy egy rendőr milyen szankciót alkalmaz szabályszegés esetén, így a munkatársak döntik el, hogy mit alkalmaznak - mondta Lakatos Tibor. Ha már korábban követett el valaki szabálysértést, akkor súlyosabb bírságra számíthat.

Még nem léphetünk be Szlovákiába

Folyamatosan zajlanak a tárgyalások a szomszédos országokba történő be- és kilépés biztosításáról - mondta Lakatos Tibor. A szlovák kormány még nem jelezte azt a szándékát, hogy lehetővé teszi a belépést magyar állampolgárok számára.

Mit javasolnak a krónikus felsőlégúti betegségben szenvedő gyerekek szüleinek?

A járvány alapmondata, hogy maradj otthon, ez azokra is vonatkozik, akik pl. asztmások - mondta Szlávik János, hozzátéve: a gyerekek gyakran tünetmentesen hordozzák a vírust.

A 21 lélegeztetett páciens milyen állapotban van?

A lélegeztetőgépre 80-90%-ban idős, nagyon beteg emberek kerülnek, a fiatalabbak akár heteken át tartó lélegeztetés után is gyógyultan távoznak a kórházból - mondta Szlávik János.

Sikeres kétféle kezelés Kubában?

Magyarország is alkalmaz egy biológiai terápiát sikeresen, a peptidek pedig kísérleti készítmény fázisban vannak, de egy korábbi fejlesztés részeként elképzelhető, hogy Kubában sikerrel állítják meg az esetek súlyossá válását - mondta Szlávik János újságírói kérdésre.

Szlávik János a koronavírussal kapcsolatban

Kijelentette, jelenleg három olyan oltóanyagkísérlet folyik, amelyeknek az eredményei biztatóak és valószínűleg ezek közül fog az első igazán hatékony oltóanyag létrejönni. Kiemelte, a fejlesztések gyorsaságával kapcsolatban, hogy vigyázni kell, volt már arra példa a történelemben, hogy egy elhibázott fejlesztés, kezdeti tesztelés miatt egy korábbi vakcina végül súlyosabb lefolyást okozott a betegeknél. 

A hatósági házi karanténnal kapcsolatban jók a tapasztalatok

Eddig összesen 239 esetben volt szükség arra, hogy a hatóságok személyesen, a helyszínen ellenőrizzék azt hogy betartják-e az érintettek a házi karantén szabályait. 

A gyógyultak száma most először haladta meg az aktív fertőző betegek számát

Ez is azt bizonyítja, hogy Magyarország mindent megtett a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. 

Fontos a Magyar Honvédség szerepe

Kijelentették, a Magyar Honvédség fontos szerepet játszott abban, hogy megnyertük a koronavírus elleni harc első fordulóját. Megerősítették, a Magyar Honvédség fontos szerepet fog játszani az új munkahelyek teremtésében, már folyik az intenzívebb toborzást. A Honvédség ugyanis segítséget kíván nyújtani azoknak, aki a koronavírus-járvány miatt veszítették el munkájukat. Az embereket speciális, tartalékos katonai szolgálatra várják. Az ország 25 helyszínén azok a 18 és 50 év közötti állampolgárok szolgálhatnak speciális önkéntes tartalékos katonaként, akik elveszítették munkájukat és vállalnak egy hat hónapos kiképzést. Jelentkezni a toborzóirodáknál és a megyei kormányhivataloknál lehet, a felvételhez erkölcsi bizonyítvány és egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges. A hat hónapos kiképzés alaki, harcászati, tereptani, egészségügyi, híradós és lőkiképzésből áll. Mindez napi nyolc órában, a szokásos munkaidő szerint. A kiképzés idejére havi bruttó 161 ezer forint illetmény jár. A kiképzés katonai eskütétellel ér véget.

Helyzetjelentéssel indult a tájékoztató

Elmondták, újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3713 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 idős krónikus beteg. Ezzel 482 főre emelkedett az elhunytak száma, 1655-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1576 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 49%-a budapesti.  Az aktív fertőzöttek harmada, 462 fő igényel kórházi kezelést, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Koronavírus Magyarországon: hamarosan megérkeznek a friss információk

A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3713 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 idős krónikus beteg. Ezzel 482 főre emelkedett az elhunytak száma, 1655-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1576 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 49%-a budapesti.  Az aktív fertőzöttek harmada, 462 fő igényel kórházi kezelést, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy a hivatalos kormányzati portál is emlékeztet, védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél ilyenkor, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Hétfőtől vidéken és Pest megyében újabb enyhítések léptek életbe, és a fővárosban is megszűnt a kijárási korlátozás, de továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása.  A kórházi ellátások is fokozatosan újraindulnak. Hétfőtől az óvodák is fokozatosan nyitnak, az iskolákban pedig a tanév végéig marad a digitális munkarend.

Tombol a koronavírus a világban, ezek a legfertőzöttebb országok

5,2 millió fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek és 340 ezerhez közelít a halálos áldozatok száma a világban a John Hopkins Egyetem adatai szerint. Az USA, Brazília és Oroszország áll a dobogó felső három fokán a fertőzöttek számát tekintve.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: itt a szombati magyar jelentés

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3713 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 idős krónikus beteg. Ezzel 482 főre emelkedett az elhunytak száma, 1655-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1576 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 49%-a budapesti.  Az aktív fertőzöttek harmada, 462 fő igényel kórházi kezelést, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez
maszk koronavírus medence
traders
dollar_bankjegy
olaj szénhidrogén
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
maszk koronavírus medence