who egészségügyi világszervezet
Gazdaság

Új alapítványt hoz létre a WHO

MTI
Új alapítvány létrehozását jelentette be szerdán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, amellyel új finanszírozási forrásokat kívánnak biztosítani a szervezet számára.

A WHO Alapítványt független adománygyűjtő jogi személyként hozzák létre, amely "nem hagyományos forrásokból" származó új finanszírozási forrásokkal fogja támogatni a szervezet reagálását a sürgető globális egészségügyi kihívásokra.

Az Egyesült Államok, amely közel 1,7 millió igazolt Covid-19 fertőzöttel és több mint 99 ezer halálos áldozattal a leginkább érintett ország, áprilisban felfüggesztette az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének nyújtott támogatást, miután Donald Trump elnök bírálta a szervezetet a koronavírus-járvány kezeléséért és azzal vádolta, hogy túlságosan "Kína-központú".

Trump májusban azt is kilátásba helyezte, hogy végleg leállítja a szervezet finanszírozását, ha 30 napon belül nem hajt végre reformokat. Az amerikai finanszírozás 400-500 millió dollár, amely a szervezet teljes költségvetésének mintegy 15 százalékát teszi ki.

A főigazgató májusban közölte, hogy a WHO mintegy 2,3 milliárd dolláros (733 milliárd forint) éves költségvetése "nagyon kicsi" egy világszervezetnek, a fejlett világban egy közepes méretű kórház büdzséjének felel meg.

Tedrosz utalt arra is, hogy a finanszírozási források túlságosan bizonytalanok. Mint mondta, a szervezet bevételeinek legalább 20 százaléka származik "rugalmas állami forrásból", amelyből a szervezet alapvető szükségleteit finanszírozzák, 80 százalék pedig különböző speciális programokra szánt, sok megkötéssel járó, önkéntes hozzájárulásokból.

Címlapkép: Shutterstock

egeszsegugy adatok shutter1500-20170418
Frankfurti tőzsde
samsungshutterstock
DunaHouse
Lemondott a Visa vezére
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
egeszsegugy adatok shutter1500-20170418