magyarorszag koronavirus jarvany fertozes felmeres200602
Gazdaság

Már alig félnek a magyarok a koronavírustól, és gyanakvók a járványügyi statisztikákkal szemben

Portfolio
Míg márciusban az emberek 76 százaléka vette biztosra, hogy intenzív járvánnyal kell majd szembenéznie Magyarországnak, májusban már csak a negyedük gondolta ezt és a folyamatos szakértői figyelmeztetések ellenére az embereknek csak 58 százaléka tippeli azt, hogy Magyarországot eléri a járvány második hulláma - ez derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava megrendelésére készített.

A felmérés arra utal, hogy a vírus miatti megkönnyebbüléssel párhuzamosan egyfajta sérthetetlenségi hit is épül mind országos szinten, mind személyes szinten. Utóbbi arra utal, hogy mindössze a megkérdezettek 25 százaléka számol azzal, hogy vélhetően megfertőződik. Így ahogy normalizálódik az élet, úgy változnak a félelemhangsúlyok: immár az emberek érdemi többsége sokkal nagyobb kárnak tartja a gazdasági recessziót és a vele járó romló élethelyzetet, mint azt, ha sok ember súlyosan megbetegszik, esetleg meghal.

A változás nem véletlen: az emberek 25 százalékának anyagi helyzetét némiképp rosszul (de nem drámaian) érintené, ha a második hullám miatt újra különböző korlátozásokat vezetnének be, további 20 százalékuk viszont nagyon súlyos helyzetbe kerülne.

Ahogy húzódik vissza a vírus, úgy élednek újra a korábbi politikai beidegződések is, amiket felülírt a rászorultság. A veszély ideiglenes múltával ugyanis már az emberek 49 százaléka úgy gondolja, hogy a kormány nincs a helyzet magaslatán a koronavírus-veszély kezelésében (ez az arány márciusban még 41 százalék volt). Ráadásul a többség (mintegy 60 százalék) úgy gondolja, hogy a kabinet a járványra hivatkozva bevezetett rendkívüli jogrendet arra használta, hogy amit nem sikerült eddig különböző ügyekben véghezvinnie, azt most megtegye.

Ez pedig bizalmatlanságot szül, aminek legplasztikusabb példája az a hit (az emberek majdnem 60 százaléka így gondolja), hogy a kormány a politikai érdekeinek megfelelően befolyásolja/alakítja a járvánnyal kapcsolatos statisztikákat.

Címlapkép forrása: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
strand_koronavirus