Matolcsy Gyorgy valsagkezeles tanulsagok200602
Gazdaság

Matolcsy: igenis lesz idén szerény gazdasági növekedés, több százezer munkahely épül vissza év végéig

Portfolio
A május 10-i nyilatkozatában még fenntartott 2-3%-os idei GDP-növekedési előrejelzésénél ma már óvatosabb Matolcsy György, de továbbra is bizakodó, mert mai posztjában azt írja, hogy „Beárazva a kormány és az MNB célzott eszközeit, már 2020-ra is egy szerényen bővülő magyar gazdaságot várhatunk.” A Pénzügyminisztérium legutóbb idénre 3% körüli recessziót vetített előre. A kormányzati válságkezelő intézkedésekről egyébként éppen ma reggel közöltünk egy nagyobb elemzést, amelyben arra mutattunk rá: "most már minden korábbinál jobban látszik, hogy a csomag mindenáron szeretne nagyobbnak látszódni, mint amekkora".

A novekedes.hu-n megjelent írásában az MNB elnöke leszögezte azt is, hogy

Most átmenetileg megszűnik néhány százezer munkahely, de ezek többségét még ebben az évben vissza lehet építeni.

A jegybankelnök szerint tanulni kell az elmúlt évtizedek magyar válságkezelésének hibáiból és akkor ismét egy fenntartható és gyors növekedés lesz Magyarországon, majd ezután össze is foglalja, hogy mi az a 3+1 tanulság, amit fontos észben tartani. Rámutat arra is, hogy a 2010-től kezdődő gazdaságpolitika ezzel szemben miért volt sikeres:

Újbóli eladósodás helyett fordítva, az államadósság rátát állandóan csökkentve tágította az ország pénzügyi mozgásterét. A foglalkoztatás csökkentése helyett fordítva, munkahelyteremtéssel alapozta meg a növekedési fordulatot.

Ezután azt is megjegyzi: "Baljós belegondolni, hogy a mai kihívásokra milyen válaszokat adhatnánk, ha nem nyertük volna meg a 2010-2019 közötti évtizedet. De megnyertük, ezért jó eséllyel vágunk bele a jelenlegi összetett /vírus, félelem, zárás, visszaeső ágazatok, munkahelyvesztés/ kihívás kezelésébe is. A jegybankelnök szerint „A sikerhez jól jön a korábbi három válságkezelés néhány tanulsága”.

Ezután pedig pontokba szedve rögzíti, hogy mire gondol. Szerinte „Ma már látszik, hogy”:

  • „Mai nehézségeink nem állnak össze rendszerszerű válsággá. Nem válságot, hanem egymástól elkülöníthető bajokat kell kezelni. Ma nem a rendszer válságával vagy válságok rendszerével van dolgunk, hanem célzott eszközökkel megoldható nehézségekkel.” Ezután rögzíti azt a bevezetőben is jelzett üzenetet (miután a Pénzügyminisztérium idénre mérsékelt, 3% körüli recessziós előrejelzést fogalmazott meg): „Beárazva a kormány és az MNB célzott eszközeit, már 2020-ra is egy szerényen bővülő magyar gazdaságot várhatunk.”
  • „Az előző sikertelen válságkezelések legfontosabb tanulságát is le kell vonni: szigorúan tilos újabb külső eladósodás felé menni. Semmilyen körülmények között sem szabad újabb nemzetközi, ezen belül uniós hitelfelvétellel kezelni a mai kihívásokat.” Ezzel feltehetően arra a 750 milliárd eurós, most formálódó uniós koronavírusos helyreállítási alapra céloz, amelyből 250 milliárd euró lenne a hitelalapú forrás. Hozzá kell persze tenni, hogy a tagállamok eldönthetnék, hogy a saját válságkezelési és versenyképesség javítási intézkedéseikhez ezt a hitel alapú részt valóban igénybe veszik-e az Európai Bizottság AAA hitelminősítése mellett kibocsátott kötvényekből, vagy ennél drágábban, a saját hitelminősítésükhöz igazodó költségszint mellett vonnak be forrásokat az egyes tagállamok.
  • „Az Európai Unió déli országaiban rendszerszintű válság van. Ez az euró és az EU válsága, amit nem képesek az EU és az eurózóna számukra kedvező átalakításával megoldani, ezért adósodnak el. Mi és a V4-ek mások vagyunk, a mi rendszerünk már Európa jövője és a jövő Európája” – rögzíti a jegybankelnök.
  • „A korábbi válságok második döntő tanulságát is követni kell: a gazdasági kilábalás döntő forrása a foglalkoztatás és a vásárlóerő megőrzése. Az 1990-es évtized első felében megszűnt 1.5 millió munkahely soha nem épült vissza, ez áll a 12 elveszített év mögött. Most átmenetileg megszűnik néhány százezer munkahely, de ezek többségét még ebben az évben vissza lehet építeni” – fogalmazza meg a kilátásokat az MNB elnöke.
  • „Az elmúlt 10 év sikereinek harmadik forrását is használnunk kell: a hitelt. Azért indulhatott meg a növekedési fordulat 2013-ban, mert a költségvetés rendbetétele után a jegybanki pénzpolitikát is átformáltuk. A hitelállomány csökkenése helyett bővültek a vállalati és lakossági hitelek. Ha kétszámjegyű a hitelállomány bővülése, akkor legalább 2%-kal nő a magyar gazdaság. Ma is ez a célunk és az eszközünk.” – rögzíti a jegybankelnök.
  • „Egy vadonatúj tanulságot is használnunk kell. Az elmúlt két év kiemelkedő, átlagosan 5%-os növekedése mögött a beruházási tevékenység magas szintje áll. Mindkét évben a teljes növekedés 75%-át adták a beruházások, ennek közel felét az építési tevékenység. Már egy tőke- és technológiaintenzív növekedési pályán vagyunk/voltunk.” – hangsúlyozza Matolcsy.

Aki tehát most beruházást indít, az mindenkit segít a gazdaság újra indításában, ez kiemelten igaz az államra

– összegzi a fentiek után a záróüzenetét a jegybank elnöke.

Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

Tőzsde
koronavirus_strand
etterem
horvátország tengerpart shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
koronavirus usa