argentina_peso_argentin
Gazdaság

Van visszaút az államcsődből? Argentína tovább tárgyalna a hitelezőkkel

Portfolio
Gyakorlatilag csődben van Argentína azóta. hogy május 22-én sem tudta teljesíteni kamatfizetési kötelezettségét. A dél-amerikai ország kormánya azonban nem adja fel, június 12-ig meghosszabbította a tárgyalások határidejét a kötvénytulajdonosokkal. Ráadásul a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is támogatja a kormány javaslatait.

Argentínának május 22-ig kellett volna egy kamatfizetést teljesítenie, akkor lejárt a 30 napos türelmi idő, vagyis már gyakorlatilag is csődben van az ország. A kormány azonban hétfőn június 12-ig meghosszabbította a határidőt, ameddig a hitelezőkkel szeretne megállapodni 65 milliárd dollárnyi adósságának átütemezéséről.

Az utóbbi napokban közeledett az argentin kormány és a hitelezők álláspontja egymáshoz, most a CNBC szerint a kormány tovább javítana ajánlatán. Az előző javaslatot ugyanis a hitelezők egy része továbbra is elutasítja, most az a cél, hogy további kiigazítást tegyenek úgy, hogy közben az adósság fenntarthatósága sem sérül.

Martin Guzmán gazdasági miniszter hétfőn azt mondta, hogy még dolgoznak az újabb javaslat részletein, de kicsi a mozgástér a módosításra. Ezzel egyetért az IMF is, mely a kormány előző ajánlatával kapcsolatban hétfőn azt mondta, hogy az megfelelő az adósság fenntarthatósága szempontjából, és nincs nagy mozgástér a további javításra.

A hitelezők szerint a labda a kormány térfelén pattog, ők kötvénytulajdonosként már éppen elég rugalmasságot mutattak eddig is. Az álláspontok egyre közelebb vannak egymáshoz, ami már pénteken és hétfőn is számottevő erősödést okozott az argentin kötvénypiacon.

Címlapkép: Getty Images

Tőzsde
koronavirus_strand
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
kerékpár bicikli révész máriusz