svedorszag
Gazdaság

A svéd modell atyja is elismerte: ha most kezdődne a járvány, biztosan máshogy csinálnák

Portfolio
A járvány elején a lezárásokat és a lakosság korlátozását elutasító svéd epidemologóus, Anders Tegnell elismerte, hogy az ország nem kezeli hatékonyan a koronavírus-járványt, szerinte a kormánynak többet kéne tennie a járvány feltartóztatására. Elmondta: ha most kezdődne a járvány, akkor a jelenlegi svéd és a többi országban használt megoldásokkal vegyített modellt alkalmaznának.

Svédországnak többet kéne tennie a koronavírus elleni harcban, mondta ezt az egyedi svéd stratégia megálmodója, Anders Tegnell szerdán. Az epidemológus a járvány kezdetén a szigorú korlátozások ellen érvelt, az ország ezzel gyakorlatilag olyan stratégiát választott, amelyet egy másik országban sem láthattunk.

Tegnell megjegyzését megelőzték már a kormány járványügyi eljárást ért kritikák, amelyek szerint a szociális távolságtartásra, önkéntességre és a higiéniai tanácsokra alapozott védekezés nem tudta fékezni a járvány terjedését.

Svédországban alacsonyabb a járvány halálozási rátája, mint a szigorú lezárásokat végrehajtó Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, de az egymillió főre jutó 443 halott népességarányosan a nyolcadik legmagasabb szám a világon.

Igen, szerintem jobban is csinálhattuk volna annál, mint ahogy csináltuk. Ha most kezdődne egy jelenlegihez hasonló járvány, pontosan ismerve azt, akkor azt gondolom, hogy a jelenlegi svéd intézkedések és a világ többi részében alkalmazott eljárások közti középutat választanánk.

- mondta Tegnell egy svéd rádiónak.

A Reutersnek nyilatkozva az egészségügyi és szociálisügyi miniszter, Lena Hallengren úgy reagált, hogy a kormány végig készen állt további szélesebb körű intézkedések bevezetésére, ha a szakértői szervek azt javasolják.

Stefan Loftven miniszterelnök szerint a meghozott intézkedések jók voltak, a hibát abban látta, hogy a járvány elérte az idősotthonokat, és ezért túl sok idős embert halt meg az országban.

Mint ahogy arról már többször beszámoltunk, a legtöbb európai ország bezárta az iskolákat, boltokat, és kijárási korlátozásokat rendelt el. Svédországban ehhez képest csak március végén rendeltek el látogatási tilalmat az idősek otthonában, ennek ellenére a halálesetek nagyjából fele idősotthonokban történt.

A svéd modell egy "katasztrófa"

 A közelmúltban végzett antitestvizsgálatok eredménye szerint az átfertőzöttségi ráta alacsonyabb, mint azt a svéd hivatalos álláspont modellje mutatta, ezért az úgynevezett nyájimmunitás elérése is messze van. Tegnell szerint nehéz megmondani, hogy melyik másik országban alkalmazott stratégia lenne követendő Svédország számára, a most zajló lazítások után ehhez több információ áll majd rendelkezésére ezzel kapcsolatban, hogy mit tehetnének még anélkül, hogy teljes lezárást rendeljenek el.

A kormányt amiatt is kritika érte, mert nem sikerült elérni a célt: a heti 100 ezer tesztet. Ennek mindössze a harmada jött össze múlt héten.

Bjorn Olsen, az Upsala Egyetem fertőző betegségeket kutató professzora szerint a Svédország által alkalmazott stratégia katasztrofális.

Ez Svédország egyik legnagyobb szégyene és legtragikusabb eseménye

- mondta. A professzor a stratégia megváltoztatására szólította fel a kormányt – szerinte több tesztelésre és hatékonyabb kontaktkutatásra lenne szükség.

A svéd modell ellentmondásairól itt írtunk bővebben:

(Reuters)

Címlapkép: Getty Images

nyugdíjas boldog
Frankfurti tőzsde
Pedro Sanchez Angela Merkel
koronavirus nyaralás
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
roskabotond cimlapkep